DAGENS RIDPASS - OPUS

Idag var Sarah som sagt med mig i stallet och fotade när jag red. Red först lite "dressyr" och sedan busade vi lite i blandannat djupsnön. Opus var sjukt pigg idag men jag tycker han var rätt så fin iaf. Ni kommer nog se på bilderna sen att han var väldigt pigg för jag fick sitta och bromsa ganska mycket för att han inte skulle dra iväg alldeles för fort men efter en galopp vi tog så fick jag inte stopp på honom så jag tänkte att jag skulle ta hjälp av vallarna som hade blivit eftersom de hade skottat ett spår på fältet. Jag hade tänkt att Opus skulle stanna men det tyckte inte Opus så han hoppa över vallen som kanske var 1 m hög och 1 m bred, var verkligen inte beredd på det men det gick bra!


En bild från idag, fler kommer senare!


GODMORGON

Har varit vaken ett tag nu och ska snart äta furkost. Idag ska Sarah följa med mig till stallet och fota när jag rider, fint väder är det idag med! Hoppas att Opus går bra idag och sköter sig nogorlunda så att det blir några bra bilder som jag kan ladda upp här senare. Det var länge sen jag la upp några ridbilder på mig och Opus så det kan nog vara dax för det nu :)




MINA NYÅRSLÖFTEN

I morgon blir det nytt år och då ska man ju komma på en massa smarta nyårslöften om vad man ska förbättre och göra under året. Jag tycker det är idiostiskt, man följer dom ju ändå aldrig, och har nog aldrig haft något.
Men nu har jag kommit på några som jag SKA följa! ;D

Smörja mera. Jag har blivit lite lat och smörjer mina lädersaker (som jag använder) ca var tredje månad. Inte helt bra om man säger så. Istället ska jag försöka smörja tränsen 2 ggr/veckan och sadlarna 1 gång i veckan. Noggrand minst en gång i månaden. Ska även vara snäll och fetta in sakerna jag itne använder med jämna mellanrum.
Sluta vara lat. Jag ska ta tummen ur röven och istället för att tänka att jag ska göra saker så ska jag göra dom. Tex. rycka manen på sunny när det behövs och inte vänte en månad till, skura boxen och städa i skåpen i stallet mm.
Få självdiciplin. Min självdicipli är på botten, jag tänker att jag ska göra saker men tvingar mig aldrig till att göra dem. Jag skjuter upp skolarbeten till absolut sista minuten, sover bort halva dagarna och gör aldrig det jag säger. Nu när jag ska börja läsa kurser på distans MÅSTE jag få ordning på det här!
Få mer tid till mina vänner. Ja, jag måste visa mina nära och kära hur mycket jag tycker om dom och umgås mer med dem! För att göra det ska jag lära mig planera och hålla planerna. Ännu en sak jag är kass på!
♥ Bli nyttig, smal och motionera mer. Ja, det där nyårslöftet som alla har. Men man gör det inte iaf. Jag ska iaf försöka att äta lite nyttigare, mindre godis och mer grönsaker. Sen ska jag försöka börja träna också, funderar på att börja simma eftersom att jag inte kan springa pga ridolyckor och benproblem. Måste boka tid hos sjukgymnasten också!
Har ni några nyårslöften? =)

Passande bild?


DAGENS RIDPASS - OPUS

Red ut en ganska lång sväng på Opus idag, tog ca 1 timma och 15 minuter. Opus var helt sjukt pigg idag, han var verkligen på tårna och bara man nuddade honom med skänkeln trodde han att han skulle få springa på så fort han ville, vilket han dock inte fick. Med tanke på detta gick det inte heller speciellt bra att göra skänkelvikningar idag eftersom han tog det som galoppskänkel istället, ja ni förstår väl på ett ungefär hur han var att rida då. Eftersom han var så himla pigg så tänkte jag att han lika väl kunde få trötta ut sig ordentligt så travade och galopperade väldigt mycket, vilket dock inte hjälpte speciellt mycket. Han var iallafall fin och jobbade på bra i galoppen och stundtals även i traven.

(Märkte nu att det lät som om jag inte tycker det är kul när han är pigg men så är det inte. Tycker det är mycket roligare med lite "för" pigga hästar än lite "för" sega ;) )


Fotad i december 2008, då var det ingen snö alls!

EKOLOGI OCH MERA EKOLOGI

Idag skulle jag åka med Josse ut till Opus och ta kort när hon red. Men jag är väldigt bra på att stänga av alarm från mobilen i sömnen så ja, jag sov bort det. Ska med henne i morgon istället tror jag.
Jag har istället ängnat min dag åt att plugga ekologi eftersom att jag ligger efter i det. Inte sådär superkul. Jag tröttnar lätt på saker jag tycker är tråkigt och kör då fast, vet inte vad jag ska skriva och byter istället till ett annat arbete. Sitter nu med tre halvklara och vet inte vad jag ska skriva :/
Ska busa till det och ta en oförtjänad paus och skriva lite blogginlägg ist :P

NATURBILDER 27 DECEMBER 2010















Alla bilder är helt oredigerade.


OUTFIT


SVAR PÅ FRÅGA

Eftersom våran frågestund inte verkade vara så jätte populär och vi bara fick in en fråga så tänkte vi i alla fall svara på den nu!

Vad är era favorit märken på utrustning och vad brukar ni tänka när ni går en bana på hopptävling? :) 

Josephine: Som jag skrev i mitt inlägg igår så är mina två favorit märken Kingsland och Schockemöhle men jag tycker även att Lamicell brukar ha fina saker till ett lagom pris. När jag går banan på hopptävling brukar jag oftast gå själv för att verkligen kunna koncentrera mig på hur jag senare ska rida. Ibland kan jag tycka att det är bra att gå banan tillsammans med någon annan så man kan diskutera vilka vägar som är bäst, hur man ska rida osv. Jag brukar såklart tänka på vilken väg jag ska rida och så brukar jag försöka gå precis den vägen också. Brukar även tänka på t.ex vart jag ska rida lite mer frammåt eller kanske ta tillbaka lite!

Sarah: På hästutrustning är mina favoritmärken Schockemöhle och John Whitaker, på ryttarutrustning står Kingsland och Mountain Horse i toppen! Jag tävlar ju inte så mycket, men när jag gör det måste jag gå banan många gånger, både själv och med andra, och nöta banskissen. Jag brukar tänka på hur snäva svängarna är, hindrets färger och hindrets position, om det kommer fort efter väggen, är inramat med andra hinder eller hoppas från utgången. Så att jag vet när jag ska gasa, bromsa, hålla om hästen och vilka svängar som kommer bli  de största utmaningarna pga svagheter hos mig och hästen. Tex om hästen är lite stel på att svänga åt vänster. Jag är tyvärr väldigt hopprädd och blir VÄLDIGT nervös på tävling så jag glömmer ändå alltid bort allt jag tänkt på när jag väl är inne på banan :p

UTERITT

Jag kom precis hem från stallet och försöker nu att tina lite. fingrarna är så kalla att det knappt går att skriva :s
I alla fall så red jag ut på Sunny idag och att han var pigg var det ingen tvekan om! Studsade upp och ner, sprang åt sidorna och kuna inte riktigt hålla koll på benen. Men efter att ha fått springa som en dåre i skogen blev han lugnare, men det höll sig inte så länge. Genom samhället blev det lite för mycket med smällare, bussar och tunnlar. Men han höll sig på marken iaf :)

Jag och Sunny på Julafton,



PROBLEM MED SKAV?

Ett problem som ganska många har på vintern när hästarna går med en massa täcken är att hästarna får skav eller blir ruggiga i pälsen. Opus är för tillfället väldigt känslig för skav, varför vet jag inte riktigt men jag har kommit på ett knep som gör att han iaf får bra mycket mindre skav av sitt täcke. Det är ett väldigt enkelt knep och det enda man gör är att spruta på lite pälsglans och sen borstar man in det i pälsen på de ställen som brukar utsättas för skav. Eftersom pälsglansen gör pälsen lite "plastig" och blank så glider täcket bättre när hästen rör sig, detta funkar iallafall bra för mig!

Här är tre stycken olika exempel på pälsglans.

