18. EN BILD JAG ALDRIG PUBLICERAT FÖRUT



17. EN BILD SOM GÖR DIG LEDSEN



16. EN BILD SOM GÖR DIG LYCKLIG


Du gör mig lycklig <3


HÖSTLOV

Först tänkte jag börja med en tråkig förlåt text. Jag har haft fullt upp hela tiden och varit så trött på kvällarna att jag inte orkat eller hunnit blogga. Jag har faktiskt blivit väldigt duktig på att plugga på kvällarna, det märks i skolan men även negativt på bloggen. Men nu är det iaf lov! Och tyvärr kan jag säga att uppdateringen blir sämre då...

I morgon åker jag till underbara Gunnorp och stannar där tills på tisdag. Det känns konstigt att inte Sunny ska med. Sen har jag inte ridit regelbundet på nästan två månader, bara någon gång i skolan och skrittat två gånger på Narnia (:D). Så jag hoppas att jag får en bra, snäll och rolig häst!

Finaste Rufus 2009 <3

Nu ska jag fixa klart 20 dagars listan med tidsinställda inlägg. För jag har verkligen kämpat för att inte svika den en enda dag, haha. Ska se om jag hinner få upp något annat inlägg också, kanske bara lite bilder eller något.

15. VARFÖR FÅR HÄSTAR OCH RIDNING MIG ATT MÅ BRA?

Det är en fråga jag ganska ofta ställer mig. Varför åker jag till stallet i såväl spöregn som snöstorm? Varför ställer jag mig frivilligt varje dag och gör stallsysslorna? Varför åker jag till stallet på tidigt morgonen istället för att ligga hemma i min sköna säng och sova? Varför spenderar jag så otroligt mycket pengar på hästar? Varför envisas jag med att rida när fingrarna fryser till is och smärtan skriker? Varför sitter jag upp igen när jag har ramlar av?
Vad får jag ut av allt detta?



Det finns dem dagarna där man verkligen undrar varför man göra allt detta och vad man får ut av det. Sen finns det dem dagarna där allt är helt underbart och man svävar på moln efter ett ridpass. Känslan man hade när hästen gick sådär fint, när man flög över hindret eller när man flög fram över fältet. Den känslan kan man leva så jävla länge på. Det är de stunderna jag lever för.

Att bara vara i stallet och pyssla om hästen är ett sätt att slappna av för mig. Jag längtar nästan alltid efter att åka till stallet, göra sysslorna och klappa på min fina häst. Man har något att göra.

Sen är bandet man får till dessa stora djur helt amazing. Att man kan kommunicera i samspel trots att man naturligt är varandras fiender och talar olika språk. En relation helt uppbyggd på tillit.


Det är svårt att förklara, speciellt när man är trött.


14. SAKER DU GÖR VARDAGLIGEN I STALLET

När jag kommer till stallet så brukar jag alltid börja med att titta på tavlan om det står något viktigt där, sen säger jag hej till dem som är där och så byter jag om till stallkläder om jag inte redan har det på mig. Av stallsysslorna brukar jag börja med att mocka och platta till spånet. Om det behövs så lägger jag in mer. När mokningen är klar sopar jag utanför boxen och sedan byter jag ut vattnet i vattenhinkarna. Sen fixar jag kraftfodret och efter det går jag upp på loftet och gör höpåsarna. När alla stallsysslor är klara tar jag in Sunny, borstar, fixar och tömmkör honom.

Detta är den vanligaste ordningen jag gör sakerna i och så jag vill göra det. Sen händer det ju att jag kanske gör maten innan vattnet för att göra Lina sällskap på loftet och så. Ibland pysslar jag med Sunny och tömkör/rider innan stallsysslorna. Men det är såhär jag vill göra det =)

FRÅGA

Kan man ha rosa på en fux?


13. MIN HÖGSTA DRÖM

En av mina högsta drömmar just nu är såklart att Sunny blir helt frisk och kan tränas lika hårt som innan. Att han ska få hoppa, galoppera som han älskar och tävla fälttävlan. Allt annat kategoseras också under drömmar, men med ordet mar innan.

En annan dröm är att köpa en till häst. Ett fullblod som ska vara skimmel och stämma in på alla mina krav. Känslig, pigg, rolig och ganska säker på att hoppa. Sen skulle jag gärna vilja ha en fjording också, och en åsna. Jag drömmer också som att bo på en liten hästgård med fint stall, stoooor sadelkammare och ca 3-4 hästar. Sunny, fullblodet, fjordingen (helst Usha) och kanske ngn mer. Men tyvärr delar inte mamma och pappa den drömmen med mig.

I framtiden drömmer jag om att ha ett bra yrke där jag tjänar mycket pengar och att jag vid sidan av det ska kunna ha en egen ridsportbutik med saker som jag tycker är fint. Underbart!


Jag har bildbrist!

