GALET

Sitter med Sofia och har haft en ganska galen kväll. Övertrötta och ensamma i ett hus, alltid lika roligt ;) Har faktiskt fått en del plugg klart också. Men bloggens uppdatering har inte samma flyt, tyvärr. Jag följde med Sofia ut en sväng när hon red och tog lite kort. Kanske kommer upp några här sedan.

Annica tog hand om Sunny idag då jag har för ont i min arm för att kunna rida och han behöver motionen. Bättre att hon tar honom då än att jag bara kan släppa honom i ridhuset. Hon red ut med två andra och det hade tydligen gått jättebra!

SMART GREJ

När man sitter och tittar runt i webshoppar på snygg hästutrustning hittar man ibland saker man inte visste fanns, smarta saker. Idag hittade jag denna bogbredare. Perfekt för hästar med bred bog där täcket inte räcker till för att ge en bra rörelsefrihet. Vet att det finns många som har problem med att hitta täcken som är lagom i både rygg, längd och bog. Smart tycker jag iaf!


Denna bogbreddaren från Amigo kostar 149:- HÄR.

TRÄNS

För någon vecka sedan när Sunny stog och kliade sig med tränset på efter ett ridpass (som han alltid gör) fick jag för mig att det skulle gå sönder och jag inte hade ett pullarträns som passade mer. Lite konstigt ja men enda sedan dess har jag gått och inbillat mig att jag måste köpa ett till träns. Haha.

Det ska vara ett pullarträns och det vore fint med vita dekorationssömmar på. Har kikat runt lite och hittat ett fint. Det kommer från hööks, kostar 429:- finns i rätt storlek. Jag gillar att nosgrimman går upp över nackstycket. Men ska titta runt på tex travshoppen mm.


INGEN RIDNING IDAG

Sunny hade behövt gå idag men jag kunde inte rida pga en otrolig smärta i armen. Ush. Istället så löslongerade jag och myste med honom i ridhuset. Det gick ganska bra :) Sunny fick även nya skor idag så nu är broddarna borta!

Kvällen kommer bestå av det skolarbetet jag måste göra och att slappa framför en serie, Heartland. Ska försöka uppdatera lite och se till att det finns tidsinställda inlägg tills i morgon. Men jag kan inte lova något :P


STALLDAG

Idag tog det emot ganska hårt med att gå upp vid halv 6 och fodra hästarna. Men när man väl har fixat stallet och ätit frukost är man ganska pigg! Sen hade vi stalldag i skolan, bara ridning idag och det var faktiskt roligt.

På förmiddagen hade vi bomövningar och hoppade även en liten bana med mindre hinder på slutet. Jag red en häst som heter Hot Shot. Första gången och det gick ganska bra. Han var lite stark och hängde sig i höger tygel vilket g´ör att jag får stora kramper i armmuskeln tills den donar bort. Mindre trevligt. Men på slutet lossnade det ganska bra och det gick att svänga i galoppen åt båda hållen! :)

Eftermiddagspasset red jag på en häst som heter Golden. Lite seg för min smak men väldigt känslig i munnen = bra för min arm! På slutet gick det väldigt bra då jag hittade hur jag skulle rida honom. Vi tränade på delar ur LC:2 tror jag det var. Bla. snett igenom med lägningar, serpentinbågar, galopp på stora mittvolten och vända över ridbanan med halt vid x. Bäst gick nog galoppen.

När jag och Sofia kom "hem" hit red vi ut en sväng på Mork och Liten. Sofia red på Liten och jag lånade henes ponny Mork. Det var buskul! :D Mork fick gå lite som han ville och jag rejsade ikapp sofia, snackade skit och busade lite. Saknar ponnytider...


Tror att det är Golden. Bild från skolmästerskapen i hoppning.

Mork och Sofia i december.


ETT ÅR, TOLV MÅNADER, 365 DAGAR

Som rubriken säger, idag har Sunny varit "min" i ett år.
Igår var det ett år sedan min syster och Sunny träffade älgar i skogen
och idag är det ett år sedan jag fick Sunny på heltid.

Det året har varit fyllt av motgångar och framgångar. Grymt mycket har vi utvecklats och jag har lärt mig oerhört mycket på våran resa. Men som tur är, resan är inte slut än! Vi har många dagar, månader och år kvar. Och vi ska utvecklas, arbeta med varandra och ha superduper kul!



Jag älskar dig! <3


BILDER FRÅN 26 MARS 2011 DEL 1



HISSAR OCH DISSAR


- Att snön är borta!
- Att Sunny var inte svullen i benen idag.
- Att mina gummistövlar är grymt snygga 
- Att redigeringsprogrammet som finns på datorn är snabbt & smidigt
- Att jag börjar förstå mig på min kamera
- Att hovslagaren kommer på tisdag och broddarna försvinner då



- Att Josephine har slutat blogga här!
- Att det blåser
- Att man inte kan rida för att blåser så mkt
- Att jag har ett berg av skolarbeten som måste göras
- Att det blåser, igen
- Att det känns som om jag har en vår av motgångar på G
- Att det händer massor av roligt här hemma när jag är i Sydafrika


SVAR PÅ KOMMENTAR


Svar:
Sakerna kommer från olika affärer. Är det något ni tycker är snyggt så är det bara att skriva en kommentar så letar jag upp det och skickar en länk. Ska försöka att börja skriva under vad det är för märke och vart man kan köpa det :)

DAGENS RIDPASS - SUNNY

Idag blåste det så mycket att det knappt gick att rida. Jag hade tänkt att galoppera ganska mycket på skolans slinga men det gick inte äns att trava för att det blåste så mkt. Red ist runt kyrkan och travade lite där det var medvind. Sunny var lite galen av blåsten och jag hade glömt sätta på han en huva.


HEJDÅ!

Som ni kanske kan förstå genom rubriken så vill jag nu tacka för mig och min del av TopHorses. Jag kanske kommer tillbaka om ett tag eller så slutar jag helt, vi får se helt enkelt. Just nu känner jag bara dåligt samvete över att jag inte varken har tid eller orkar blogga och där har ni anledningen till mitt beslut.


DAGENS RIDPASS - SUNNY

Hoppade ju som sagt i paddocken idag. När jag skrittade fram kände jag hur taggad han var och att han skulle explodera vilken sekund som hälst. När jag skulle galoppera blev det bara katastrof och han gjorde några små ryck som i onsdags. När vi började hoppa så blev det ännu mera katastrof...

Men att bara fortsätta kämpa ger resultat, på slutet lyssnade han, galopperade och hoppade på rätt avstånd! :) Vi hoppade inte så mycket eftersom att hästarna inte gjort det på ett tag. Vi planerar att börja hoppa varje lördag med olika övningar, nästa vecka blir det lydnad då båda hästarna genade massor efter hindren.

Det gröna föreställer ett sockerbits hinder och de rosa föreställer en oxer. Vi hoppade först lite på volten över sockerbitshindret och sedan oxern. Avslutade med att hoppa sockerbitshindret på volten i vänster varv och sedan direkt svänga höger efter och hoppa oxern. Det gick bra för båda hästarna! :)

Bilderna som Lina tog får jag i morgon, så då komemr dom upp här.
gammal bild.



BILDER

Här kommer några av bilderna från skolmästerskapet. Använde mig av ett nytt redigeringsprogram som fanns på datorn, och det var riktigt smidigt! Valde att bara ladda upp bilder på skolhästar och inte på några privat.







HOPPA

Idag är det lördag, klockan är strax efter nio och jag är vaken, det händer inte ofta. Jag ska snart åka till stallet och hoppa lite i paddocken. Tror att Annica ska hoppa Candy också och Lina ska ta kort! Hoppas att Sunny är snäll idag och att det inte blåser.