1: Av märket Foxfire, finns att köpa här för 199 kr.
Det är detta pälsglans som jag oftast använder. Ett bra pälsglans som gör pälsen/svansen/manen väldigt glansig och fin och dessutom räcker den väldigt länge.

2: Av märket Windsor, finns att köpa här för 119 kr.
Jag själv har aldrig använt detta pälsglans så jag kan inte uttala mig om hur det är.

3: Av märket Eskadron Nici, hittar tyvärr ingen svensk hemsida som säljer denna.
Jag har använt mig av detta pälsglans en gång, jag köpte det mest för att den var gullig och skulle lukta jordgubb. Tyckte dock inte att den luktade speciellt gott, mer ruttna jordgubbar än vanliga... Men däremot blev svansen och pälsen väldigt fin av den.

Det finns såklart en mängd andra märken på pälsglans men detta var några exempel.





PRODUKTNYHETER?

Något jag stör mig otroligt mycket på är att Hööks inte uppdaterar sin hemsida och istället för att lägga in nya saker på webshopen tar dom gamla saker och återpubliserar dom som nya. Antagligen för att många tittar i den fliken och då lägger märke till sakerna då.
I butikerna har dom massor av nya schabrak som inte har kommit upp på hemsidan. Som vanligt skriker det kopior om alla schabraken, men vissa är snygga. Tänkte göra ett inlägg om dom när dom kommigt upp på hemsidan.

Lägg upp nya saker istället för att publisera gamla saker som nya! DISS på det!


RUBRIK?

Nu ska jag snart åka ut till stallet och rida ut på Sunny så han får springa av sig ltie överskottsenergi, hoppas jag inte rider vilse! Funderar på att ta med mig kameran och ta lite kort på honom också :)
Försutom stallet så måste jag plugga idag, har lite ekologi uppgifter som jag ligger efter med. Gillar inte direkt sånna ämnen och då kommer inlämningarna inte in i tid. Ska även försöka ta mig i kragen och fixa massa blogginlägg!

MINA FAVORITMÄRKEN INOM RIDSPORTEN

Jag kunde inte riktigt bestämma mig för bara ett märke så jag valde ett märke som jag gillar på ryttarutrustning och ett märke som jag gillar på hästutrustning!

Ryttarutrustning

Mitt favoritmärke på ryttarutrustning är Kingsland. Jag äger en softshell jacka från Kingsland som jag köpte i somras och den är jag riktigt nöjd med. Den har bra passform och jag själv tycker att den är snygg! Jag äger även ett antal stövelstrumpor från Kingsland som jag också tycker är bra. Anledningen till varför Kingsland är ett av mina favoritmärken är för att jag tycker att de nästan alltid har fina och snygga produkter och vad jag har märkt så har de väldigt bra kvalité. Den enda nackdelen jag kan komma på är priset på deras produkter, i de allra flesta fallen är de dyra men jag antar att man får vad man betalar för.




Hästutrustning

Mitt favoritmärke när det gäller hästutrustning är Schockemöhle. Jag tycker att de oftast har väldigt fina schabrak, täcken osv med bra kvalité och dessutom oftast till ett hyffsat pris. Jag äger flera produkter från Schockemöhle: ett fleecetäcke, ett nättäcke och två schabrak. Jag är nöjd med alla mina Schockemöhle produkter och kan faktiskt inte komma på något negativt om någon av sakerna! I somras var jag även i ridsportbutiken Reitsport Schockemöhle som ligger i Tyskland, en affär med massor av häst och ryttarutrustning och med många olika märken och däribland mycket från just Schockemöhle. Får ni chansen att åka dit, ta den!





MINA TRE FAVORIT BILDER

Josephine gav mig i uppdrag att lägga upp mina tre favorit bilder och en motvering till varför jag valt just dom. Jag ska vara fotografen till bilderna och motivet spelar ingen roll. Lätt tänkte jag, men ånfgrade mig ganska fort. Vet ni hur svårt det är att leta upp tre bilder som har det där lilla extra?
Nu har jag iaf kommit på tre stycken och tänker skriva det här inlägget innan jag ångrar mig.


Först ut är en härlig sommarbild som jag fotade sommaren 2009. Den är tagen med en Canon Powershot digitalkamera och på ganska långt avstånd. Motivet är sjöbodarna i Prästhushamn på Hemsön, Norrland där jag tillbringar mina sommrar. Finns det något mer typiskt än röda sjöbodar för att representera sommaren? För att förstärka sjöbodarnas röda färg redigerade jag träden svartvita! :)


Tillskillnad från första bilden så är andra bilden en vinterbild. Och med hästmotiv istället för sjöbodar. Den här bilden tog jag den 12 December 2010 med min Nikon D3000 systemkamera och med ombjektivet Sigma 70-300. Motivet är min kompis Sofia och hennes foderponny Fredrikbergs Mork. Jag tycker att man får en härlig känsla av bilden med snön som flyger, en häst i galopp och solljus snett bakifrån. Tyvärr är jag för lat för att redigera bilden så den är helt orörd!




Jag hade supersvårt att välja en tredje bild, men här kommer den iaf! Bilden är tagen med samma kamera som första bilden, en Canon Powershot digitalkamera. Den är tagen på Island sommaren 2009 och faktiskt tillochmed på deras nationaldag. Jag tycker det är fint att skärpan ligger på blommorna medans det är flaggan som stjäl uppmärksamheten. Färgerna ger en riktigt sommrig känsla och sen är ett stort + att Islands flagga är så fin! :)



Vad tycker du om bilderna?
Vilken bild är din favorit?


TISDAG

Som ni kanske har listat ut via Josses morgoninlägg så gick vi på stan idag. Eller ja, först stan och sen åkte vi ut till Tornby. Jag köpte en parfym, ett svart linne, en blå och vit randig tröja och lite godis, inte så intressant med andra ord.
När jag kom hem åt jag mat och tittade på tv tills mamma kom hem och vi åkte till stallet. Joggade Sunny lite i ridhuset efter att han vilat i 5 dagar. Han var väldigt pigg och lite stel i sidorna, inte heller så sammarbetsvillig. Men han rörde sig fint och visade inga tecken på hälta! Jag red inte speciellt länge utan travade bara runt och försökte få honom att inte springa så fort. Mamma och syster var med och filmade lite, min syster lyckades filma 38 sek med linslocket på, det säger kanske hur bra hon är på att filma och hantera kameror? Med en ny kamera som inte verkar ha redigerings vänliga filmer blir det inte bättre. Men ska se vad jag kan fixa!

HEMMA

Nu är jag äntligen hemma igen efter en dag med bara några korta mellanlandningar hemma. Började som sagt dagen med att gå på stan med Sarah. Hittade faktiskt några saker som jag köpte: Lena mjuksbyxor, parfym, ridregntäcke(sånt som man har över hela hästen och sadeln som man kan ta ut stigbyglarna genom ett hål) och en T-shirt. Är faktsikt jätte nöjd med mina inköp idag, parfymen var 20 % REA och ridregntäcket hela 50 % så det var lätt värt! 
När jag kommit hem från stan käkade jag lite lunch och sedan stack jag nästan direkt till stallet. Försökte mig på att rida lite dressyr på ett fält i dag vilket gick sådär då han var jätte pigg idag. Lät honom galoppera av sig ordentligt på slutet sen iaf.
Väl hemma igen bytte jag om till träningskläder och stack till Friskis&Svettis tillsammans med pappa. Vi körde något som heter stationspass och det gick faktiskt rätt bra, börjar lära mig. Suger dock fortfarande på armhävningar, mina armar börjar skaka nästan direkt! Nu har jag precis duschat och kollar lite på Pirates of Caribbean som går på 4an just nu samtidigt som jag bloggar. Mer uppdatering senare :)


GODMORGON

Godmorgon på er! Idag blev det som sagt inte någon sovmorgon utan jag gick upp lite efter åtta för att käka frukost med pappa innan han skulle jobba. Nu sitter jag och väntar på att Sarah ska komma till mig och sedan ska vi ut på stan och kanske även en sväng till Ikano för att shoppa på mellandags REAn. Jag får se om jag hittar något fint att köpa, brukar ha lite svårt att hitta saker som jag gillar när jag har bestämt mig för att jag ska shoppa :( haha!