Men nu är det så att jag lever i verkligheten och bara kan hoppas på att Sunny blir frisk! Sen hoppas jag även att jag kan köpa en till häst, men vi får se hur det slutar!


12. MIN FAVORITGREN

Jag har ingen speciell favoritgren utan tycker om både hoppning, dressyr och körning. Det går i perioder beroende på vad som går bra. Dressyr är nog den grenen jag skulle vilja utveckas mest i, då det är den viktigaste och häftigaste grenen enligt mig. Även om man inte tävlar på elitnivå så är det grymt när en häst och människa arbetar tillsammans på det settet. Jag gillar alltså dressyr när det är harmoni och inte en dragkamp.

Då jag själv är hopprädd så stoppar det mig lite i den grenen. Men det är också superkul, varför vet jag faktiskt inte. Det jag skulle vilja träna och tävla nu är fälttävlan. Hoppning, dressyr och terräng kombinerat så man måste träna på allt = varierad träning.

Trav och skolkörning är också kul! Trav för att det är buskul när man har en snäll häst och jag gillar att bara hålla på i travstall med att pyssla om hästarna och så. Skolkörning tycker jag är helt amazing när man kan det och är duktig. Helt klart något jag vill lära mig mer om!

Jag gillar lite av allt, mysa barbacka i skogen eller galoppera på ett fält är också underbart!


SKOLKÖRNING

På förmiddagen idag hade vi körning och jag fick då ha skolkörning. Travkörning är roligare tycker jag då jag är värdelös på skolkörning och det aldrig går bra. Men det är ju då man måste träna extra på det, elelr hur?

Idag kan jag faktiskt säga att jag är nöjd och att det gick bra. Första gången jag är nöjd efter en skolkörningslektion... Ponnyn jag körde var iaf supersnäll och inte alls lika jobbig som dem andra. Sen så har jag ju tränat endel hemma eftersom att jag tömkör Sunny hela tiden. 
 
Jag måste faktiskt säga att det är roligt med körning, när det går bra, och det är något jag skulle vilja lära mig att göra ordentligt. Jag ahr haft planer på att försöka köra Sunny både ute i skogen och i paddock/ridhus som skolkörning. Det vore roligt, har dock ingen aning om hur det skulle gå eftersom att han är van vid travkörning. Men vi får se hur det blir med det!


11. EN LÅT SOM PÅMINNER OM EN HÄST JAG ÄLSKAR

Ögonen fylls av tårar bara jag hör den här låten. Varenda ord stämmer så bra.
Fina, fina Usha <3


"It’s a good thing tears never show in the pouring rain
As if a good thing ever could make up for all the pain
There’ll be no last chance to promise to never mess it up again
Just a sweet pain of watching your back as you walk
As I’m watching you walk away

And now you’re gone it’s like an echo in my head
And I remember every word you said

It’s a cruel thing you’ll never know all the ways I tried
It’s a hard thing faking a smile when I feel like I’m falling apart inside


And now you’re gone it’s like an echo in my head
And I remember every word you said


And you never were
and you never will be mine
No you were never were
and you never will be mine


For the first time there is no mercy in your eyes
And the cold winds hitting my face and you’re gone
And you’re walking away, away
And I am helpless sometimes
Wishing’s just no good
Cause you don’t see me like I wish you would


Cause you never were and you never will be mine
No you never were and you never will be mine


There’s a moment to seize every time we meet
But you always keep passing me by
But you never were and you never will be mine
No you were never were and you never will be mine


There’s a moment to seize every time that we meet
But you always keep passing me by
But you never were and you never will be mine"





KLUBBHOPPNING PÅ GUNNORP

Idag är det KM och Cr på Gunnorp som jag ska åka och titta på. Alltid lika roligt att vara där och träffa alla goa människor! Men jag är säker på att jag kommer att bli ridsugen och hoppsugen av att vara där, blir typ alltid det när jag ser någon annan rida. Men nästa helg får jag förhoppningsvis både rida och hoppa! Då är det allahelgona läger på Gunnorp som jag antagligen ska vara med på. Det blev ju lite strul eftersom att jag inte kan ta med mig Sunny som det först var tänkt, men hoppas att det löser sig :)


Jag och Sunny hoppade CR på Heda i augusti.