Mitt stora problem är vad jag ska ha för schabrak, benskydd, hjälm mm. Lina tycker ett jag ska ha min rosa/grå outfit medans jag är sugen på att ha persikorosa/vinröd/svart. Så ja, vi får se ;)



SKOLMÄSTERSKAP I HOPPNING

Idag hade vi först fysik labb på morgonen och sedan var resten av lektionerna inställda. Anledningen var skolmästerskapen i hoppning. Tyvärr fick vi ettor inte vara med då det hade varit väldigt mycket kaos förra året. Men ändå skulle vi sitta där hela dagen och titta på hoppningen. Jag passade på att ta med mig kameran och knäppte lite bilder. Tror faktiskt att dem blev ganska bra för att vara mig och i ett ridhus :)



Den här lilla sötnosen var med om en olycka och fastnade i grinden idag, stackarn. Som tur var blev det inga fysiska skador, men hon blev riktigt rädd och jag var nog ännu räddare. Ush, hatar när sånt händer!
Jag sprang även genom lera och en bit på gödselstacken i bara strumpor då stövlarna fastnat i leran.. Mysigt! :D

FULLT UPP

Igår var jag för arg för att blogga. Sunny var så sjukt dum när jag red och försökte slänga av mig MINST 20 gånger genom att vända helt om i galoppen och springa till staketet. Gjrode han inte det så tog han tag i bettet och stack iväg. Jag kokade nästan av ilska. Nrä jag blir arg så får jag riktiga utbrott då allt kommer på samma gång. Men jag gjorde såklart inget dumt mot bananen!

Idag har jag gått i skolan och sen åktejag till en kompis. Vi firade våffeldagen en dag i förväg genom att göra en grymt god våffertårta! :) Nu måste jag göra mina labbrapport som ska in i morgon, äta och packa. Om ca en timme åker jag till Sofia och sover med henne i Gunillas hus.

Har sjukt mycket saker att göra i skolan då jag är väldigt bra på att skjuta upp saker. Därför lider bloggen lite för tillfället, men jag har många idéer på G så fort jag har tid!


DAGENS RIDPASS - SUNNY

Idag skrittade hela vägen till Heda (typ 3 km) och travade lite på en grusväg. Sunny var stark som satan och drog iväg i galopp. När jag fick stopp på honom gick han och var super lång, inte direkt som vanligt ;) Vi stannade till lite på björkö och pratade med Usha som stog i hagen innan vi fortsatte på grusvägen. Travade lite till och tog en kort galopp, då gick han tusen gånger lugnare!

Skrittade sedan genom ljungsbro "centrum" och bort till kanalen. Jag älskar blickarna man får när man rider i ett samhälle, längst busshållsplatser, hemköp och stannar vid korsningar. ALLA kollar, pekar och ler. Jag tycker det är superkul! :D

Längst kanalbanken hem gick han superfint. Lugn, lyssnade och hade en grym samling. JAg kunde lägga honom hur jag ville i traven och han gjorde det. Samlade så mycket det gick och ryggen åkte veakligen upp, rumpan var nästan under magen på honom så mycket som han trampade under! haha

Idag tränade jag på ett nytt sätt att fatta galopp. Han blir ofta stressad i galoppfattningar, kastar sig iväg och tar korsgalopp. Han kan galoppera och kan fattningarna, men han tycker det är så roligt att springa att han blir för ivrig. Så istället för att ge galopphjälperna så slutade jag rida lätt, blev lite halft lätt i sitsen och red själv i en tretakt. Då gick han lugnt och fint över till en lika lungn oc fin galopp. Fungerade alltså utmärkt! Så som galoppfattningarna blir, så blir galoppen...

Jag är väldigt nöjd över honom idag. Han gick över 3 läskiga broar, traskade förbi en byggarbetsplats utan att bry sig och reagerade inte någonting på trafiken. Cloetta-bron i ljungsbro var dock lite farlig tyckte han. Men jag bara bad honom att gå där, han tvekade lite men traskade sedan över den. Jag gjorde inget utan tänkte bara frammåt och satt där, och hästen går. Ganska sjukt faktiskt. Idag var en sådan dag han gjorde allt för mig, det märks verkligen att vi fått ett starkt band till varandra <3




HUNDRA GRAM

Igår stog termometern på 8 grader. Det är alltså vår.
Men temperaturen är även nere på 0 grader, eller minusgrader ibland.
Mitt stora problem är vilket täcke jag ska ha på Sunny.

Han gick med 400g i vintras, 300g fram tills för några dagar sedan och nu 200g. Men jag tycker det är för varmt. Samtidigt är det för kallt att ha regntäcke...
Stora problem va?

Så dagens vill ha är ett täcke med 100g fodring. Det vore perfekt. Men samtidigt känns det så onödigt att köpa ett bara för att ha ett till i min "stege" av fodringar. Det är ju många som bara har ett vinter på 300g och ett regntäcke. Hur gör ni med täcken? Hur är hästarna klippta, vad har ni för täcke på och hur har ni gjort innan?
Roligt att veta :)

Härlig bild från Hööks.

STALLDAG

Igår (och idag) sov jag med Sofia hos ägaren till hennes foderponny Mork. Hon är i Kenya och Sofia tar hand om hästarna, så jag håller henne sällskap dessa två nätter:)

Idag gick vi upp halv 6, gav hästarna frukost och knallade in för att äta frukost själva. Sen gick vi ut i stallet igen, bytte täcken på hästarna, la ut hö i hagen och släppte ut hästarna. Sen mockade vi även alla 3 boxar, tog in hö och fixade foder. Sen in igen, byta om och upp till vägen vid 7 för att åka till skolan.

I skolan var det stalldag, vi hade körning hela dagen! :D På morgonen hade vi först stalltjänst, släppte ut hästar, mockade, fixade höpåsar och sopade mm. På förmiddagen hade vi det roligaste, travkörning. Jag och Sofia körde i täten på russet Fred, dagens övning var tempoväxlingar. Vi körde i ett bra tempo runt på slingan och på raksträckan skulle vi gasa på, skojjigt!

På eftermiddagen hade vi skolkörning på ena utebanan och vi körde då nordsvensken Ragge. Han avr väldigt trevlig att köra, lite seg men lyssnade bra ändå. Jag gillar verkligen inte att köra (eller rida) hästar som är starka och tar mycket i handen. Vi körde en liten bana mellan koner, slalom och svängar. Nästa gång ska jag kräva lite mer bara.

Efter skolan åkte jag hem, duschade och fixade lite innan jag åkte ut hit igen. Sofia och jag gick ut i stallet nästan på en gång och hon red ltie dressyr på Liten. Sen tog vi in dom andra hästarna, fodrade och nattade. Det blev med andra ord en riktig stalldag, från morgon till kväll! ;)

Förresten, ibland blir det :p-gubbar av vanliga P, så ni vet!

OUTFIT


STEGRAR

Sunny har tidigare stegrat väldigt mycket med både mig och andra. Såfort något inte passar stäler han sig upp, vänder runt och springer iväg. När jag började rida honom 2009 gjorde han det kanske 20-30 ggr per ridpass. Jag var totalt livrädd för honom och andades knappt när jag satt på honom. Sen blev det mindre och mindre gånger och nu ställer han sig upp en gång var 30de dag.

Det har varit allt från att han inte vill gå från stallplanen, inte vill gå på just den stigen, att han inte får galoppera till när jag gör skänkelvikning. Att sitta barbacka på en häst som gång efter gång ställer sig rakt upp i luften och nästan slår över är inte roligt. Att hästen stegrar är enligt många helt oacceptabelt. Visst håller jag delvis med.

När jag har berättar för olika personer att jag har en häst som lätt reser sig har jag fått endel tips. Tre stycken är dem som jag mest kommer ihåg och har hört flest gånger.
-Rid med en graman och när hästen reser sig ska man släppa tyglarna, ta tag i gramanen och DRA in hästens huvud.
-Rida med en ballong eller vattenballong och smälla den mot hästens nacke när den reser sig. Ballongen ska gå sönder, hästen hör ett ljud och tror att den slagit i något = den gör inte om det.
-Rida med ett spö och drämma till hästen mellan öronen när den reser sig. Även då ska hästen tro att den slagit i något och gör det inte igen.