Vi hörs senare :)




BLOGG FIX

Har tyvärr inte hunnit blogga något idag (elr igår är det ju eftersom klockan är efter 00:00) för att jag har haft fullt upp och sedan fixade jag med header och kodning här på bloggen. Min dag började med att jag åkte ut till stallet ganska tidigt och det var jättefint väder så kameran fick också följa med! Tog lite natur kort och några kort på hästarna, jag kanske lägger upp några här imorgon om jag får tid till att rensa dem. När jag fotat lite och hästarna hade ätit upp sin frukost red jag en sväng på Opus. Som vanligt red vi ut eftersom det inte finns någon annan stans att rida om man inte vill rida i ca 1 m snö... Opus gick iaf jätte bra idag, jobbade på mycket fint men var däremot lite fjantig när bilar åkte förbi och började hoppa på stället ibland. Fixade sen klart i stallet och åkte hem för att äta lunch och duscha och sedan träffade jag två kompisar på stan och fikade och kikade runt på stan lite. Resten av kvällen har som sagt tillbringats vid datorn för att först fixa en header och sen koda (vilket tar ett tag om man ska uppfylla alla Sarahs önskningar...) bloggen! Nu är jag iaf klar för dagen med mitt bloggfixande och funderar på att gå och lägga mig nu för imorgon blir det inte heller någon sovmorgon!

Vad tycker ni om den nya headern och kodningen?
Skulle vara kul om ni kunde komma med lite konstruktiv kritik :)


VARIERAT UNDERLAG

Olika underlag påvärkar hästen på olika sätt. Mjuka underlag gör senorna elastiska och hårda underlag gör senorna starka men samtdigt stumma. För att få en frisk och hel häst måste man som ryttare lära sig att balancera de olika underlagen så att senorna blir mjuka, rörliga och starka.

Att rida och träna i ojämnt underlag gör att hästen lär sig att anpassas till varierad påfrestning. Men samtidigt kan man inte bara gå ut i skogen och jobba på ojämt underlag med en häst som inte är van, då är skade risken hög. Allt är en balansgång som sakta tränas upp för att man tillsammans med hästen ska kunna gå så långt bort från 0-läget åt alla hållen. Att träna upp det går inte på en vecka, det krävs ca 2 år för senor att nå full styrka.


Olika underlag som är bra att variera med:
-grusvägar (hårt underlag)
-gräsvägar (varierar, men ofta lite mjukare)
-asfalt (hårt underlag)
-sandbanor (mjukt underlag)
-skogsterräng (mjukt och ojämt underlag)


Grusvägar måste vara de vanligaste ridvägarna. Asfalt är mindre vanligt. När jag började på ridskola fick vi lära oss att man ska undervika att rida på asfalt eftersom att det är för hårt. Men något många inte vet är att en hård grusväg är ett farligare ridunderlag för senorna än asfalt, eftersom att asfalt är stötdämpande och det är inte en grusväg.

Många tävlingsryttare på elit nivå roadwalkar sina hästar, alltså skrittar på asfalt. Av att göra det blir hästen torr och fin i benen. När hästen sätter net hoven på ett hårt underlag förspänner den tån. Då blir de små, stabiliserande musklerna mer aktiva och tränas upp. Det ökar cirkulationen och ämnesomsättningen vilket ger sundare ben. Självklart går det att överanstränga hästen om man rider för mycket och för länge på hårt underlag. Den får inte bli varm i benen efter jobbet, då har man gjort för mycket. När man rider på asfalt bör man också se till så att hästen får ett bra fäste och inte halkar samt att den är tränad för det.

Man kan inte gå ut och rida 30 min trav på en asfaltsväg med en häst som inte är tränad för det, det gör mycket mer skada än nytta. Man kan börja med att roadwalka någon gång i veckan. Öka distansen mer och mer och sen lägga in lite kortare trav sträckor efterhand.  Så att senorna hinner vänja sig sakta men säkert för att gå ordentiligt på underlaget.

Samtidigt som det är farligt för senorna att gå på för hårda underlag är det lika farligt att gå på för mjuka. På en mjuk ridbana springer hästen på musklerna vilken ger intrycket av ett längre steg. Men detta är inte naturligt utan efter ett tag kommer steget att korta sitt naturliga steg. Detta kan också kallas "snö efftekten" då det samma gäller ridning på djup snö.
Att rida på mjukt underlag är dock inte farligt att göra då och då men bör inte göras dagligen.


På bilden ser man tydligt hur Usha får ett luftigt och stort steg av att gå i snön, detta steg inte hennes naturliga utan påverkas av snö effekten.

Att sitta och skritta på ojämt underlag är super nyttigt! Hästen lär sig då att lyffta på benen ordentligt och få lite hjärngympa på vart den sätter ner fötterna, och så är det bra för senorna! En häst som är lite snubblig tränas ganska fort upp genom att bara skritta där på långa tyglar. När hästen blir van kan man börja lägga in korta skrittjobb i skogen över stock och sten. Samtidigt kan man börja trava på små stigar för att sen öka och öka på vilket underlag man kan rida på och hur ojämt det kan vara. Vid ridning i skogen rekomenderar jag dock att linda hästens ben.

Grusvägarna är som bäst att rida på när det har regnat eller på våren då snön har smält, då är dom lite mjukare men ett bra och ganska fast underlag. Förutom när grusvägarna är så underbara gillar jag gräsvägar, alltså grusvägar med en gräns rand i mitten. Om det är hårt i marken kan man välja att rida på gräset och har det regnat kan man rida på gruset på sidan.

Det finns så många olika underlag man kan rida på så våga vidga era vyer och öppna ridhusets dörrar!

En bra artikel om just varierad träning finns på Agrias hemsida. Borde verkligen läsas! Här hittar du den. En artikel om hur man får en hållbar häst hittar du här på hippson.se.


SVAR PÅ KOMMENTAR


Svar: Det blev nått strul med din länk till din blogg så jag svarar här ist.
Fjordingen heter Usha och jag tog bara hand om henne. Det var en 4h gård som hade henne på foder åt mig men när jag fick sunny hann jag inte riktigt med två hästar. Usha skulle även tillbaka till ägaren i början på Juni så den 5 juni packade jag ihop mina saker och sa hejdå till värdens finaste ponny sto. Men ägaren hämtade henne aldrig och 4h gården har henne fortfarande på foder. Hon rids nu av en annan tjej några gånger i veckan, men tyvärr inte så mkt ponnyn behöver.
Ushas ägare och jag kom överrens om att jag skulle låna henne för bantning och tillridning i augusti och september och sedan skulle vi se, men efter strul från 4h drog hon sig ur i sista minuten :/
Förståg inte riktigt vad du ville veta, men är det något så fråga på!

Jag och Usha den 27 maj, en vecka innan jag slutade. Folk tyckte hon var extremt fet DÅ.


Jag och Usha den 27 juni, en månad efter. Hon är en ponny som inte mår bra av att stå och speciellt inte på sommaren, kan ni förstå varför jag är arg på mig själv som gav upp pga att jag inte klarade av att gå och inte veta om hon var i stallet dagen efter?