10. TIO SAKER DU INTE VISSTE OM MIG

♥ Jag tål verkligen inte när folk säger åt mig vad jag ska göra med min häst.
♥ Efter två och ett halvt år tog jag i december 2010 bort min tandställning. I januari 2011 fick jag sätta på en ny som jag tog bort nu i oktober. Detta pga att jag i Januari trampade på en grep och slog ut två och en halv tand. Jag skulle visa en kompis hur man inte skulle göra.
♥ Jag har en stor fobi för kyrkor.
♥ Jag är väldigt kräsen med vad jag gillar för hästar. Oftast gillar jag inte de välutbildade och "fina" utan de bråkiga med mycket egen personlighet. Det är det viktigaste med en häst för mig, att det har mycket egen vilja.
♥ Jag har lätt för att börja gråta.
♥ Vissa dagar kan jag knappt gå pga skador i knän och fotleder kopplade till en ridskole ponny på Valla.
♥ När jag var liten sjöng jag alltid solo på musikaler och luciatåg, vilket jag aldrig skulle göra idag då jag är tondöv och absolut inte kan sjunga.
♥ Min favoritfärg på hästar är utan tvekan skimmel. Jag gillar inte hästar som är bruna eller fuxar.
♥ Förutom hästar och ridning har jag inte så många andra intressen, iaf inga som är lika stora.
♥ Jag har alltid två armband runt handleden. Ett som jag fått av min syster där mitt namn är ingraverad. Det andra är ett i silver från Eva Attling som jag fick av farmor på avslutningen i nian, på det är "amor vincit omnia" ingraverat.


SUNNY IDAG

Idag tömkörde jag Sunny igen efter ca en veckas uppehåll. Ibörjan var han lite jobbig och skulle jävlas med mig genom att vägra gå på spåret, gå skänkelvikning ist för rakt fram och att vara livrädd för dörren. Men jag la upp en planering för att få mer struktur på det hela och itne bara bråkamed honom. Då gick det mycket bättre!

Det simpla jag gjorde var att gå runt på fyrkantspåret och varjegång jag kom till en kortsida så la jag en 20 m volt vid A/C. Inte så svårt men nyttigt. Gjorde så några varv åt båda hållen och la även in halter och ryggningar på långsidorna. Det tog typ 5 minuter innan jag kände mig nöjd. Men det räcker!

Jag pratade även i telefon med en kompis i några minuter under passet och då fick Sunny gå runt lite som han ville men mig efter hållandes med en hand i båda tömmarna. Knäpphästen fick för sig att gå vänsteröppna på diagonalen eftersom att det var lite olika längd på tömmarna. Har nog aldrig sett honom så fin som han var då, haha. Det är när man inte försöker som det går bra! ;)


Bild från första september.

I morgon funderar jag på att lägga in lite bommar som han ska gå över för att arbeta bättre. Veterinären har ju sagt att jag ska variera med det och att köra utan. Gör jag det blir det väll något enkelt som tre bommar i rad på en långsida tex. Sen får vi öka på med böjt spår och fler bommar efter några veckor.

GANSKA SJUKT

Vi åkte till kliniken pga att jag hade en magkänsla om att han var dålig. Han gick lite annorlunda än vanligt och hade gjord det ett tag. Han hade även i några månader varit dum när man lyft bakben och skott. Men han var pigg, arbetsvillig och haltade inte. Ca två veckor red jag ändå, men sedan sa magkänslan stopp och vi bestämde oss för att kolla upp det. Det jag trodde att det kunde vara var en hög hälta, något litet i bäcknet eller ryggen som gjorde stegen i bakbenen lite annorlunda. Efter två klinikbesök fick vi prognosen gaffelbandsskada och artos i ländryggen. Gaffelbandsskadan är en allvarlig skada i jämförelse med vad jag hade tänkt.

Jag har aldrig sett någon svullnad eller värme. Han har inte direkt haltat eller protesterat i ridningen. Hoppat, galopperat och arbetat har han gjort med vilja och glädje. Av skadorna han har hade jag bara trott att det var ländryggen det var fel på. Hade jag inte varit där och sett på ultraljudet så hade jag inte trott att det var sant. Jag hade aldrig kunnat gissa på en gaffelbanddskada.

I jornalen står det att han har 0,5 till en grads hälta på olika saker. Det är ingenting. En grads hälta är vad en häst kan ha för dagen utan att det är något fel på den. Det är ganska sjukt att en häst kan ha en så pass allvarlig skada utan att verka ha ont. Att han kan vara så glad och villig när han har ett hack gaffelbandet, det är ett mysterium. Men det är tur att han inte verkar lida iaf!


Jag målade en fin bild i photoshop på hur ultraljudet ungefär såg ut. Jag har väldigt dåligt minne, men såhär minns jag det. Det vita är alltså gaffelmandet och de lite mörkare partierna är ärrvävnader efter gamla skador. Så såg alla senor ut, ärrvävnader överallt. Det mörkgrå fältet är skadan. Det är som ett hack in ungefär över halva gaffelbandet.



Här var sista tömkörningspasset innan jag ställde av honom helt, tror jag. Han var lite seg och saktade av ibland. Vinglar och ställer sig utåt gör han alltid, inte lättare blir det utan stöd från mina ben heller. Det är mycket lättare att få honom att arbeta på bra när man sitter på.
Men skulle ni tro att denna häst har en gaffelbandsskada på högerbakben?