Varje gång jag ahr hört detta har jag undrat vad som är fel på personerna. Jag skulle ALDRIG göra så mot min häst!! Slita sönder munnen på den med en graman, skrämma livet ur hästen och skada den. Nej, aldrig. Jag tror inte på någon av dessa metoder. Visst det kanske fungerar på vissa hästar. Men hur mycket respekt tror ni inte att hästen tapapr för ryttaren då? Kom ihåg att hästen aldrig glömmer. Jag tror inte på sådan hästhantering och skulle aldrig få för mig att prova dessa "problemlösningar".


Hösten 2009 köpte vi en martingal för att det skulle kunna ta emot när han reste sig. Vi trodde dock att den skulle slitas sönder på en gång och valde därför en billiagre varient på Hööks. Men den är hel och jag rider med den nästan varje dag. För mig är det en säkerheltsutrustning som jag intaalr mig att jag "måste" använda när jag rider ut.

Ett tag kom han dock på att om han samlade sig tillräckligt mycket kunde han stegra med huvudet nerdraget. Han är inte så smart så han kröker på nacken... Under denna period kunde han springa 50 meter baklänges för att samla sig, sen ställa sig rakt upp 10 gånger. Martingalen hjälper, men det är inte lösningen på Problemet.

Lösningen är tålamod, tid och relation. Bygger man upp en bra relation till hästen så slutar den med sånt, eller man kan undvika situationerna. Idag stegrar Sunny knappt något. Eller han gjorde det idag, men det var av andra anledningar (läs inlägget VÅRKÄNSLOR). Så det går att få bort stegrings beteendet utan de hemska metoderna.


Jag vet vad jag ska göra för att han ska resa sig. Det är inget jag tränar på, men använder det ibland framför kameran.
Ni får gärna säga vad ni tycker, för detta är bara mina tankar.

VÅRKÄNSLOR

Red ut en liten sväng på Sunny idag, utan jacka och utan ländtäcke! Fick något för mig att jag skulle ha säkerhetsvästen på mig idag, inte haft den på superlänge (men det vet inte mama om...) och ja, tur var nog det då jag var väldigt nära på att få smaka på gruset idag.

Red längst kanalen och bort förbi gamla skolan. Redan i första traven var han på tårna, hoppade och hade sig. Travade lite på en annan sträcka där det gick lugnare och sen galopperade jag upp för en backe. Eftersom att jag höll in honom för allt jag var värd gick han mycket mer uppåt än frammåt, grym energi i galoppen!

Bestämde mig för att inte rida så långt och framför allt inte på internvägen där han brukar sticka och hoppa runt. Red ist fram och tillbaka två gånger på en grusväg innan jag red över skolgården och tillbaka. När jag bara tänkte trav började han hoppa, stegra, sparka, bocka och hoppa ner i dikena. Påminner ganska mycket om hästen Star i ponnyakuten... Kände en gång att jag verkligen tappade kontrollen och lättade från sadeln i oblanas. Men snäll häst som jag har började han då hoppa och ha sig åt andra hållet = han fångade upp mig! :D

Han behöver gå hård dressyr och få springa av sig lite ute, men det är inte roligt när man inte har någon kontroll alls och hästen bara hoppar runt. Vet inte riktigt vad det har flugit i honom, det måste vara vårkänslor!



NÅGOT NI ANTAGLIGEN INTE VISSTE...

I höstas fick vi en uppgift på engelskan att man skulle skriva en uppsats om "my horse". Eftersom att alla inte har egen häst osv skulle vi skriva om en häst som betyder mycket för oss. Jag började skriva om Sunny. Skrev alla punkter som skulle vara med, mankhöjd, stam, temprament, beskrivning på stallet, färg mm. När jag kom till den sista och viktigast punkten körde jag fast. Man skulle skriva om varför hästen betyder mycket för en.

Jag visste verkligen inte vad jag skulle skriva och funderade på det i flera dagar. Sista dagen innan det skulle lämnas in började jag om. På 30 minuter hade jag skrivit ner hela uppsatsen på 3 sidor, jag bytte häst och skrev om Usha. Med Usha var det så mycket mer känslor inblandade än med Sunny. Honom red jag bara för att jag "var tvungen". Trots att jag tyckte om honom jättemycket var det verkligen inte på samma sätt som med Usha.

Idag skulle jag dock kunna skriva den där uppsatsen om Sunny. Hans energi lyser upp mina dagar och ja, han betyder mycket för mig. Men samtidigt nöter det där i huvudet på mig, det kommer nog aldrig bli som med Usha. Den ponnyn älskade jag verkligen och hon förändrade mitt liv något otroligt. Men ja, våran tid är över och det kommer nog aldrig bli vi igen. Jag kommer alltid att minnas henne som den otroliga ponnyn hon är. Hon har ett  hjärta av guld, även fast hon oftast inte visar det. <3

ETT ÅR SEDAN

För exakt ett år sedan idag, den 20 mars 2010, startade jag min första och hittils enda lokala tävling. Hoppning på Usha. Känslan var på botten, lydnaden var bortblåst och resultaten var kassa. Men det gav erfarenheter och minnen.

Hon sprang till ingången på banan, smet nästan på framhoppningen och sprang över funktionärer påväg ut ur collektingring. Den ponnyn gör helt enkelt lite som hon vill ;)

80 cm CR (LD) - stopp på första, andra och tredje = ute. + rivning på andra
80 cm CR (LD) omstart - tre förbipasseringar på fjärde = ute
90 cm (LC) - tre stopp på först = ute

Men jag bryr mig inte. Känslan var tillbaka en månad efter, lydnaden kom efterhand men resultaten kom aldrig. Jag bryr mig inte om det heller några bokstäver på ett papper är faktiskt inte hela värden. Resultaten är inte det viktiga, det är känslan och glädjen!

SVÅRT

Efter att jag tömkört Sunny så bestämde jag mig för att ta lite porträttbilder i det fina vädret. Det var sjukt mycket lättare sagt än gjort. Att hålla hästen, få öronen frammåt och ta kort samtidigt är väldigt svårt. Speciellt när Sunny har upptäckt att det faktiskt finns lite gamla grässtrån ute...

Alla bilder blev från konstiga vinklar, han kollar bort, har öronen rakt ut eller blundar. Det är inte lätt att ta kort på en häst man måste jaga runt på samtidigt! Bjuder iaf på en, men redigeringen suger.



HOPPNING

Sist jag hoppade seriöst var den 31 oktober.
Hoppade en CR på Heda med Sunny. 80 cm och vi fick typ 4 stopp på samma hinder, en äcklig och elak grind. Men gud vad nöjd jag var över honom den dagen. Cool-lugn och supersnäll under hela framridningen och framhoppningen. Sen på banan vart han stressad och okoncentrerad.

Sedan dess har jag bara hoppat sockerbitar och mest studs. För mig är det inte riktigt seriös hoppning. Trots att jag gillar dressyren mest och satsar på det saknar jag faktiskt att hoppa väldigt mycket. Var ju trots allt 5(!) månader sedan. Åh. Tänkte hoppa i morgon, men sen ploppade det upp något vitt på marken igen och min plan blev förstörd. j a g   v i l l    h a    v å r !


Bild från i juni.

SUNNY IDAG

blev ingen bra uppdatering idag heller. Internet la av mitt på dagen och på kvällen kom två fina vänner över för lite (ganska mycket) skitsnack, gamla minnen och promenad som slutade med glass på shell. Bra vänner har jag iaf!

