VARIERAT UNDERLAG

Olika underlag påvärkar hästen på olika sätt. Mjuka underlag gör senorna elastiska och hårda underlag gör senorna starka men samtdigt stumma. För att få en frisk och hel häst måste man som ryttare lära sig att balancera de olika underlagen så att senorna blir mjuka, rörliga och starka.

Att rida och träna i ojämnt underlag gör att hästen lär sig att anpassas till varierad påfrestning. Men samtidigt kan man inte bara gå ut i skogen och jobba på ojämt underlag med en häst som inte är van, då är skade risken hög. Allt är en balansgång som sakta tränas upp för att man tillsammans med hästen ska kunna gå så långt bort från 0-läget åt alla hållen. Att träna upp det går inte på en vecka, det krävs ca 2 år för senor att nå full styrka.


Olika underlag som är bra att variera med:
-grusvägar (hårt underlag)
-gräsvägar (varierar, men ofta lite mjukare)
-asfalt (hårt underlag)
-sandbanor (mjukt underlag)
-skogsterräng (mjukt och ojämt underlag)


Grusvägar måste vara de vanligaste ridvägarna. Asfalt är mindre vanligt. När jag började på ridskola fick vi lära oss att man ska undervika att rida på asfalt eftersom att det är för hårt. Men något många inte vet är att en hård grusväg är ett farligare ridunderlag för senorna än asfalt, eftersom att asfalt är stötdämpande och det är inte en grusväg.

Många tävlingsryttare på elit nivå roadwalkar sina hästar, alltså skrittar på asfalt. Av att göra det blir hästen torr och fin i benen. När hästen sätter net hoven på ett hårt underlag förspänner den tån. Då blir de små, stabiliserande musklerna mer aktiva och tränas upp. Det ökar cirkulationen och ämnesomsättningen vilket ger sundare ben. Självklart går det att överanstränga hästen om man rider för mycket och för länge på hårt underlag. Den får inte bli varm i benen efter jobbet, då har man gjort för mycket. När man rider på asfalt bör man också se till så att hästen får ett bra fäste och inte halkar samt att den är tränad för det.

Man kan inte gå ut och rida 30 min trav på en asfaltsväg med en häst som inte är tränad för det, det gör mycket mer skada än nytta. Man kan börja med att roadwalka någon gång i veckan. Öka distansen mer och mer och sen lägga in lite kortare trav sträckor efterhand.  Så att senorna hinner vänja sig sakta men säkert för att gå ordentiligt på underlaget.

Samtidigt som det är farligt för senorna att gå på för hårda underlag är det lika farligt att gå på för mjuka. På en mjuk ridbana springer hästen på musklerna vilken ger intrycket av ett längre steg. Men detta är inte naturligt utan efter ett tag kommer steget att korta sitt naturliga steg. Detta kan också kallas "snö efftekten" då det samma gäller ridning på djup snö.
Att rida på mjukt underlag är dock inte farligt att göra då och då men bör inte göras dagligen.


På bilden ser man tydligt hur Usha får ett luftigt och stort steg av att gå i snön, detta steg inte hennes naturliga utan påverkas av snö effekten.

Att sitta och skritta på ojämt underlag är super nyttigt! Hästen lär sig då att lyffta på benen ordentligt och få lite hjärngympa på vart den sätter ner fötterna, och så är det bra för senorna! En häst som är lite snubblig tränas ganska fort upp genom att bara skritta där på långa tyglar. När hästen blir van kan man börja lägga in korta skrittjobb i skogen över stock och sten. Samtidigt kan man börja trava på små stigar för att sen öka och öka på vilket underlag man kan rida på och hur ojämt det kan vara. Vid ridning i skogen rekomenderar jag dock att linda hästens ben.

Grusvägarna är som bäst att rida på när det har regnat eller på våren då snön har smält, då är dom lite mjukare men ett bra och ganska fast underlag. Förutom när grusvägarna är så underbara gillar jag gräsvägar, alltså grusvägar med en gräns rand i mitten. Om det är hårt i marken kan man välja att rida på gräset och har det regnat kan man rida på gruset på sidan.

Det finns så många olika underlag man kan rida på så våga vidga era vyer och öppna ridhusets dörrar!

En bra artikel om just varierad träning finns på Agrias hemsida. Borde verkligen läsas! Här hittar du den. En artikel om hur man får en hållbar häst hittar du här på hippson.se.


Kommentarer
Postat av: Jennie

SV: Äääh, men alla förstår ju att en juldesign inte kan vara rosa :D

2010-12-27 @ 22:35:35
URL: http://www.mirochjag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0