I BRIST PÅ ANNAT

Vad heter hästen? Super Sunflower
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? Lite tjejigt med flower, men fint
Vad kallar du hästen? Sunny, Bunny, blomman, pucko
Vad kallar andra hästen? sunny eller Bunny
Hur gammal är den? 11 år
Vilket år/månad/dag föddes den? 1999 maj 17
Vilken färg har den? Brun
Har den några tecken? ja
Vad för tecken? vita hår i pannan, vit kota med svarta fläckar i kronranden vänster bak
Är det ett sto/valack/hingst? Valack
Är den tävlad i hoppning? inte på riktigt
Vilka klasser/hur högt? CR på 80 cm
Är den tävlad i dressyr? Nej
Vilka klasser? -

Är den tävlad i fälttävlan? Nej
Vilka klasser?
-
Är den tävlad i trav? ja
Vilken nivå? vet inte

Är den tävlad i galopp? Nej
Vilken nivå? -
Är den tävlad i något annat? Ja
Vad i så fall? Distans
Har den tävlat in några pengar?
japp
Hur mycket? 29 172 kr
Har den haft föl? Nej
Vad heter fölen?
-
När fick den den/dem?
-
Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare? Jorå
Hur är den i skritten? ojämn
Hur är den i traven? pigg och lite ostadig men fin när han är lungn
Hur är den i galoppen? SNABB!
Kan den skänkelvikningar? ja, men lite stressad
Kan den öppna/sluta? ja, när han vill och inte stressar upp sig

Kan den galoppombyten? inte rena
Ställer den alla ben brevid varandra och håller formen i halterna? ehm, vet inte
Är hästen pigg? Ja!
Är hästen trög? Nej
Är hästen stark? Nej, kan bli i galoppen
Är hästen het? förut, nu är han mkt lugnare
Bockar den? ibland, fast han vet inte hur man gör :P
Har du bockat med den? Jao
Stegrar den? ja
Har du stegrat med den? för många gånger
Sparkar den bakut? nej
Har du sparkat bakut med den? nej
Skenar den ofta med dig/andra? nej, kan sticka ibland
Har du skenat på den? ja

Är den tittig? nja
Har du badat tillsammans med den? nej
Har ni hoppat tillsammans? jaa
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Ja
Hoppar hästen bra? sådär
Gillar den att hoppa? jorå
Har den bra hoppteknik? haha nej, men har blivit mkt bättre :)
Hur högt brukar du hoppa med den? 70-110
Hur ofta hoppar du den? typ 1 gång i månaden
Hur är den när den rids ut? som vanligt, pigg och glad (:
Tycker den att det är kul? Ja
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Han är alltid pigg^^
Står hästen i box? Japp
Går hästen på lösdrift? Nej
Hur mycket och vad äter hästen som frukostfoder?
3 kg hö och 1 kg musli
Hur mycker och vad äter hästen som lunchfoder? inget.
Hur mycker och vad äter hästen som eftermiddagfoder? 2 kg hö och 1 kg musli

Hur mycket och vad äter hästen som kvällsfoder? 2 kg hö (ska byta till 3), 7 dl betfor och b vitamin
Går den i hagen varje dag? JA!

I en stor eller liten hage? enligt mig ganska liten just nu, men duger absolut.

Hur länge går den ute per dag? typ 8 timmar
Gillar den att vara ute i hagen? ja
Har den vindskydd i hagen? nej
Hur ofta rids hästen? nu är han halt, men i vanliga fall ca 6 dagar i veckan
När den rids vad gör ni då? varierar MASSOR!
Vad gör ni när hästen inte rids när den t.ex har vilodag? får godis, kanske blir ltie borstad
Borstar du hästen före och efter ridningen? ja
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? Ja, men inte på vintern

Hur länge brukar ni rida varje gång? 50-80 min typ
Är det en svår eller lätt riden häst? svår om man inte lärt känna honom
Är hästen ridskolehäst eller privathäst?
Privat
Vem äger hästen? syster och mamma
Vad har du för relation till hästen, t.ex. fodervärd, halvfodervärd, hyrryttare, skötare, medryttare? typ ägare
Hur länge har du ridit/ tagit hand om hästen? sen slutet på mars 2010, några få gånger innan
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? ingen aning
Vad har ni för mål i år? Lära känna varandra och hitta formen i alla gångarter
Har ni nått några av dom redan? ja

Rider du lektioner på den? ja
Hur ofta? typ varannan vecka
För vem? Malin Hansson
Hur länge håller den lektionen på? 60 min
Är hästen snäll i stallet? Snäll och söt
Kan hästen stå lös i stallet? Ja, men ibland stannar han inte kvar
Måste hästen vara uppbunden? Nej

Håller du på med den i boxen eller i stallgången? mest i gången
Vad har den för sadel/sadlar? Jessica olympic dressyr och CWD st Martin allround
Vad har den för träns just nu? Pessoa och nått annat
Vad har den för benskyd/benlindor? JW, pro, showmaster, karlssons, MASSA
Vad har den för bett just nu? Rakt tränsbett och kimblewick
Vad har den för täcken just nu? 300 g från sharpman, när han är rakad ska han ha 600 g med hals från shire
Tror du att hästen gillar dig? haha jorå :P
Har du märkt något som tyder på att den gillar dig? Han gör oftast som jag vill ^^
Gillar du hästen? ja!

När red du hästen sist? för en vecka sedan typ
Vad gjorde ni? red ut barbacka
Gick det bra? Förutom att man inte såg skillnaden mellan dike, fält och väg pga typ 1 m snö gick det bra.
När ska du rida den igen? när han är frisk
Vad ska ni göra då? jogga i ridhuset tror jag (så att någon kan titta hur han går)
Har du någon gång sagt "jag älskar dig" till hästen? ja! :)


TACK FELICIA

Vill säga ett stort tack till Felicia som berättade för mig hur man gör för att kunna blogga från iPhone. Har haft min i ett halvår men inte lyckats komma på det själv (a) Aja, nu kanske jag kan skriva lite fler inlägg när jag kan göra det från telefonen också! Tack Felicia ännu en gång :D (inlägget innan detta är bloggat från telefonen, funkade tyvärr inte att byta rad)

DAGENS RIDPASS - OPUS

Opus har haft lite små vila den här veckan och bara gått några dagar och inte speciellt hårt eftersom jag har varit sjuk. Nu är jag i alla fall lite bättre så tog äntligen ett ridpass igen! Red ut i lite mer än en timma och travade och galopperade rättså mycket. Opus tyckte det var jätte kul att bli riden igen och va jätte pigg och taggad men samtidigt väldigt sammarbetsvillig :). Utöver att rida har jag verkligen inte gjort någonting alls idag. Bara slappat så jag förhoppningsvis blir frisk snart. Bakade dock kladdkaka förut för att ha som medicin, hoppas det funkar :D /Josephine

PROMENAD

Idag tog jag, mamma, pappa och syster en promenad med Sunny längst kanalen. Sunny är inte så bra på att gå på promenad och vill gärna vända, speciellt när han vilat några dagar och borde få gå hem och äta mat. När min syster fick lite problem med honom skulle jag hjälpa till och tog tag i grimman. Då lyfte frambenen på honom från marken typ 30 cm och jag smällde till honom på bogen. Eftersom att jag står ivägen vänder han sig om och puttar till mig med baken så jag vrids runt och sen får en spark i ryggen. Jag stupade frammåt och gled ca 5 m på magen, ni vet som pingvinerna i madagaskar filmen gör?
Sunny slet sig och sprang iväg mot stallet.

Jag brukar såklart inte slå honom, men att hota med att resa sig/ resa sig mot en är helt enkelt inte acceptabelt, och det måste hästarna förstå. Dom får visa att dom är missnöjda med saker men inte genom att stegra mot människor. Alla hästar coh framförallt hästmänniskor måste förstå att det inte är okej.

TACK TOMTEN!


GOD JUL


God Jul från mig och Opus! :)


JULAFTON

(Har ni märkt att nästan alla mina rubriker börjar med jul?..)
Godmorgon iaf!  Idag är det JULAFTON! men det visste nog alla redan.
Jag var i stallet i morse för att fodra och släppa ut hästarna. Tycker det är en mysig tradition att göra på julaftonsmorgon! Mockade och fixade även allt i stallet + sprang med Sunny ett varv i ridhuset. Han är inte halt som igår men markerar lite så vi matade honom med massor av godis så blir han nog frisk till i morgon :)
Nu ska jag ta ett bad, se på PLL, blogga och försöka få tiden att gå till Kalle Anka klockan 3!


SHARPMAN

När jag var på sharpman spanade jag som vanligt runt på mycket häst utrustning. Schabrak, träns, täcken och benlindor. Ja, där är man som i himlen. Just nu tycker jag dock inte att dom har så mkt snygga schabrak.. Men hittade lite fina täcken jag skulle vilja ha. Bland annat ett ridtäcke i fleec från Lamicell. Jag tog en bild på det så man ser färgerna men hittade ingen bild på hela, så jag tog fram min kreativa sida och målade en egen. 749 kr tror jag det kostade, hade det legat under 300-400 kr hade det följt med hem. Kalas snyggt!