Tidigare idag var jag ute i stallet. Mockade ut Sunnys bädd för sista gången denna vintern. Nu får det faktiskt vara vår = ingen bädd! Sen tömkörde jag Sunny upp till paddocken, en stund där och sen hem igen. Han fattar fortfarande inte vad det går ut på men lyssnade ändå bra och var fin i skritten. Traven är dock större problem då han kastarsig iväg, småstegrar, sparkar bakut mm. Ibland vänder han sig med huvudet mot mig och börjar backa. Det är grymt jobbigt eftersom att jag inte kan göra någonting åt det!

Det var iaf mkt skönare att köra i paddocken än i ridhuset, där står det bara en massa stolpar ivägen. Att gå tillbaka till stallet och gå först är roligt tycker Sunny. Ska försöka tömköra mer ute på vägar och kanske borta i skogen för han verkar tycka det är roligt. Är sjukt sugen på att spänna för vagnen bakom också, men vet inte om jag vågar :P När snön smält bort ska jag försöka få ut någon tömkörningstränare också, vill verkligen lära mig!


KLIPPNING

Alla klipper/rakar sina hästar olika. Jag tycker att det är bäst och snygast med helrakning och rakar allt förutom benen, under sadeln och halva huvudet. Vissa rakar bort ALLT, vissa rakar bara halsen och vissa tar benen också. Det med benen tycker jag är ett problem. Ska man raka dem, raka halva benen eller inget alls?

Väljer man att lämna benen orakade (som jag gör) tycker jag att man måste göra det snyggt. Såklart. Det jag gör och tycker är snyggast är att följa musklernas konturer, speciellt på frambenen. Jag själv tycker det är riktigt fult att bara klippa rakt av utan någon tanke. Men alla tycker olika.

Vad tycker ni är snygast?
Klippa rakt över eller längst musklerna?

Sunnys klippning följer musklerna fram, och är katastrofal bak. Han ville inte stå stilla och sparkade hela tiden..

YOU'RE FUCKING PERFECT TO ME!

Uppdateringen på sistonde har varit väldigt dålig och tråkig. Har verkligen haft noll inspiration och motivering. Men nu har jag sett färdigt på alla OC avsnitten så förhoppningsvis ska det bli bättre. Ska verkligen försöka. Har ni lite tips på vad jag kan skriva om är det bara att lämna en kommentar :)

Dagens planer är att jag ska åka och handla med mamma, plugga och åka till stallet. Lina och jag ska tömköra både Narnia och Sunny idag, ska bli roligt! :D Vi hörs senare!


DAGENS RIDPASS - SUNNY

De senaste två veckorna har Sunny blivit riden ordentligt tre gånger. Gissa om han var pigg idag?

Red lite i ridhuset och han var sjukt pigg, jäkligt stark och spänd i hela kroppen. När han är så blir jag också spänd då jag vet hur dåligt det är för honom och jag måste få honom avslappnad, men det gör det inte direkt bättre.. Travade några volter och galopperade runt lite. Sen skrittade jag bara runt och gjorde skänkelvikningar, halter och framdelsvändningar. Han avr faktiskt riktigt duktig då! Tog stöd på bettet, stog stilla, lyssnade och framförallt, var avslappnad.

Trots att det var ett ridpass "dömt att misslyckas" så är jag nöjd att jag fortsatte och inte bara gick upp till stallet igen. Något jag tyvärr gör när han blir stark och motvillig. Men att jag jobbade i skritten istället var faktiskt riktigt bra, och det hjälpte. Både han och jag var avslappnade i slutet på ridpasset! Dessutom så var det bra att det gick som det gick idag, för nästa gång kommer han vara snällare :)


HUR VIKTIGT ÄR DET?


Alla känner vi nog till de stora märkena i hästvärden. Man ska ha den nyaste tröjan från KL, de snyggaste byxorna från JW och det dyraste schabraket från AS. Men hur viktigt är det egentligen? Ska man köpa saker bara för att man "ska" ha det, eller ska man köpa saker som man tycker om?  Självklart ska man köpa saker man själv tycker om och inte vad som är inne.

Jag tycker att man ska köpa saker man själv tycker är snyggt och stolt bär upp. Man ska ha kläder och utrustning som man trivs med och inte vad alla andra vill se på dig och din häst. Man ska känna sig snygg och stolt i det man har på sig. Man blir inte ett bättre ekipage av att ha fin utrstning. Men jag tror på att om man är nöjd och stolt över sin utrustning så vill man visa upp den och man anstränger sig mer, vilket ger en bättre ridning.

Jag själv köper saker jag tycker är fina och det är långt ifrån alltid märkes saker. Sen har jag faktiskt inte alla pengar i värden, så istället för att köpa en dyr sak köper jag helldre måna billigare saker :D Men såklart, man känner sig extra fin i dyra saker, hehe. Jag tycker inte att det är viktigt att ha märkessaker, det är istället något lite extra för mig, inte vardagsaker eller när jag vill känna mig extra fin.


OUTFIT


RIDNING I TRAFIK

Många tycker att hästar inte passar in i trafiken. Och visst, det kanske inte är den bästa kombinationen. Men jag tycker ändå inte att man ska undvika trafiken. För den finns där, och kommer alltid att göra. Istället kan man vänja hästarna och sig själv vid den.

Jag har inget emot att rida över vägar, skritta på långa tyglar längst en 90 väg eller rida genom samhällen. Jag bor i en av Sveriges största städer och den enda möjligheten för mig att ha häst är i närheten av trafik. Nu åker jag över 1 mil ut på landet för att gå i skolan och ha Sunny uppstallad. Men det finns fortfarande trafik, jag måste ju kunna komma dit på något sätt. Stallet där Sunny står uppstallad ligget mellan ett samhälle och en vältrafikerad väg. Men det måste vara så, för bussarna går bara där det finns trafik.

Det finns dock tre saker jag inte gillar med hästar i trafiken.
1. Smala utrymmen.
För att komma till långa ridvägar hos oss måste man rida över Kungsbro bron, under går Motala ström. Det låter endel, hästarna tycker det är obehagligt att gå på bron och det är ganska trångt. Visserligen är det tvåfiligt och har väldigt breda väggrenar. Men vägen är ganska trafikerad och hästarna vill inte gå i kanten av staketet.
2. Att ramla av. Ganska logiskt va? Nej men det jag är mest rädd för i trafiken är att ramla av på andra sidan av en väg. Hästarna springer ofta hemmåt när man ramlat av och jag vill itne att hästarna själva ska springa över vägen. Har varit med om det några gånger och det får mig att må lika dåligt varje gång.
3. Lastbilar och bussar. Jag gillar inte när de bromsar, trots att de gör det för att vara snälla. Varför jag ogillar det kan ni läsa HÄR



En annan sak som jag tycker är viktigt när man rider i trafiken är hur man uppför sig. Jag är uppväxt på en ridskola mitt i stan, red ut flera gånger i veckan i en skog där folk joggar, går med barnvagnar och promenerar med hundar. En sak jag fick lära mig då som jag tycker är viktigt är att när man möter någon så saktar man av till skritt. Varesig det är en gångare, en cykel eller en bil, man saktar av till skritt! Tänk på att vara trevliga i trafiken och visa ett lende eller en vink om någon låter er gå före, hästar har faktiskt (tyvärr) inte företräde! Vad tycker ni om ridning i trafiken?


SVAR PÅ KOMMENTAR


Svar: Jag brukar leta efter produkt bilder på google. För att få dem i rätt färg brukar jag redigera. Om man är intresserad av en speciell färg så vet jag att det går att beställa. Men man får såklart betala ett pris för det.

HEMMA

Jag kom precis hem från stallet. Åkte dit för att mocka, fixa mat och ta in hästarna. Lina hjälpte mig emd det sistnämnda, tack! :D Sunny fick vila eftersom att jag är för sjuk för att rida. Nu tittar jag på OC, dricker te och hoppas på bättre tider. I morgon SKA jag till skolan, skitsamma om jag snorar och smittar ner alla!