ORD FRÅN PAPPA

" En drogad Sunny är en bra Sunny "



9. NÅGON JAG SKULLE VILJA BYTA LIV MED FÖR EN DAG

När jag var liten önskade jag alltid att en magisk fe skulle komma och ge mig en önskning. Jag visste  precis vad jag skule önska mig; att vara död för en stund. Jag ville veta hur det kändes, vad man tänkte på och vad man gjorde. Men jag tror att jag har växt ifrån det nu. Fast det vore lite häftigt ändå, för tio min  typ, haha.

Idag skulle jag vilja se världen ur Sunnys ögon. Eller någon annan häst. Tänk vad man skulle lära sig av det, förstå sig på hästen mer. Det vore väldigt fränt!


8. MIN STÖRSTA RÄDSLA INOM RIDSPORTEN

Jag vet att det kan låta helt galet, men min absolut största rädsla inom ridsporten är att tappa kontrollen. Jag anser inte mig själv vara ett kontrollfreak, men när jag sitter på en häst vill jag alltid ha kontroll. Tappar man kontrollen så kan det faktiskt bli riktigt faligt, då är det både mitt och hästens liv som står på spel.

Jag är sällan fult seriös och tänker säkerhetsmässigt. Men det betyder inte att jag inte har kontroll. Det finns inget bättre än att dra fram i full galopp på ett fält eller busa runt barbacka. Men som sagt, jag vill fortfarande ha kontroll. Jag vill kunna stanna om det behövs, i de situationer där det kan bli farligt för mig, hästen och andra i omgivningen. 

Tappa aldrig kontrollen över ditt egna liv.


Även om det faktiskt händer ibland så kan det vara en rädsla. En rädsla är något man inte vill ska hända eller som man tycker är obehagligt, det betyder inte att man aldrig utsätts för det.
Vad är eran största rädsla?


ROSA ÄR FINT

Nästa vecka när jag har fått lön ska jag åka till Hööks och köpa lite rosa reflexer. När det är mörkt måste man ju ha reflexer för att överleva och blir det inte lite gladare då att ha rosa? Såklart det blir! Sen är det ju så att gult är den färgen man ser bäst i mörkret och det är därför alla reflexer är gula. Men jag tror att man regarer mer om det kommer något rosa rörandes i mörkret än något gult, eftersom att gult är så vanligt.

Helst så skulle jag vilja ha ländtäcke, benreflexer och hela köret också. Men det känns lite onödigt när jag inte kommer att rida under de mörka månaderna. Istället får det bli två pas boots och en brösta till Sunny. Det är ju bra att ha om man går på promenad. Till mig blir det en väst att ha när jag cyklar och väntar på bussen ;)



SISTA DOSEN

Idag fick Sunny den sista skvätten av medicinen som var kvar. Skönt att slippa det mer! Hoppas det och ryggväraren hjälper nu så att han blir lite mjukare i ryggen. Han måste ju bygga muskler för att kunna stadga upp lederna och kotorna men det är lite svårt när han är spänd och stel pga skadan i ryggen. Hoppas han blir mjukare nu så att det släpper och han kan bygga muskler.

Annrs så händer det inte så mycket med Sunny just nu. Har inte tömkört honom på ett tag nu då det har varit så mycket annat. Men han har ryggvärmaren på hela tiden så hoppas han blir lite mjukare iaf. Imorgon ska jag tömköra igen hade jag tänkt och sedan ska jag försöka fortsätta varje dag. Det beror lite på hur han rör sig i hagen också så att inte gaffelbandet blir överansträngt.

Sunny och Narnia går superbra i sin nya lilla hage. Kanske inte så glada över att det sitter ett staket ivägen men de verkar iaf glada över att gå tillsammans igen. Hagen är egentligen lite liten för att vara två hästar i men de går bra ihop så det blir nog inga problem :)

Två bilder från när tiderna var bättre, i sommras.

7. EN SAK SOM ALDRIG FÅR HÄNDA!

Hade någon frågat mig denna fråga för en-två månader sedan hade svaret varit: att Sunny får en senskada som kräver månader av vila i liten hage eller i box.

Idag stå Sunny med en skada på gaffelbandet på högerbakben. Veterinären har sagt att det kommer att ta fyra till sex månader för läkning. Han får inte springa, inte ridas och bara gå 15 minuter varje dag. Det var ungefär det här som inte fick hända.

Sunny är inte en häst som man ger tre veckors vila bara för att han ska få vila upp kroppen lite. Han knäcker sig själv mentalt då. Ännu mindre vill man ge honom fyra månaders vila. Han trivs som bäst när han tränas lagom hårt, rids 6 dar i veckan och får dra på till fullt ute på ett fält någon dag i veckan. Som tur är har han än sålänge klarat denna månad av vila väldigt bra. Han har bara fått ett utbrott, är fortfarande hanterbar och väldigt glad och posetiv hela tiden. Det är väldigt skönt att se!