Ett annat täcke som gjorde mig lite sur var ett marinblått ulltäcke. Guldpassobal, guldfläta, frontplatta och kryssgjordar = precis sånt jag vill ha! Det bästa var nog priset, 499 kr! Det var ganska deprimerande att gå där ifrån, men har man slut på pengar så har man :( Finns det kvar i januari/februari så köper jag det!


Och ja, måste bara lägga uppd en här bilden också. Sunny blev sådär jätteglad när han fick prova sitt vintertäcke med hals som han ska ha när han blir klippt. Det är från shires och 600g fyllning tror jag. Rött med vita och svarta prickar, men det ser rosa ut :P



JULKLAPPAR

Var ju som sagt på Sharpman förut, till mig fick jag med mig två saker sen och till Sunny en flaska B vitamin. Vad jag fick får ni se i morgon, för nu ligger dom nerpackade under granen!

Rakmaskinen ville inte riktigt sätta ihop sig och vi fattade inte hur vi skulle göra, så vi gav upp. Ist löshoppade vi lite i ridhuset. Tnken var att det skulle bli studs men vi började med ett enkelt litet sockerbits hinder. Andra gången hoppade han snett och sparkade benet i en stolpe. Han blev inte varm eller öm men haltade i traven. Vi tror och hoppas att det är en liten mes hälta bara, så vi får hålla tummarna inför imorgon!

TJUGOTREDJE

God morgon! eller ja..
Jag vaknade faktiskt inte precis nu utan har redan hunnit med en sväng på stan, ett tandläkarbesök och städnign av huset. Hoppas tomten såg hur snäll jag var, annars var det slöseri med tid.. Nu väntar jag iaf på att pappa ska komma hem så att mamma och jag kan åka till Sharpman!
Senare i eftermiddag/ kväll ska vi åka till stallet och raka Sunny igen, det behövs!

I morgon är det  J U L A F T O N !

Jag och Borka af Sten, julafton 2008.

CHAPS

Något jag har börjat tycka mer och mer om är ljusbruna chaps. Jag brukar tycka att allt läder ska vara svart, jag tycker det är ganska fult med brunt. Varför ha brunt när du kan ha svart? Men just chaps har jag börjat gilla i ljusbrunt. inte så mörka att de ser svart ut utan ganska mellanbruna.
Ett par chaps som också är supersnygga är Dy'ons som är halva bruna och halva svarta, supersnyggt med bruna skor! De vänstra är från Dy'on och de högra från Hööks. Båda paren är nsygga, men Dy'ons är klart snyggast!


OUTFIT


(måste börja göra lite roligare outfits...)

UTERITT

Idag lånade jag en liten ponny av i stallet och red ut på med min syster på Sunny. Blev bara en liten runda med mest skritt och båda hästarna skötte sig bra och blev inte helt övertaggade. Förutom att det var kallt så var det riktigt mysigt (:

Nu ska jag värma mig med lite film och blogga mer sen.

HISS ELLER DISS?


Jag har alltid tyckt att det är fult med svansflätor på täcken. Har till och med en hängades i garderoben som jag tvingade mamma att sprätta bort från ett täcke. Så ja, varför vill jag ha det på täcket jag skrev om igår?
Jag tycker att det ser lyxigt och exklusivt ut, men samtidigt fjolligt. Så jag säger såhär;
HISSulltäcken
DISSfleectäcken

Vad tycker du?


SLAPP DAG

Idag har jag inte gjort så mycket, som vanligt. Sov till 12, åkte och köpte en julgran vid 4 och sen till stallet för att ge godis till Sunny. Efter det åkte jag till Tornby och köpte julklappar med en kompis, nästan alla är klara nu!

Igår red jag ut barbacka på Sunny, mysigt! :) Idag red Annica honom.

ÖNSKELISTA


TÄCKE MED BRODYR

I vår när jag börjat jobba och tjänat lite mer pengar ska jag köpa ett nytt fintäcke till Sunny. Jag ska kosta på ett ganska dyrt och exklusivt. Bogplatta och svansfläta är två krav, ett + är kryssgjordar. Ett marinblått ulltäcke med vitt, silver, guld eller röd passboal och svansfläta. Sen ska jag brodera " Super Sunflower " längst halsen på det.
Kikade runt lite på olika hemsidor och hittade ett hos sjöhagen som passar perfect på min bild av täcket! 1095:- kostar det.

Tror ni det skulle bli fint?


SJUK

Man märker att det börjar närma sig jullov nu eftersom jag har gått och blivit sjuk vilket jag alltid blir när det är lov, GREAT! Det började i lördags när jag åkte längdskidor i 2,5 timmar med några kompisar till en idrottsuppgift och sen har det bara blivit värre. Har sjukt ont i halsen, lite hosta, lite feber och ja det där vanliga man brukar få. Som ni kanske kan räkna ut så blev det ingen ridning idag men förhoppningsvis är jag nogerlunda frisk imorn så jag kan rida en litenn sväng i alla fall. Opus går faktiskt som bäst nu på vintern, går era hästar också bäst på vintern?

Igår hade vi även besöksrekord, super kul!


OUTFIT


ÄNTLIGEN KLAR!

Nu är jag äntligen klar med min djurkunskaps uppsats! lämnade in den 2 min innan inlämmningen stängde.. Hann inte skriva en källförteckning :p Nu är jag iaf klar och nästa inlämning ska inte in förrens om 3 dagar, skönt. Sen har jag några ekologi uppsattser som ska in till nyår. Såhär i efterhand känns det kanske inte så superbra att skjuta upp allt.
Imorgon ska jag köpa julklappar, gå på stan med en kompis och rida Sunny. Blir förmodligen bättre uppdatering i morgon. Nu väntar kudden, ska försöka tänka ut lite bra blogginlägg också :)

Tänker på dig syster ♥

JULGRÖT OCH STALLMYS

I morse åkte jag till Ringatorp, stallet där Sunny stog innan och åt julgröt, tårta och mackor med dom som har häst där. Mysigt! Jag har också hunnit med att fixa allt hos Sunny, köpt julklappar och pluggat. Påväg till stallet var vi inne en sväng på pappas jobb, jag passade på att skriva lite på hans tavla. Nu ska jag återgå till min älskade djurkunskaps uppsats. Glöm inte frågestunden! :)
Fint va?

ALLA ÄR LIKA MYCKET VÄRDA

Något jag HATAR är när hästar behandlas olika beroende på vem som äger de, vad de har gjort och vilken kapacite de har. Ridskolehästar, ridtravare och "skogsmulle hästar" ska inte på något vis behandlas sämre än stallschefens fina tävlingshäst som går SM, alla är hästar och förtjänar samma omvårdnad och kärlek.

Jag ahr tidigare stått på en 4H gård där det fanns både privathästar och 4H-hästar. Hästarna skulle tas in och fodras klockan 7, men vissa som inte hade något att göra började med att at in och fodra halv 6. Vilka började de med då? 4H-hästarna såklart!
" De är ju bara 4H-hästar "
Och nu på skolan när vi står och mockar, packar foder och strör åt skolhästarna kan folk komma med kommentarer som "det är itne så noga, det är ju skolhästar." " Så skulle jag aldrig göra till min häst, men det här är ju bara skolhästar"
Hör ni hur sjukt det låter?

När jag hade min praktik nu i höstas var jag i ett travstall. Där dyraste hästen var värd 5 miljoner och den billigaste kanske bara 5 tusen. Men alla hästar behandlades lika. De fick samma utrustning, samma foder, samma mockning och samma ompyssland. Precis så ska det vara! Vare sig hästen är värd mer eller mindre i pengar, ska de vara lika värda i omvårdnad och kärlek.

Har man hästen i ett stall med andras hästar, på riskola etc. ska man behandla de andra hästarna lika dant som man gör med sin egen. Visst, man är där för att ta hand om sin egen häst och ska inte springa runt och polera alla andras hästar blanka, men det man gör med andras hästar ska göras exakt lika bra som man gör med sin egna häst. Man ska inte slarva med fodret, täckes påtagning eller utsläpp bara för att hästen inte ägs av dig. Tänkt på det!