SAMMET?

Vissa tycker att det ser exklusivt och snyggt ut med sammet (jag är inte en av dem). Men att lägga ut 800 kr på ett ridtäcke eller 1600 kr på ett stalltäcke tycker jag är lite onödigt. Speciellt när det inte finns någon funktion i det. Jag kan iaf inte komma på när man skulle få användning av ett täcke i sammet.
Någon som vet?
 


DAGENS TIPS

Jag skulle vilja tipsa om ett fleec set från hööks. 249 kronor för ett fleectäcke, fyra benlindor, en grimma och ett grimskaft är ingenting. Handlar man för över 200 kronor så kostar det bara 199:-.

Att ha matchande lindor till ett täcke kanske inte ger så mycket. Men eftersom att det är fleeclindor så passar dom utmärkt som stallbandage. Matcha är bra... :D

Finns i färgerna latte-ljusblått och svart-ljusblått. Min favorit är svart!
HÄR hittar ni det.


OUTFIT


SJUK

Min dag kommer att spenderas tillsammans med OC säsong 3 och en massa plugg. Ingen skola för mig idag då jag hostar så fort jag rör mig, har aj i halsen och i huvudet samt mår illa. Mysigt.

Ska försöka hinna blogga en massa, men kan inte lova något... Funderar även på att försöka få mamma eller pappa att skjutsa mig  till fredrikborgs ridsport senare för att köpa schabrak! ;) Hoppas jag lyckas övertala dem!

En grym låt bara för att:


DAGENS RIDPASS

Idag tog jag en ridtur i det underbara vårvädret på min älskade häst. Snön har smält på de flesta ställerna och där det är kvar är det bara mjuk slasksnö. Isen i kanalen börjar smälta, hagarna är leriga och man akn rida normalt igen. Ja, det är helt klart vår! :D

Sunny vilade hela helgen och resten av veckan gick han bara lungt. Så han var slapligt pigg idag. Men fram till galoppen var han snäll och lyssnade bra. Förutom när han tyckte att asfaltsvägen var en superfin galoppväg... När vi kom till en grusväg och skulle galopepra började han istället att hoppa från sida till sida över vägen, studsa lite upp och ner och han gjorde till och med några bocksprång!

Sunny är inte en häst som bockar, han började med det i somras när han blev övertaggad men han är inte så bra på det. Han hoppar upp och ner, skjuter upp ryggen och sparkar runt. Men det är ändå ganska lätt att sitta kvar eftersom att han drar upp huvudet istället för ner :p

Eftersom att han började hoppa runt och inte slutade när jag saktade av till skritt så red jag lite i paddocken på vägen hem. Tog en galopp och red sen runt lite i trav tills han var lite lugnare. Snön ahde smält bort i halva paddocken, GILLAS! Fortsätter det såhär ska jag hoppa på söndag :D

j a g   ä l s k a r   d i g <3



MINA RIDSTÖVLAR

Här skrev Josephine ett inlägg om sina ridstövlar och nu tänkte jag göra ett inlägg om mina. Jag har tre par, men bara ett par jag använder.

HORSEHEAD LÄDERSTÖVLAR JUNIOR 
När jag skulle köpa mina första ridstövlar för tre år sedan letade vi på Sharpman, mätte, funderade och provade. Men inga passade. Små fötter, långa ben och smala vader är inte lätt att ha när man ska leta stövlar. Det enda alternativet då var att special beställa ett par, men att lägga ut sju tusen för ett par ridstövlar när man bara rider på ridskola kändes lite onödigt. På vägen hem åkte vi förbi hööks och dessa passade, fem tusen billigare!
Jag älskar dom, de ger bra stöd och är snygga. Men tyvärr har mina ben blivit ännu längre så nu ser det hel knas ut. Snörningen har även gått sönder på ena så ska byta ut den på båda och sedan sälja.


TRETORN COMFORT
Dessa hittade jag på halva priset på Horze i Stockholm. Gråa och supersnygga till minarosa-grå outfits som jag alltid hade då. Passar även bra till min rosa-grå Lamicell hjälm. Jag tycker att comfort passar mig bättre än advance trots att advance är mkt snyggare. Stövlarna är bra, vattentäta, lätta att rengöra men inte speciellt sköna enligt mig (gillar itne advance heller.) Dessa funderar jag också på att sälja då jag knappt använder dom.


CRW LÄDERSTÖVLAR TRENTO
I oktober köpte jag ett par nya läderstövlar, liknande modell mot dem gamla men med mjukare läder. Tycker dem är stilrena, snygga och ger bra stöd. Har precis gått in dem och de är faktiskt sköna! Jag tycker att de är superbra stövlar till ett bra pris, 1999 kr :D Dessa använder jag alltid när jag rider dressyr.





KARLSKRONA BILDER DEL 1


Karin och hennes fina haflinger Athena




En supersöt fyraårig valack efter Cardento.

HEMMA

Nu har jag precis kommit hem efter en rolig helg i Karlskrona. Hade gärna stannat ett par dagar till ;) Blev en hel del hästar som vi åkte och tittade på av olika anledningar. Kameran var med och bilder kommer, men nu ska jag se på ponnyakuten och solsidan. I morgon har jag studiedag så ska försöka ha bra uppdatering då!
Ett smakprov från helgen:

LÖRDAG

Min uppdatering verkar visst vara nästan obefintlig, men men. Igår kom jag hem sent efter att jag hade varit med några kompisar. Vi var bland annat på bio och såg "Min låtsasfru" som enligt mig faktiskt var mer än okej, kanske inte världens bästa film men ändå bra. Var tvungen att gå och lägga mig direkt när jag kom hem för att gå upp runt 8 i morse. Åkte till stallet straxt innan nio och red och fixade + tog äntligen tag i saken och tvättade alla benskydd och boots vilket verkligen behövdes. I eftermiddag har jag även varit ute och sprungit en sväng eftersom jag numera lever ett nyttigt liv (vissa dagar iaf...). Ikväll är det Melodifestival finalen som gäller, hoppas självklart på att Eric Saade eller Danny vinner! Vem tycker ni är bäst?

HEJDÅ

Väskan är halft packad, tidsplaneringen är redan förstörd och snart väntar sängen. I morgon åker jag till Karlskrona. Ska bli så sjukt kul att åka iväg många mil hemifrån med de underbara stallbrudarna! :D

I morgon går jag som vanligt i skolan till klockan 12, sen direkt till stallet innan jag ska tillbaka till skolan för utvecklingsamtal och sen åker vi. Hinner alltså inte uppdatera något i morgon. Jag har heller varken haft tid eller ork till att fixa tidsinställda inlägg så bloggen kommer att vila lite från mig till på söndag. Kanske kommer upp något på vägen om jag lyckas koppla in mobilens internet till datorn.

Annars är det här mitt hejdå för denna helg.
Josephine försöker nog att uppdatera så mycket som möjligt!

HOPPTRÄNING

Som jag berättade tidigare var jag iväg på hoppträning idag! Började med att jag fick världens j*vla  kramp i min vänster vad när jag red lätt? Inte speciellt skönt men det var bara att bita ihop och göra det bästa av situationen. Opus kändes lite stel i framridningen och ville inte riktigt ställa och böja sig ordentligen vilket kan vara förståeligt då det har varit svårt att rida riktiga dressyrpass det senste. Han släppte i alla fall mer och mer efter lite jobb och sedan började vi hoppa lite smått. Opus kändes pigg och glad och hoppade fint, kul :D Detta varade dock inte hela ridpasset då han mot slutet inte längre ville vara med och leka vilket resulterade i lite stopp... Men men, man får se tillbaka på de bra delarna av ridpasset istället för att bara fokusera på det som inte fungerade!


Jag tycker om min lilla ponny lika mycket oavsett vad ♥


TACK!