Det värsta som kan hända nu är att han inte blir bra. Att han sliter sig, halkar eller trampar till så att skadan går upp och senan slits av helt. Det får bara inte hända, han måste bli bra! 

FYRA SCHABRAK JAG VILL HA



6. FAVORITBILDER PÅ MIG OCH HÄSTAR

Det blev endel, och det här är nog inte alla :P














NYA TRÄNSET

Det är alltid lika fint med mobilbilder, speciellt om det är dam i kameran... Dessa bilder ska iaf föreställa Sunny i sitt nya fina träns. Dock bytte jag ut pannbandet mot mitt i strass då det är mycket finare. Ångrar verkligen inte att jag köpte varken träns, tyglar eller pannband!

Tyglarna är i gummi och jag har inte ridit med sånna på många år och har bara dåliga erfarenheter av dem. Men dessa är tunna och supermjuka, så jag hoppas de är bra! Längtar tills jag får använda dem, hihi :)

Visst blev han fin?



5. FAVORITBILDER JAG HAR TAGIT

Det finns en hel del och jag orkar inte leta igenom hela hårddisken så bjuder på två som redan finns uppladdade på bloggen. Jag får ladda upp några fler någon annan dag, för det mesta blir det ju bilder som jag är med på och inte själv har fotat.


Sofia & Mork, älskar känslan i bilden!

Sunny i vintras.



4. DET HÄR ÄR JAG BRA PÅ

Precis som för många andra så är det här en av de svåraste punkterna att skriva. Det är faktiskt väldigt svårt att berömma sig själv och skriva något man är bra på, mycket lättare är det att skriva sånt man är dålig på.

Jag tycker iallafall att jag är ganska bra på att variera träningen för Sunny. Jag rider mycket sällan i paddocken två ridpass efter varandra. Det finns så många fler sätt att träna hästarna än att rida innanför paddockens staket och ridhusets fyra väggar. Paddock/ridhus använder jag när jag vill kunna rida på volter för att mjuka upp hästens sidor, hoppa eller om jag har fotograf med mig. Annars rider jag mycket ute i skogen, på grusvägar och på fält, även på vintern. Jag tror på att det ger en friskare,självsäkrare, hållbarare och framförallt gladare häst. Man kan faktiskt jobba hästen i olika övningar även när man rider ute.



BANANEN

Stallägaren som fodrade och släppte ut hästarna i morse sa att Sunny hade varit ganska så galen över att få stanna kvar inne. Hon blev tillochmed tvungen att stänga hans galler för att hon trodde att han skulle ta sig ut annars. Knäppa hästen. När jag kom på kvällen var han rastlös och ganska så sur. Det slutade för min del med en smäll på näsan (som fortfarande ömmar) och en spark på hälsenan. Han sparkade även mot mig i boxen och var inte många cm från att träffa mig på låret.

Dock var han väldigt snäll när jag och Lina promenerade ner med honom till ridhuset och gick några varv med honom där. Jag trodde nästan att han skulle få lite damp av att komma ut men som tur var hade jag fel!

Eftersom att han inte kan stå inne heller och det är ganska många månader så delade vi idag av gamla hagen så att den blev liten. Så nu får han gå med Narnia i den hagen där dem fortfarande kan springa lite, men inte får upp någon fart som i den långa hagen. Hästen måste ju faktiskt inte bara hålla sig frisk fysiskt utan även psykiskt. 
 
En bild från ett hopppas i augusti.


MIN HÄST HAR ADHD

Sunny har varit superlugn nu när han har vilat i över en månad. Ovanligt lugn för att vara han faktiskt. Men idag fick han utbrott för all energi han har samlat på sig. Idag exploderade han. Under dem tre åren vi har ägt honom har han varit galen, men aldrig som idag.

Veterinären har sagt att Sunny helst ska gå i en liten och plan hage där han inte kan springa, men om han är lugn får han gå i vanlig hage och med andra hästar. I vårat stall finns det tre alternativ; stora hagar, mini sjukhagar och en liten hage som ligger i en brant sluttning. Eftersom att han har ett stressat psyke har jag inte velat ha honom själv i en sjukhage, då risken är att han bokstavligt talat blir galen. Därför har han fått gå i den stora hagen tillsammans med lilla Narnia. Men då dem ibland har sprungit och jag tilloch med har sett honom stå och bocka vid grinden när jag tagit in Narnia har jag bestämt mig för att ställa honom i sjukhage. Vill inte riskera att skadan går upp.

Så idag skulle Narnia flyttas till en annan hage och Sunny skulle flyttas till en sjukhage. När jag fått tag på Sunny i hagen hade Narnia redan hunnit upp till sin nya hage och blivit släppt där. Trots att man inte ser upp dit så måste Sunny ha hört hur de andra hästarna sprang runt. För när jag skulle stänga grinden igen när vi gått ut ur hagen så exploderade han. Han flög upp i luften och hoppade sedan några gånger innan han stod och darrade. Precis när jag lyckats stänga grinden igen och tagit tag med båda händerna i grimskaftet så fick han ett nytt utbrott. Den här gången vände han sig också och drog iväg, jag hade ingen chans att hålla i honom och han drog iväg i full galopp upp till den andra hagen.