Många människor favoriserar vissa hästar som kanske ägs av någon speciell, tävlar på en viss nivå eller kostar lite mer än de andra. Detta gör man undermedvetet, men det är ändå så sjukt fel! Hästarna rår inte för att de kanske inte är lika bra på att hoppa som boxgrannen, de är ändå hästar. Hästar som förtjänar samma omvårdnad vare sig det är en 25 årig ridtravare eller Jan Brinks nya stjärnskott. Sen att alla hästar kanske behöver olika foder pga hur hård de presterar eller vilka problem de har, det förstår jag också. Men det är inte de små detaljerna som är vilktigt. Utan att alla ska älskas och få omvårdand för DEN DE ÄR!


FRÅGESTUND


LONG TIME AGO

Whoops det var visst ett tag sen jag skrev något här! Tur att ni har Sarah som är duktig och uppdaterar med massa roliga inlägg iaf ;) Tänkte att jag skulle ta och försöka uppdatera lite mer nu under jullovet (får lov på tisdag) med lite allt möjligt och förhoppningsvis få tillbaka blogglusten för att fortsätta även efter lovet. För att detta förhoppningvis ska inträffa får ni faktiskt bli lite bättre på att kommentera och visa att ni uppskattar att vi driver bloggen så blir det roligare för både oss och er.

Jag och Sarah har även klurat ut en ny sak som vi tänkte prova nämligen att ge varandra olika rubriker och utifrån dem skriva ett inlägg. Jag tycker det låter som en bra ide eftersom det oftast är brist på ider som gör att uppdateringen blir lite si och så. Dessutom hade vi kankse tänkt ha en frågestund, när har vi inte bestämt men om det blir av hoppas jag att ni har många frågor på lager. Kanske att svaren kan bli i en videoblogg, vi får se!


METALLIC STÖVLAR

Mer och mer handlar det om att man ska sticka ut, våga vara annorlunda. Och något som sticker ut måste vara metallic färgade stövlar. Ridstövlar i silver, broms eller guld syns verkligen på tävlingsplatsen. Jag tycker det är supersnyggt!
Antigen kan man köpa ett par från märket De Niros Boots. Men då får man betala för det också, 6700 kr HÄR. Eller kan man köra alternativ två, köpa ett par billiga stövlar och färga dom själv. Det är jag sugen på att göra i silver!



ARTONDE DECEMBER

♥ Idag skulle min saknade syster ha kommit hem efter 3 månader. Men pga snökaos är många flygplan inställda så nu sitter hon på ett hotell rum i England och försöker få plats på något flyg. Hoppas hon kommer hem i morgon!

♥ Idag har Louise Henry Bergman (min syster) och Anne Henry (mamma) ägt Super Sunflower i hela två år! tiden går fort när man har roligt (:


HOPPNING

Red Sunny lite i ridhuset, provade att hoppa lite - det gick!
Började med att bara jogga fram lite i skritt och trav, kände direkt att han var stel i vänstersidan så sen jobbade jag mycket skänkelvikningar. I början hotade han med att ställa sig på bakbenen varje gång jag la till vänster skänkel, men efter lite tålamod och envishet gick det bra åt båda sidorna! Lite mjukare vart han iaf.
Sen travade jag några varv på åttvolt och galopperade sedan i både tvåpunktsits och trpunktsits. Det gick superbra i båda varven! Han var pigg och frammåt men lyssnade ändå superbra!
Hoppade av och lät honom skritta lite för sig själv medans jag byggde upp två sockerbits hinder i ena hörnet. Byggde upp dom som på en volt med ca 3,4 meter mellan mitten på bommarna, tänkte att det skulle bli studs eftersom att han inte har så kort galopp.
När jag fattade galopp och styrde på gick han lungt och fint men hoppade det andra i luften bredvid samtidigt som han kastade sig åt sidan. Gjorde så några gånger och jag var nära på att flyga av en gång.. Sen rev han första hindret så jag tog det ett par ggr med bommen på marken så han skulle förstå att det inte var någon fara. När jag byggde upp det igen passade jag på att minska, då gick det mycket bättre!
Hoppade några gånger i båda varven och varierade med skrittövergångar, travvolter och halter på andra sidan ridhuset. Han var i första hindret i höger varv några gånger med rev det inte. Avslutade med att i vänstervarv hoppa på långa tyglar en gång för att han skulel få en bra eftergift. När jag längde tygeln minskade han tempot, så det gick superbra det också! När jag travade av på långa tyglar gick han fint på volter runt stolparna med ställning och mjukhet i både höger och vänstervarv. Kan jag vara annat än nöjd efter detta ridpasset? (':


VISSTE NI ATT...

Usha slängde av mig på 70 vägen för exakt ett år sedan? Jag landade på huvudet och det slutade med en natt på sjukhuset för hjärnskakning och minnesförlust. Jag minns fortfarande knappt vad som hände, men börjar se det i bilder. Sista ridturen på 2009 också (y)
Nödvändig information..

HOPPA

Jag är super sugen på att hoppa! Problemet är att jag inte vet var jag ska hoppa, paddocken är full av snö och ridhuset är runt. Jag tycker det är dåligt att man inte får hoppa i skolans ridhus om det inte är hoppträning och jag vill ju bara småhoppa några språng.

Kan man hoppa lite smått i ett runt ridhus? Typ stapla sockerbitar? x)

Det tåls att undersökas!

Konsten att överdriva..


VM KLÄDER

Nu säljs lagret på VM kläderna ut. 150 kr inklusive frakt!
Snygga pikée tröjor, V-ringade tröjor och kepsar.

Priser inklusive moms och porto:
Pikétröja            150,- (ord. pris 380,-)
V-ringad tröja    150,- (ord. pris 480,-)
Keps                 150,- OBS! Blå kepsar slut, finns endast i vitt!
Pin                     på köpet vid köp av piké eller tröja (ord. pris 25,-)

Storlekar DAM
Piké    XXS
V-ringad tröja XS, M, L 
 
Storlekar HERR
Piké L
V-ringad tröja S, M, L OBS! Kläderna är relativt små i storlekarna.

Mer info HÄR.
Årtal på sidanRyggtryck


MÅL

Till våren hoppas jag att jag och Sunny kan komma ut och ha roligt på tävlingsbanorna. Just nu funderar jag på en lokal dressyr på min nuvarande hemmaklubb Heda RK den 20 mars. Låter det rimligt? Ska förövrigt byta klubb nästa år, från Heda RK till Vreta HF (:

JULKALENDER

Att se på julkalendern varje dag tillhör ju faktiskt julen, hur "barnsligt" det än är. Vissa år har det varit ganska konstiga och då följer man kanske inte så slaviskt. Men det i år älskar jag! Hur skön som hellst ju :D Det dåliga är ju att man måste vänta en dag innan nästa avsnitt.. :(


Kollar ni på julkalendern?


JULLOV

Igår gick det inte att logga in på blogg.se för mig, som för många andra, = ingen uppdatering.
Igår hade vi en halv stalldag i skolan, nu sista veckan är det bara lite stallpyssel som ska göras. Jag friserade två hästar, hade stalltjänst och tittade på en hoppclinic som vuxenutbildningarna red i.

Idag började jag med att åka till stallet och morgonfodra hästarna, släppte ut dom och fikade lite. Första och enda lektionen idag var djurkunskap där vi hade frågesport på en läxa. Tror ingen hade pluggat eftersom jag var bäst.. Med snabb handuppräkning och massor av gissning går det bra (y)
Efter det julpyntade vi i A-salen och sen blev det lunch. Efter lunchen var vi på julavslutning i kyrkan, jag ville inte följa med men ville ännu mindre vara själv kvar i skolan. Inne i kyrkan började jag att gråta för jag tycker det är så äckligt, piiinsamt.. Vi hade även julavslutning uppe i A-salen med lite underhållning av trorna, godisätande och sen kom tomten med paket :)
Igår red Annica Sunny och idag vilar han,
NU ÄR DET JULLOV!!