Vill tacka er som tog er tid och kommenterade mitt inlägg där jag visade er några bilder som jag har fotat. Alltid roligt när man får positiv respons och någon gillar det man gör :) Kanske kommer ett till inlägg med bilder någon dag, om det uppskattas av er?


Bild från våren 2009.




FINT PANNBAND

Tittade runt lite bland hästutrustning på olika sidor förut oh hittade en liten webbshop med fina pannband. Alla pannband är stilrena med en fin liten utsmyckning. Enkelt, men snyggt. Detaljerat och stilrent fast ändå något som sticker ut, det gillar jag! Webshopen heter HorseSense och alla pannband kostar 149 kr.

Mitt favorit blev helt klart detta i rosa och silver! :D


TUR

Det känns som jag alltid har en sådan tur, speciellt då jag missuppfattar en uppsats uppgift så jag har lagt ner ca 4 timmar på att skriva en uppsats som är fel så jag måste göra om den. Känns verkligen jätte bra :D Ska försöka göra en ny nu lite snabbt innan jag måste åka till stallet, den får helt enkelt bli som den blir. Idag ska jag åka och hoppträna med Opus för Johan vilket jag verkligen ser fram emot då det var ett bra tag sedan vi senast tränade för honom. Uppdaterar nog ikväll och berättar hur det har gått :)


BRUN OCH ROSA


Jag tycker att den här outfiten är lagom mycket. Den är brun med lite rosa saker som ger färg men ändå inte blir för mycket. Snyggt helt enkelt! Vad tycker ni? :)

HEARTLAND

Många har nog läst den populära hästserien Heartland av Lauren Brooke. En grymt bra serie enligt mig och jag äger många av böckerna. Men hur många visste att det finns en tv serie som är baserad på böckerna?
Det visste jag inte fram tills idag. Läste det på DENNA blogg och tänkte föra det vidare.

Trots att filmer försör mycket av böcker då man fantiserat upp en bild av allt och sen är det itne alls så i verkligheten. Av dem typ 3 minutrarna jag såg från serien så tänkte jag på många saker som inte var som i böckerna.

Här är trailern för första säsongen:


Än så länge finns det 4 säsonger och 46 avsnitt. Man ska tydligen kunna se det på Youtube men annars så är denna sida ett tips. Använder mig själv av den till endel serier och filmer.



Kommer ni att titta på denna serie?
Det kommer absoult jag att göra! ;)

VISSTE NI ATT...

Visste ni att ett av mina största intressen är att fota? Jag försöker fota så ofta jag hinner men det blir tyvärr inte så ofta trots allt. Jag tycker det är kul både att fota hästar men det är även kul att fota natur bilder, så nu tänkte jag bjuda er på lite bilder. Om detta uppskattas så kan jag fixa fler inlägg med bilder då jag har några tusen ;)









Översta och understa bilden är fotad med Nikon D90, de två i mitten är fotade med Nikon D70. Bilderna får ej kopieras!






TIPS?

Är det någon som har tips på bra övningar man kan göra om hästen skjuter ut ena bogen i båda varven, men mest när den är på yttersidan?
Tacksam för många tips! :D

AACHEN NOSGRIMMA

I måndags frågade jag om pullarnosgrimma, idag vill jag veta vad ny tycker om olika varianter av aachen nosgrimma på Sunny. Att den ska vara bred och emd tjock fodring i dressyren är ett stort krav från min sida. Jag ahr bara en sån nosgrimma, och massor vanliga. Jag köpte min älskade, rbeda och fina nosgrimma på Maddes innan dom la ner. Väldigt nöjd över den!

Nu har jag dock börjat fundera på om jag vill ha en till, med vit fodring. Jag ahr ett träns med vit fodring, men den nosgrimman är väldigt smal och inte alls så snygg på Sunny. Men jag har ju pannbandet + att jag ska köpa ett swarovski/blingbling pannband.

På de två översta bilderna har jag redigerat dit det vita på och då den nedersta är det min smala nosgrimma som han har. Så vad tycker ni?

Svart eller vit fodring?


Free Questionnaire


STUDIEDAG

Idag har jag studiedag vilket för dem flesta brukar bli en slappar dag, men inte för mig.
Det som ska göras idag:
- Plugga
- Rida Z
- Fixa åt Opus, kanske rida (hovslagaren kommer vid halv 4)
- Träna
- Plugga ännu mer
- Blogga

Dessutom borde jag städa mitt rum men det får bara bli om jag hinner, känns som jag kommer ha ganska fult upp iallafall så jag får väl ta och sätta igång nu helt enkelt. Om ni har några önskemål om inlägg ni vill läsa så lämna en kommentar så försöker jag fixa det :)


HISS

Eftersom Sarah tidigare idag dissade tänkte jag nu istället hissa.
Det jag vill hissa är det helt underbara vår vädret som har varit här idag och även i lördags och i söndags! I stort sätt all snö och is har försvunnit på asfaltsvägarna och även det mesta på grusvägarna vilket är positivt på många sätt. Bland annat så kan man nu åka moppen till stallet så man slipper tigga om skjuts eller cykla. Dessutom känns ju sommaren betydligt närmare nu än när det var en halv meter snö :)


En bild från i söndags i det härliga vädret!



SUNNY IDAG

Jag har alltid lite svårt att hålla mig till planerna när det gäller ridningen. Om det inte är så att han verkligen måste ridas ut eller måste gå dressyr osv. Idag ahde jag tänkt rida ut, men sen ångrade jag mig och tänkte istället rida dressyr. Sen kom jag på att jag inte orkade det, så då bestämde jag mig för att hoppa. Men ja, sen orkade jag inte det heller så jag tömkörde istället.

Sunny var faktiskt riktigt jävla dum. Vände upp huvudet mot mig och började backa, vände runt och vägrade trava mm. Inte direkt likte honom. Efter ett tag blev jag så trött på honom att han fick springa lös och hoppa ltie hinder istället, det tyckte han var mycket roligare :P

Jag är superdålig på att tömköra. Men jag vill lära mig och kommer därför att fortsätta träna typ varannan vecka. Någon gång måste det ju släppa, eller hur? Funderar på att köpa en snodd/halsförlängare för att kunna ha honom lite milt inspänd, nu kör jag utan någon hjälptygel.


Jag minns honom knappt med lång man...

På kvällens planer står det att äta, packa och duscha. Lite senare i kväll kommer min kompis Elli hit för att sova här. I morgon är det friluftsdag och vi går upp tidigt för att åka till Romme för lite skidåkning. Ska bli superkul! :D Hoppas att jag inte bryter några ben eller skadar mig, är nämligen väldigt bra på att ramla...
Och förresten är det superkul med det enorma besöksrekordet vi fått idag! En bild på mitt charmtroll hos dressyrmupparna gör mycket! ;) Hoppas ni stannar!

BILDER

När jag väntade på att pappa skulle komma och hämta mig i söndags passade jag på att ta lite bilder i hagen. Tänkte dela med mig några oredigerade bilder på hästarna.





De två första bilderna är ju på Sunny, sne är det Linas söta Narnia, sen den nya hästen Busy eller "junior" som vi kallar den då den ser ut som Sunny junior, nederst är det Prinsen till vänster och Candy till höger.