Som tur var fick dem stopp på honom där uppe och jag kunde hämte honom igen. Med ett grimskaft fäst normalt och ett grimskaft med kedja över nosen kunde jag ändå knappt hålla honom, han var helt jävla galen när jag kom ner till sjukhagen igen. När han väl kom in i den och jag släppte honom så fick han ett utbrott igen. Den här gången så sprang han mot staketet och laddade på det, flera gånger. Så jag fick ta på honom grimskaften igen och ta in honom i stallet. Så nu får han stå på boxvila istället.

Imorgon kanske han är lugn och kan gå i sjukhage, men vad händer om han någon annan dag exploderar och spränger staketet? Han har ju gjort det förut så det skulle inte förvåna mig om det hände igen. Vi har inte råd att riskera det. Det han absolut inte får göra är att spring, om han ska bli bra igen.



3. DET HÄR BEHÖVER JAG TRÄNA MER PÅ

Det jag just nu behöver träna på är att tänka posetivt, ta vara på tiden och hoppas på det bästa. Jag måste träna på att vara stark, för din skull. Samtidigt så känns det som om att jag måste träna på att tänka tanken, försöka förbereda mig på att du någon dag inte står vid min sida. För dagar som denna känns den dagen väldigt nära. Men jag hoppas att det inte blir på många lyckliga år.

I dressyren behöver jag träna på att räta på mig, korta tyglarna och min handställning. Måste även bygga upp muskler på magen och ryggen för att orka rida ordentligt och inte bara få ont. I hoppningen måste jag träna på att ge mer eftergift över hindret och att stå upp i lättsits. I tömkörningen måste jag träna på att få kontakt med bettet och att planera upp mer vad jag ska göra. I livet måste jag träna på att ha mer självdisiplin!


SHOPPING <3

Idag åkte mamma och jag till Sharpman på förmiddagen och handlade lite saker. Det jag fick med mig där ifrån var ett dyon träns, en backontrack ryggvärmare, två par strumpor och hästgodis. Sen åkte vi även till 4Store och köpte en stickad tröja till mig innan vi åkte till stallet. I stallet var jag bara en kort stund och tittade till min häst som har ADHD, bytte hage på hästarna och hjälpte Lina att fodra lunch. Ett eget inlägg om det kommer sen. 

När Lina och Johanna var klara i stallet så åkte vi till Nina&Sissi Liljas ridanläggning där det var hoppuppvisning och en sadel expert pratade om Presiges nya sadel. När det var slut där åkte vi till Sharpman igen och fikade, tittade på saker och fördrev tid. Klockan halv 6 var det dragning av lotter som man fåt hos Liljas. Priserna var bland annat en Prestige sadel, Scokemöhle schabrak, hårvårdsprodukter och det döfina oranga Scokemöhle täcket. Tyvärr så vann jag ingenting :( Dock köpte jag ett par Dyontyglar för att ha till tränset.

Bilder på allt jag köpte får ni se i morgon då jag ska prova det på hästen :)

Bilden är från oktober 2010, så ett år sedan :)

MAGIC BRUSH

Jag har länge velat köpa ett sett Magic Brush men aldrig tagit tag i saken och gjort det. Nu såg jag på Hööks att dem har fått in dem i rosa/lila färger också. Dem bara måste jag ha! Läste även på internet att dem var av limited edition, så man måste ju försöka slå till så fort som möjligt. :D Hur snygga är dem inte?!


PAKET

Påväg hem från bussen gick jag in på Seven Eleven och hämtade ut ett paket som jag fått av mamma i födelsedagspresent, fyllde år igår :) En rosa Kingslands jacka var det som kom med posten. Den är dö-snygg, så galet underbar! Storleken jag beställde fanns inte så fick ta en annan storlek, men den passade som tur var.





Insidan är helt underbar, kommer aldrig mer ta av mig jackan! ;)


2. NÄR OCH VARFÖR JAG BÖRJADE RIDA

Jag började rida i januari 2003 på Valla ponnyklubb efter att ha stått på kö dit i nästan 3 år. Varför är för att när jag var liten ville jag alltid göra som min syster, vara som henne och vara med hennes kompisar. Så när hon började rida där ville jag också det, men fick som sagt vänta några år.

Innan jag började i Valla red jag dock några gånger på Gunnorp då vi åkte dit med en familj vi känner och hyrde först två ponnyer i en halvtimme och sedan red de vuxna i en halvtimme. Det jag kommer ihåg från det var att jag hatade hästen som jag och min syster oftast delade på, Trixon. Såfort ledaren släppte blicken från honom så drog han ner huvudet under staketet och åt gräs, det tyckte jag var super läskigt! Trixon står fortfarande kvar på Gunnorp och trots att han är världens snällaste så har jag fortfarande någonting emot honom :P

Första ridbilden jag har, tagen i juni 2003. Här rider jag i Valla på ponnyn Chapman. Det ridpasset kommer jag ihåg för Chapman bet mig i mina gummiridstövlar när jag satt på, haha!