BRUNNBYS RIDHUS

Eftersom att jag inte vet vad jag ska skriva om så tänkte jag skriva om ridhuset på Brunnby gård, där Sunny står. Hahah, låter det intressant? x)

Om man går några 100 m bort från stallet har vi en stor paddock på lite större än 20x40, där finns det belysning, grusunderlag och hinder. Jag tycker det är bra att ha paddocken en bit bort så man kan skritta fram på långa tyglar utanför paddocken, medans när det regnar eller när man bara vill släppa hästen har vi ett ridhuset precis bredvis stallet. Men ja, ridhuset är lite onormalt, det är runt. Men jag tycker om det precis som det är iaf!

Ridhuset är ganska litet och i diametern, (den röda linjen) är det ca 24 meter och ca 3 meter in från varje hörn är det en stolpe, det är både posetivt och negativt ;)                   .
Det bästa med ridhuset är att i varje stolpe sitter det ett rep och en ögla som gör att man kan skapa en rund ring innanför stolparna och ha en cirkelutanför. Perfekt om man vill löslongera hästen innanför och löshoppa utanför repen. Underlaget i ridhuset är typ jord och det är lagom fast tycker jag, ger fäste och sjunker inte ner. I ridhuset finns även bra musikanläggning, speglar, bommar och sockerbitar. Jag rider ändå itne så mycket på fyrkantspåret när jag rider i paddocken så det gör inte så mkt att det är runt, man slipper ju svänga för att gå på volt..
Nackdelarna är att det är ganska mörkt (tack och lov bra lampor!), att man inte kan hoppa och stolparna är i vägen ibland. Sunny och jag brukar ha delade meningar om vilken sida man ska gå på förbi stolparna och det har hänt att han sprungit in i dom och traslat in longer och tömkörnings linor. Att det bor fåglar i ridhuset gillar jag itne heller, är rädd för fågelskit :p


Men som sagt, jag gillar det! Vill jag rida lite mer seriöst även under vintern kan jag rida bort till skolan där ridhuset är 20x80. Det är faktiskt inte heller alla små stall som har ridhus och det är på något sätt mysigt att det är som det är (:

FÖR KALLT FÖR ATT RIDA?

Jag har aldrig varit någon som struntat i att rida för att det är dåligt väder. Undantag om det är en fara att ge sig ut, tex i mycket storm och åska. 20 minusgrader, spöregn, mörker och snöstorm är inget som har stoppat mig. Men nu börjar jag undra, är det för kallt att rida när det är under 5 minusgrader? Jag själv är inte så sugen på att gå ut och springa då. (iof, det är jag aldrig) Men jag tänker på luften, det går ju knappt att andas.
När jag rider nu hör man tydligt att Sunny tycker det är "jobbigt" att andas. Han låter torr i halsen och verkar inte få tillräckligt med luft trots att jag har pullarnosgrimma. Han gör det bara man travar kravlöst en liten bit.
Jag har bestämt mig för att han ska få ett jullov med bara busridning och knappt några krav, för motivationens skull, men ändå inte trappa ner på ridningen och fortfarande träna det han behöver stärka upp. Nu funderar jag  på om han verkligen ska ridas när det är så kall luft ute.

Tror ni det är farligt att rida när det är kallt?
Snälla svara!
(Speciellt syster)

INSTÄLLD DRESSYRTRÄNING

Sista dressyrträningen för året blev tyvärr inställd. Men det gjorde inte så mycket, för jag kan ändå inte rida ordentligt pga smärta i höger armen. Har hållt i sig några veckor och armen har även donat bort under ridpass. Ska försöka ta en paus från ridningen under lovet och låta min syster rida, behöver vila upp armen! Ska även se till att ta mig till en läkare..

Iaf så busade jag och Sunny en liten stund i snön ist. Började med att skritta fram ganska länge och gick sen ner på ett fält och travade och galopperade lite. Han var pigg och frammåt men det märktes att det var jobbigt så jag la in många lite längre skrittpauser med korta mellanrum. Jag vågade även släppa honom i galoppen och driva på så han fick springa ordentligt. Han tyckte det var super roligt!

Jag och Sunny i Februari 2010


NY SKOLA

Som jag skrev igår är det här min sista vecka i skolans lokaler, någonsin. Jag ska absolut inte sluta på underbara Vretagymnasiet, utan efter jullovet flyttar hela skolan in på Järngården!
Just nu är skolan ganska utspridd. Skollokaler i Berg, stall och ladugård på Järngården, lägenheter i Ljungsbro, Berg centrum, Berg skolområde och Järngården. Nu har dom byggt nya maskinhallar, nytt stall, ny paddock och en ny skola ute på stall och ladugårsområdet. Två nya stora boenden är också byggda så det kommer bara vara boenden ute på Järngården och i Ljungsbro, men så småningom ska allt flyttas till Järngården.
Jag tycker det ska bli skönt med nya skolan eftersom det blir närmare till stallet och vi slipper åka buss emellan, men nackdelar finns det också. Det går sämre med bussar, vi får inte ha ridkläder i skolan (deprissionsvarning) och alla linjer har sin egna del i skolan. Tycker det sistnämnda är lite tråkigt faktiskt.
I lördags var det invigning i nya skolan samtidigt somd et var öppethus för dom i årskurs 9. Jag var inte där och kollade in skolan, men det var Corren. Tog lite kort på tidningen..
Det röda är skog och transports enhet, det blåa är hästenheten och det gröna är matsalen.
Lite mycket färg kanske?...

LUCIA OCH KORT RIDPASS

Efter mitt lilla äventyr för att ta mig till skolan i morse började min dag med att kolla på Lucia showen som 2:orna har. Det var riktigt kul! Allt från bönder som springer runt med käpphästar, folk som tolkade efter russen och fylle-lucia till seriöst luciatåg, avbockade ryttare och min kompis som gick runt med en kalv och sjung "en taggtråd". Ja, en riktig blandning med allt mellan himmel och jord!
 esten av förmiddagen hade vi i avels och körstallet där vi mockade, fixade foder och smörde utrustning. Vissa fick även skura boxar :p

På eftermiddagen skulle vi ha haft skolkörning men eftersom att det är ett helvete att köra i denna kylan + att de flesta körhästar gått med på shown fick vi rida ist. Dressyrlektion med övergångar blev det för min grupp, men det lät inte så lockande så jag bytte till andra gruppen som hade markarbete ;) Jag fick rida en liten häst som var trettio meter lång och överdrivet seg. Men galoppen var härlig! Vi hade precis kommit igång med övningen när en av mina klasskompisar flög av och skadade sig så vi fick avsluta ridpasset.

HÄRLIGA VINTERBILDER


TJATA

Om ni vill att Josse ska uppdatera får ni tjata lite på henne! Latisen nr1 uppdaterar inte i onödan förstår ni. Kom med lite roliga förslag på vad hon kan skriva om så blir hon nog glad (:

Josse och Opus i juli 2008 - lika fula båda två! ♥


HELG

Förlåt för dålig uppdatering, men jag har haft fullt upp hela helgen.
I fredags var mina älskade vänner här hela kvällen och i går gick jag upp tidigt för att åka till stallet. Red ut med 4 andra och det var kul, men jobbigt. Sunny tycker det är tråkigt att springa sakta som ponnerna så han går mer upp än fram.. På eftermiddagen åkte jag till en kompis och stannade där över natten. I dag tog jag superhärliga vinterbilder på henne och hennes ponny som ni ska få se i morgon. Och nu i kväll hade vi lucia i stallet och sen bjöd Eva, som äger stallet på mat! (: I morgon är det dags för sista veckan i skolan i år och sista veckan i skola i Berg någonsin. Sorligt men skönt!

I SKOLAN

Nu sitter jag i skolan på datalektion, fast klar emd kursen så jag har igentligen slutat. Började 9.40 med Djurkunskapsprov som gick ganska bra, fick till baka ett G prov från förra veckan också, hade G+++ på nästan alla delar, gött (y) Nu väntar jag på att min kompis ska få sitt betygsnack och sen ska vi ta bussen in till tornby, äta på IKEA och köpa julklappar. I kväll kommer några kompisar till mig på Fik-kalas! :D<3

SJUKLING

Jag har haft konstand huvudvärk några dagar så bestämde mig för att stanna hemma idag. Har inte gjort någon nytta sås ka lägga mig i sängen och läsa på lite till djurkunskapsprovet i morgon. Annica är snäll och tar hand om Sunny idag (:
Om det är något speciellt ni vill läsa om får ni gärna kommentera (:

Jag och Sunny i Mars 2010.