EN LISTA BARA FÖR ATT

Namn: Super Sunflower
Smeknamn: Sunny, Bunny, Bananen, Blomman, Frasse, Super - kärt barn har många namn!
Född: 17 Maj 1999
Ras: Varmblods travare
Kön: Valack
Mankhöjd:  ca 165
Ursprung: Fågelmara, sverige
Färg: Brun
Tecken: vita hår i pannan, vit kota med svarta fläckar i kronranden
Hopp resultat: hoppat 70-80 felfritt
Dessyr resultat: inget
Annan tävlingsgren: Tävlad trav (29000 kr insprugna) kvalad monté, startad distans
Högst hoppade hinder: 110 cm
Mål i år: Fortsätta träna och börja tävla i höst, dressyr och CR hoppning
Ägare: Louise H Bergman och Anne Henry
Hur länge har du ägt hästen: Dom, 2 år och 3 månader
Hur är den i dressyren: Spänd, ojämn men fin när han släpper. Skjuter ut högerbogen.
Hur är den i hoppning: Lyssnar bra, pigg, dålig hoppteknik och överhoppar sig
Hur är den att rida ut på: Pigg och stark
Hur är den i stallet: i gången har han myror i benen och i boxen är han lite tjurig
Hur är den på tävling: ända jag vart på (CR) var han snäll och superlugn
Vart köpte du hästen: vet inte, här i Linköping tror jag
Vad kunde hästen då: Verkligen ngenting. Inriden men kunde inte skritta, trava, galopepra, stå stilla, bli borstad, svänga. Eller ja, han kudne stegra ;)
 Skriv något om din häst: Söt och glad!


HELT SJUKT

Helt sjukt vilket besöksrekord vi har haft idag och än är inte ens dagen slut, jättekul! Blev jätte pepp på att blogga nu när jag såg detta men hinner tyvärr inte skriva mer än detta inlägg nu innan jag ska till stallet och rida i det härliga vårvädret! Ikväll hoppas jag dock kunna bjuda på lite uppdatering :D

Hoppas alla ni nya läsare (och dem "gamla" med för den delen) stannar kvar :)


Bild från i höstas.


MIN SAKNADE, MIN ÄLSKADE, MIN UNDERBARA

Trots att jag kommer ihåg så himla många minnen med Usha så kan jag ändå knappt minnas det. Tittar jag på bilder och filmer så kan jag inte se att det är jag på bilderna. Det är som om allt var en dröm.

Men tiden med Usha var allt annat än en dröm. Så mycket blod, svett och tårar jag la ner. Så Mycket tid och envishet. Men så mycket underbara minnen jag fick ut av det.

Jag saknar dig min fina, älskade, underbara ponny <3



DISS

Många hissar, men jag dissar.
Det är bara döda laxar som följer strömmen!

Jag tycker verkligen inte att detta pannband från Glen Gordon är snyggt. Vet att efterfrågan på dem är stor då väldigt många gillar dem. Men jag är inte riktigt som alla andra, för jag lever i nuet och inte i antiken. (där dessa pannband passar in)

De finns i svart och brunt läder, med mässing eller silver dekorationer och kostar ca 299 kr.


Vad tycker ni?
HISS eller DISS?

GÅRDAGENS RIDPASS

I går red jag bort till skolan och red lite dressyr i ridhuset. Det var ingen annan där så jag hade 20x80 ridhuset för mig själv, skapligt skönt. Red mest på volter och gjorde som vanligt inte något speciellt avancerat. I början var han lite spänd men sen i traven slappnade han av och kändes mjuk och fin. Galoppen gick itne så bra i början då han först inte fick in samma takt fram och bak, sen bröt han av och tog korsgalopp istället. (syns på filmen) Men när han har komit igång i galoppen så kommer han in i rytmen och får en mjuk och fin galopp. Även vänstergaloppen började släppa idag!

Jag provade att rida igenom ett gamalt dressyrprogram (det enda jag kan) och det gick faktiskt över förväntan. Att bara galoppera två varv på stora mittvolten var väll ingen hit, han hinner inte komma igång då. Galoppfattningarna är inte heller dem vakraste. Att sitta ner i traven är fortfarande en utmaning, speciellt efter galoppen. Och så måste vi träna på att högerbogen inte ska skjutas ut, i högervarv lutar han innåt och i vänster varv går han utåtställd. Lite att träna på, men ge oss några månader så ska ni få se! ;)

På slutet provade jag även lite galoppombyten för första gången. Från vänster tillhöger klarade han det nästan. Eller ja, en bra bit på vägen iaf ;D Sunny var skapligt trött efter passet och orkade knappt galoppera, men när vi skulle trava lite på vägen hem så var han visst inte så trött längre. Hoppade på balbenen och stack, hehe. 

Annica och Lina tittade på eftersom att dem ändå skulle jobba efter. Annica var snäll och filmade lite. Så här komer en film med mestadels galopp! Bjuder på en failad galoppfattning också ;)


PULLARNOSGRIMMA

På mitt "hoppträns" som jag använder när jag rider ut, hoppar och där han kan vara extra pigg och stark har jag en pullarnosgrimma. Anledningen är att jag tycker att det är en bra nosgrimma, den ger bra stöd åt bettet samtidigt som hästen har tillgång på mycket luft.

Nosgrimman är av märket Pessoa och är svart med vita sömmar. Jag tycker att det är väldigt snyggt på honom! Något som är lite annorlunda (jag har iaf inte sett det innan) är att luddet under plattan är svart. I vanliga fall brukar det ju vara ett litet naturfärgar ludd eller inget alls, eftersom att man kan köpa ludd separat.

Till Usha hade jag en nosgrimma som jag köpte separat från hööks, klippte bort luddet och använde istället ett löst i antigen naturfärgar eller rosa.

Jag tycker att det är fult att itne ha något ludd, eller vissa hästar passar i det men inte dem flesta. Dock tycker jag att Sunnys är fint, att ha luddet i svart. Jag skulle vilja prova att ha vanligt naturfärgar ludd på honom och variera med rosa när vi har den outfiten, men han kan inte ha Ushas nosgrimma då den är alldeles för stor. Känns lite onödigt att köpa en ny nosgrimma då jag äns inte vet om han skulle passa i det och han är snygg i det han redan har.

Det är tur att man har photoshop så att man kan se på ett ungefär.



Vad tycker ni att han passar bäst i?

HEMMA OCH SJUKAR

Mådde inte lls bra i morse, huvudvärk, hosta och aj i halsen. Så jag bestämmde mig för att offra en stalldag i skolan för att blir frisk. Jag ahde ju ändå itne tänkt rida eller köra så känns lite smått onödigt att åka dit, frysa och mocka. Även mockning är nog inte det bästa. Jag måste värkligen vara frisk till på onsdag och i helgen! Så isället för att vara i skolan tänkte jag försöka ladda upp en massa blogginlägg som ska räcka hela veckan. Hinner nog baar sitta vid datorn idag och på torsdag ;)

Annica har Sunny idag, och det är ganska tråkigt. Av en anledning. Jag träffar inte de underbara människorna i stallet idag :/ Men istället taggar jag helgen, att åka 34 mil hemifrån med tre störda hästmänniskor kan inte bli annat än kul! Måste bara övertala mina försäldrar.. :p


ANMÄLD TILL TÄVLING

Har precis anmält mig till årets första tävling! Det blir LD och LC hos Kinda ryttarförening den 19 mars. Ska bli jättekul att komma igång och tävla igen efter ett ganska långt uppehåll från tävlingar, tror jag tävlade senast i oktober...


TAGGA TAGGA TAGGA!!


HALFT SJUK

Blev ingen mer uppdatering i går, på tv:n visades ett avsnitt av O.C och det slutade med att jag nu tittat igenom halva första säsongen. Tror tyvärr inte att det kommer att bli någon bra uppdatering under resten av helgen heller...

Dessutom håller jag på att bli sjuk, vilket inte får hända! På onsdag ska jag nämligen till Romme med mina goa vänner :D Därför har jag en bra anledning till att ha slapp helg hehe. Droga hastabletter och glo på O.C, inte helt fel faktiskt.