FLYGA

Jag längtar mer än något annat till när jag flyga fram med dig igen.
Den känslan är obeskrivligt underbar!




1. EN BILD PÅ FAVORITHÄSTEN

Det här är faktiskt en ganska svår punkt tycker jag. Det finns endel hästar som tagit extra stor plats i hjärtat och att jämföra dem är inte riktigt rätt. Tillexempel så var lilla B-ponnyn min favorithäst i flera år, men sedan kommer det in en ny häst i ens liv som också förändrar tillvaron, och sedan en ny. Men det betyder inte att man inte älskar de hästarna man hade innan mindre. Det är bara lättare att säga att hästen man har nu är ens favorithäst, eftersom att det är den man har de färskaste stunderna med och som man lägger ner sin energi på idag.

Jag får väll säga atta denna knasboll är min favorithäst, Super Sunflower <3


Sedan finns det två ponnyer som har givit mig enormt mycket och som fortfarande äger stora delar av mitt hjärta. Bara för att det har gått några år ska de inte glömmas bort.

Värdens finaste b-ponny, Chapman <3


Och såklart älskade Usha <3


TJUGO DAGARS LISTA

För att iallafall ha något att skriva om varje dag tänkte jag ta och göra som alla andra bloggare. Nämligen skriva en sån där tjugodagars ista. Jag tycker faktiskt att det är kul att läsa dem inläggen, speciellt när det är utförliga svar och inte vara "jag vet inte".
Jag gjorde om listan lite för att få den mer hästrelaterad, den ser iaf ut såhär:

1. En bild på favorithästen
2. När & varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Favoritbilder jag tagit
6. Favoritbilder på mig och hästar
7. En sak som aldrig får hända!
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vela byta liv med för en dag, och varför?
10. 10 saker du inte visste om mig
11. En låt som påminner om en häst du älskar
12. Min favoritgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen i stallet
15. Varför får hästar och ridning mig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. En bild som gör dig ledsen
18. En bild jag aldrig publicerat förut
19. Bild på min bästa vän och varför han/hon är det
20. Mitt mål med ridningen


INKÖPSLISTA



Satte slarvigt ihop en lista med både saker jag "måste ha" och saker jag "vill ha". Flest vill ha blev det nog...

Jag vill ha ett par rosa boots från professional choice för att dem är så galet snygga och verkar vara väldigt bra. Mina rosa plastboots från Shires har blivit helt missfärgade och är knappt rosa längre... Sedan vill jag ha ett par vita benskydd då det är galet snyggt på mörka hästar! Jag har ett tag velat ha hööks kopia på Dyontränset men har nog bestämt mig för att köpa det äkta från Dyon iställen, bättre kvallite och snyggare (y). En sak jag faktiskt måste ha är en ryggvärmare från backontrack som Sunny behöver till sin rygg. Sunny sa även att han vill ha ett snyggt täcke att ha i transporten då inget av de vi har är "det perfekta". Antigen är det för tjokt, för långt, dålig passform, med hals, skitigt eller från fel märke. Sen ska jag även köpa ett Anna Scarapati schabrak i färgen marin-rosa-marin-rosa. Tror Sunny skulle vara dö-snygg i det! :D

BLODPROV OCH TÖMKÖRNING

Idag på förmiddagen ringde veterinären från Husaby kliniken och sa att dem fått tillbaka blodprovet som vi tog på Sunny när vi var där för en vecka sedan. Det hade inte varigt något fel, skönt! Äntligen kan jag andas ut igen, typ.

Förövrigt så går det bara bättre och bättre när jag tömkör nu. Om man jämför med för ett år sedan när jag köpte gjorden och tömmarna så gick det långt ifrån okej, och nu går det bra. Galet mycket har vi utvecklats tillsammans. Från att ingen av oss hade en aning om hur man tömkör/tömkörs till att kunna förstå varandra.

Dock börjar han bli lite seg och går inte riktigt fram så mycket som jag skulle vilja. Så imorgon hade jag tänkt att gå på grusvägen iställen. Tio minuter bort, och tio minuter tillbaka. Jag tror att han blir lite piggare och mer frammåt då, speciellt med tanke på att han aldrig gått där förut! :)


RAKNING



Såhär är Sunny rakad på ryggen nu, snyggt va? :D Han svettas ju väldigt mycket på ryggraden efter 15 minuter på töm i skritt... Det är tur att han har täcke på sig dygnet runt, för hans fula ryggrad framhävs ganska mycket mer nu!