Har ganska många blogginlägg på G, ska bara orka skrive dem... Har ni något speciellt ni vill läsa om är det bara att säga till! :)


PIGG HÄST

Klockan är strax efter halv 3 och jag är redan hemma. Inta bara från skolan, utan har varit i stallet och ridit också. Invigning på skolan idag så vi slutade halv 10 istället för klockan 12. Kändes ganska onödigt att åka ut till skolan och ha en lektion, fysik. Men skönt att sluta tidigt! :)

Idag red jag ut en sväng i skogen. Han var riktigt pigg och hade absolut inga planer på att galoppera lungt. När man håller in honom har han börjat gå över i korsgalopp vilket är sjukt jobbigt. Men han är söt iaf. Hellre pigg och glad än seg och tråkig ;) Det är ju trots allt så han är, pigg och glad. Förresten så tycker jag att manen redan blivit bättre!

Vad som händer nu vet jag inte, men lata mig framför tv:n och nörda dator står iaf på schemat.


MIN HÄST

Det är så mycket jag skulle vilja ändra med Sunny. Tex att han ska vara lugnare, hålla fötterna på marken, ha rena gångarter och ha bra hoppteknik.

Men då vore det ju inte Sunny, inte den Sunny som jag älskar. Jag älskar att han har den frammåtbjudningen han har, att han lätt tänder till och att det är en utmaning att hoppa, eller äns träna lite LC dressyr. Man ska uppskatta det man har, och det gör jag till tusen!

Jag älskar honom för den han är.
Du är speciell, för mig helt underbar <3


OUTFIT

Jag ska prova mitt gråa GG schabrak på dressyrsadeln, hoppas det passar! Schabraket är i storleken ponny dressyr, användes till 16,5" allroundsadel för att det stack ut för mkt med full allround. Min dressyrsadel är 16" så förhoppningsvis passar det!

Tror att denna outfit kan bli snygg på Sunny. Han passar ju i vinrött och sådär i grått. Ska bara köpa tröjan. Matchat med gråa ridbyxor också ;) Jag har inte orken att sitta länge i ps med samma sak, därför får ni alltid så välgjorda saker av mig...

ROSA

Alla som känner mig vet nog att jag älskar färgen rosa. Förut hade jag allt i rosa, verkligen ALLT. Men ja, ponnysakerna passar inte på Sunny, oftast är det för stort men vissa saker är tillochmed för små! (Hade ju fjording innan)

Slängde ihop ett superslarvigt kollage med en del av min rosa utrustning, kanske kommer det fler saker någon anann dag. Så titta på bilderna, få insperation och lär er älska rosa! Är det något ni vill se närmare på så vet ni var man kommenterar ;)


Det är allt från grimmor, schabrak och boots till jackor, hjälm och skor!


ANNORLUNDA RIDSKOR

Mountain Horse har, precis som många andra märken, en kollektion för barn. Deras heter Mountain Horse Wicked Rider och består av produkter med airbrush målningar på. Vissa saker är snygga tycker jag.


Men denna ridsko måste bli lite för mycket. Galet svårt att matcha till iaf. Men jag kan tänka mig att den är skön på sommaren, finns ju sedan tidigare ridskor i denna modell från olika märken.

HJÄLP ÖNSKAS!

Efter att jag rakade Sunny senast (6 veckor sedan) så har han gått med ett tjockt täcke med hals, dygnet runt. I förrgår bytte jag täcke för att det börjar ligga runt nollan igen. Men för ca 2 veckor sedan så började mer och mer manstrån följa med när man borstade eller bara tog i den. Idag såg jag att en tuss var borta från manen och när jag red skulle jag ta ett mantag för att stå upp i en backe (dåligt stöd i dressyrsadeln), iaf så lossnade hela tussen av man som jag höll i. Nu saknar han man på ca 1 dm ganska långt ner på halsen. 

Pannluggen är superfin, tappar inget och är glansig. Medans manen är fettig, smulig och mycket ramlar av. Tidigare har det inte varit några problem alls med manen. Jag tror att manen inte fick tillräckligtmed luft och blev för varm av halsen. Jag ska gå in på stallbutiken på fredag och fråga om dom har något som kan hjälpa. Som ni ser på bilden så är det väldigt mycket som ramlat av.

Så snälla snälla, är det någon som vet vad det är eller vad man kan göra?!
Kom med tips, idéer och tankar!


TRE SNYGGA

Tre av mina absoluta favorit saker från märket HV Polo är ett täcke, ett schabrak och en tröja. Täcket tycker jag är lyxigt, snyggt men inte för mycket. Schabrak är inte heller för mycket utan har en neutral grund färg med en stark färg på passboal och logga, rätt matchat blir detta supersnyggt! Tröjan tycker jag om då jag älskar V-ringade tröjor i ridningen samtidigt som den är stickad och lite finare än vanliga hm-tröjor.
 

DET BLIR INTE ALLTID SOM MAN HAR TÄNKT SIG

Idag tänkte jag rida en härlig runda i skogen. Solen lyste, jag var på bra humör och underlaget var bra. MEn såklart var inte hästen på humör. Och eftersom att vi är två (sunny och jag) som ska bestämma och göra saker tillsammans så går det itne så där superbra när en bara vill hem till stallet och äta mat.

Red i dressyrsadeln, utan martingal och med dressyrtränset för jag tänkte jobba honom lite när jag red ut. Tränade lite halter när jag skrittade längst kanalen och varje gång jag stannade så försökte Sunny resa sig och vända hem. Eftersom att jag inte hade martingalen så valde jag att sluta med halterna, ville inte att han skulle stegra över. Istället så travade jag och galopperade lite på en mycket stel, pigg och stum häst. Sen vända jag och skrittade hela vägen hem, då tränade jag istället på halter och skänkelvikningar. Efter ett tag lossnade han och blev mjuk och arbetsvillig :)

VILODAG FÖR HÄSTEN

Idag vilade Sunny och det enda jag gjorde i stallet var att fixa maten, mocka och fylla på vatten. Ändå var jag där i fyra timmar. Blev lite fika, promenad till ica och en massa skitsnack med Lina. Att bussarna var så sjukt elaka, tidiga och ignorerade mig på vägen hem gjorde att jag tappat humöret totalt. Fem bussar har jag hunnit med att missa på hemvägen från stallet av olika anledningar. En åkte bara förbi, några var flera minuter för tidiga och en åkte iväg precis när jag stog utanför dörren.

Ska iaf försöka fixa lite roliga inlägg eftersom att jag lyckades ladda ner photoshop igår! ;) Känner mig faktiskt en smula duktig.


ETT SÅ KALLAT TRÄNS

Bettlöst har man ju hört talas om. Ett alternativ till träns för att skona hästens mun från bett. Men vad sägs om att ha tvärtom, tränslöst med bett? Jag gissar på att många av er tror att jag bara virrar till det som vanligt, medans vissa kanske fattar. Jag är trots allt inte först (nog för att jag vetat om det ett tag) men att upptäcka att hoppryttaren Luciana Diniz tävlade hästen As Taro i endast ett bett och tyglar.



Jag tänkte skriva att det är ganska häftigt att hoppa på den höjden, utan ett riktigt träns. Men så kom jag på att vad gör nackstycker och sidostyckerna på ett träns egentligen? Sålänge bettet sitter kvar och stilla i hästens mun så spelar det väll ingen roll om man har pannband eller inte. Det jag beundras över är att bettet både ska kunna ligga kvar i munnen och kunna ta emot signaler från tyglarna. Sen undrar jag också över hur man kan få tävla med ett sådant "träns". I Sverige skulle man verkligen inte få det..



Läste runt lite på internet och fann två olika teorier om att hon rider på detta. Ev var att hästen har känslig hud och får allergier av lädret och den andra var att den har headshaking syndrome som blir bättre med denna variant av träns. Om man tittar på en till film från när hon hoppar hästen så ser man faktiskt att den slänger lite med huvudet då, men inte  mycket. Jag tycker att alla ska få ha den utrustningen dom vill, sålänge dom har en bra anledning. Hon kasnke bara vill sticka ut ur mängden?



Jag skulle lätt vilja prova att rida med ett sånt "träns". Någon som vet mer om det?
Jag busade till det och tog google bilder.

RSS 2.0