BLOGGTIPS

Jag tänkte gör lite reklam för Johanna & Rebeckas nya blogg, TeamJR.se.
Johanna har nämnts i bloggen flera gånger och vi har stått i samma stall i snart ett år. Även nu efter flytten. Hon har kört mig och Sunny till kliniken, på Cr och till terrängbanan där hon vart med och coachat. Jag har även varit med henne på flera tävlingar när hon tävlat hennes fina Success :) Rebecka har jag träffat på flera fältävlan-tävlingar och hennes hästar är också galet fina!

Jag tror att med lite peppning och uppmuntran så kommer dem uppdatera bloggen bra. Då det händer ganska mycket för dem båda, speciellt Rebecka, så kommer det finnas massor roligt att läsa om! Så jag hoppas att ni kikar in på bloggen och fortsätter följa dem :D

SKADORNA

Jag skrev aldrig mer i onsdags och tänkte bara skriva lite kort nu om skadan, eller skadorna blir det ju. Sunny tränades och tävlades i trav under sju år, från 2001 som tvååring till 2007 som åttaåring. För honom har det medfört många förslitningar och skador i senorna på benen, när vi ultraljudade honom såg man att det fanns väldigt många ärrvävnader efter gamla skador. Antagligen så har ha nu halkat eller något i hagen och slitit sönder en av dessa gamla ärrvävnader på gaffelbandets övre infästning på höger bakben.

På ultraljudet från ryggen kunde vi även se att han har intervertebralledsartoser på flera ställen i ländryggen. Jag fattar inte riktigt vad det är men lykades googla fram att det är förslitning på brosket i lederna. Man kan behandla denna skada genom att spruta in kortison i lederna, men eftersom att han har detta i flera leder i ländryggen går inte det. Istället så går han på Metacam.


För gaffelbandsskadan ska han vila och om två månader ska vi ultraljuda igen för att se om det har blivit värre eller bättre. Sedan ska vi antagligen göra lufttrycksbehandling var tionde dag för att påskynda läkningen. Sen så är det bara att hoppas på att han blir frisk igen! Läkningen beräknas ta 4-6 månader, alltså någon gång mellan februari och april ska han förhoppningsvis vara frisk igen.

För att ländryggen ska må bättre behöver den stabiliseras upp med muskler. Problemen för det är dock att han har en skada i gafelbandet = vila och att artosen gör honom stel och spänd. Läkningsprogrammet ser ut som så att jag ska innan arbete värma upp lederna, nu använder jag ett ulltäcke men ska köpa en backontrack ryggvärmare. Sedan ska han arbetas på töm i skritt under 15 minuter nästan varje dag. Då ska jag jobba med en låg form och arbete i ryggen, senare ska jag även lägga in bommar för att han ska jobba mer. Efter arbetet har jag en stretchövning som jag ska göra två gånger för att mjukgöra musklerna.



Det är skönt att det inte enbart är vila för honom. Nu har jag ju ändå lite att pyssla med varje dag och något att göra med honom! :)

BANNER


Min häst är så sjukt vacker ♥

Utrycket, ögonen och personligheten. Världens bästa häst, lätt!
En dag kommer vi visa alla som tvivlar hur fel dem har.
Jag tror på dig, jag tror på oss.


NU HAR VI HITTAT FELET

Nu sitter vi i bilen påväg hem från kliniken och har fått diagnosen gaffelbandsskada och flera skador i ländryggen. Vi kunde även se på ultraljudet att han har en massa gamla skador i hasen. Jag skriver mer utförligt när jag kommer hem! Jag är bara glad över att han går följa med hem <3

/Sarah


TILLBAKA TILL KLINIKEN

Imorgon ska vi åka tillbaka till Husaby kliniken med Sunny och jag kan inte annat än hoppas att vi hittar vad som är fel. Det är hemskt att inte veta, för då kan man inte veta vad man kan göra för att få honom att må bättre. Allt jag vill är ju att han ska må bra och vara frisk!




STALLBYTE

Igår lastade jag, Johanna och Lina in hästarna i transporten och körde dem de tre kilometrarna till nya stallet. Så nu står både Sunny, Narnia och Success på Högby stall. Trots att jag kommer att sakna vissa människor från brunnby så är det väldigt skönt att ha flyttat.

Narnia och Sunny får gå tillsammans i en hage eftersom att dem gjorde det innan och de fugerar ganska bra ihop. Dom tyckte att det var superkul med nya hage i morse. Till och med sunny sprang runt och gjorde glädjeskutt! Han verkar inte ha ont någonstans iaf.


Sunny busar vid betessläppet i maj.

Senare ska jag åka och hämta sakerna som är kvar i Brunnby, lämna cyklar vid bussen och sedan åka till högby och fixa iordning med alla mina saker. Jag ska även borsta på Sunny och gå en promenad med honom ner till ridhuset så han får titta på det hade jag tänkt.

RSS 2.0