MATCHNINGS TIPS 1

Jag ÄLSKAR att matcha min utrustning i olika kombinationer! Jag tycker att ett välmatchat ekipage ger ett mycket finare intryck än några som tagit det första dom hittat. På ett sätt kan man faktiskt säga att ridningen blir bättre med fin och väl matchad utrustning. Ekipaget ser finare ut och känner man sig fin rider man finare! Det viktigaste är att man själv känner sig nöjd och stolt över utrustningen, man ska våga visa upp sig.
Jag tänkte göra en liten serie med tips på vad man ska tänka på när man vill ha en väl matchad outfit. Eller blanda två för att skapa nya.
En av dom viktigaste sakerna är enligt mig att färgerna passar bra tillsammans. Färger som svart, grått och brunt passar till de flesta färger medans man bör vara försiktig när man matchar med färgerna rött, gult och grönt.



Vet ni några färger som inte passar tillsammans eller som passar jättebra?

DRESSYRTRÄNING

Igår red jag och Sunny lektion för Malin Hansson i Vreta. När jag red fram gick han så sjukt bra, trampade på och arbetetade med ryggen. Men efter samlingen i början av träningen blev han lite spänd och tittig. Bättre än vad han brukar vara men inte lika bra som på framridningen.. Vi jobbade på lösgjordhet och det gick väll sådär, Sunny är lite spänd i vänstervarv. Nu blir det att jobba mkt skänkelvikningar mm för at mjuka upp den! Galoppen gick ganska bra, fick först rida själv i ena halvan av ridhuset som vanligt och sen fick jag komma ner och galoppera med dom andra. Samma sak där, han vill gå ställd åt höger hela tiden.
Malin tyckte iaf att det var våran bästa träning och att vi gör framsteg hela tiden, så det kanske inte var så dåligt iaf? Att vi gör framsteg märker jag också!
Nu ska jag träna mkt på mjukgörande och även på min sits i dressyr sadeln, rider ju bara med den på träningarna.. Nästa vecka är det dags igen, sista träningen innan jul!

Så här taggad var Sunny innan träningen...


USHA STAJL

Innan jag fick Sunny tog jag hand om ett fjord sto som heter Usha. Hon är en ganska speciell dam med  egna idéer, dom ena busigare än dom andra. En sak hon gjorde var att hon i alla hörn i paddocken hade ett eget litet trick för att slippa arbetet.


1. I vänster varvet ökade alltid steglängden och farten i detta hörn. Det var inga små steg längningar heller!

Normal steglängd och i hörn nr ett


2. Hörn nr två är genings-hörnet. Här blev fyrkanten plötsligt lite oval...

3. Utgången = stanna / öppen grind = springa ut på stallplanen!

4. Det "roligaste" hörnet, kasta-av-Sarah-hörnet! Med en vacker fintning åt vänster i högervarvet kan man hoppas på att Sarah ramlar av. 1-10 ggr under ett ridpass, mest i galopp. Jag ramlade aldrig av, men har varit väldigt nära på många gånger!
På filmen är det högergalopp och en fin fintning i hörn nr fyra, precis när jag håller på att korta tyglarna = tappat lite fokus.



Att hästen försöker kasta av sin ryttare varje gång man rider förbi det hörnet kanske inte alltid uppskattas, men det är trots allt dessa små bus som gör att alla hästar har någon alldeles egen egenskap som gör dom personliga. Det är en charm i sig! (:

Har din häst något bus som "bara den" gör?



STALLDAG

Som varje måndag var min klass i stallet hela dagen. På förmiddagen hade min grupp travkörning och på eftermiddagen hade vi ridning.
Jag och Ellinor fick köra ett stort varmblod som ville springa och inte lyssnade någonting. Stark som attan var den! Inte så kul att sitta i en vangn bakom när man itne har någon kontroll alls, men vi överlevde! Taktiken blunda, bromsa och hoppas på det bästa funkar varje gång (;

På ridningen fick jag välja häst först och äntligen fick jag rida min älskling Affe igen! Tyvärr var det knappt ridning vi gjorde, balansövningar stog på schemat. Vi fick trava runt med händerna på huvudet, rida i jockeyläder och rida serpentiner utan tyglar. Gick inte så bra för mig för Affe sprang räcer i ridhuset, hehe :P

Såhär söta var jag och Ellinor innan körningen. HAHAHAHAHA xD
 

JULKALENDRAR

Ridsportsbutikerna Exklusive och Horze har julkalendrar på deras webshoper med nya erbjudanden varje dag. Det kan vara allt från 15% på täcken till att man får med ett grimskaft när man handlar något. Hos Horze håller erbjudanden bara för dagen medans dom hos Exklusive håller i 3 dagar. Passa på att fynda!

6 December - bild 2

TOLKNING

Idag följde Josse med mig till Sunny för lite bus, och nu sitter jag här med smärta i svanskotan. Men det var det värt!
Igår köpte jag miniskidor som vi invigde idag men en tur längst Göta kanal. Sunny var massor av snäll och gick lungt hela tiden. Med någon dragandes bakom fick han träna lite extra och man kände att han jobbade på bra och tog i! Trots att vi satte stigbyglar i tömkörningsgjorden behövde jag knappt använda dom, jag kunde lungt sitta där barbacka på honom i traven. Idag Sunny var snäll mot Josse också (vissa ryttare accepterar han inte hur lungna och duktiga dom än är). Och att åka skidor bakom gick bra för båda två! Förutom mitt lilla fall då.. Det var inte så lätt att bromsa i nerförsbacken :/ Riktig rolig dag som måste göras om! :D

Målar skills har jag iaf (y)


NY DESIGN PÅ G

Nu har jag spenderat undefär två timmar på en bloggdesign som kommer upp om några dagar. Bloggen behöver bli lite mer vintrig ;)

Annars har jag inte gjort så mycket idag, shoppat lite och så stallet. Sunny och jag busade runt lite i ridhuset. Först lite löslongering och sen tränade vi början på spansk skritt och lite stegra/hopp.

Min dator har även gått in i en trotsperiod så allt tar väääldigt lång tid, därav dåligt bloggande.

En bild på Sunny från igår.


TIPS


OUTFIT


LEKA MED LERA

På förmiddagen hade jag teori i stallet, först skrev vi prov och sen lekte vi med lera! Super skojj! :D Uppgiften var att man skulle göra ett framben och sätta ut några av senorna, Ylva och jag körde på fjäskmetoden och satte ut alla som fanns på pappret. Eftersom att jag var eld och lågor, tyckte det var skitkul och jobbade på fort blev vi klara en timme innan lektionen slutade. Jag gjorde en superfin julgran, hade lerkrig och dampade runt lite. Helt enkelt en vanlig dag på Vreta ;D


JUBILEUMS BILDER

Eftersom att Josse och Opus firar 3 år idag tänkte jag bjuda på lite bilder jag har tagit under detta år. Har tyvärr bara några bilder och alla från iår på min dator. Bilderna är oredigerade.




2 DECEMBER 2010











Här är några av bilderna jag fotade på Opus idag. Det var ganska mörkt så dem blev inte så bra men han ä söt i alla fall ♥




SANKTA LUCIA OCH BLOMSTERTIDER

Idag hade vi Lucia träning i stallet. Julstämningen är på max när man sitter i stallet, fryser som en galning och sjunger julsånger. Lite synd bara att vi inte är några sångtalanget (spec. inte jag). Vi flummade lite och efter min (super)smarta idé blir våran "lucia show" lite spexad.. :P
Innan Lucia träningen red jag ut en sväng med Anna, Sunny var över allt hela tiden och ville mer än gärna springa! söt-hästen (:


STALLET NÄSTA

Kom hem från skolan för ett tag sen. Slutar tidigt på torsdagar men bussen jag hade tänkt åka kom aldrig så fick vänta tills det att nästa kom, kul! Nu ska jag iaf snart åka ut till stallet och idag har jag faktiskt haft Opus i hela tre år. Har haft honom som "min" i tre år men har kännt honom i ca tre och ett halvt år, sjukt vad fort tiden går. Hade tänkt att jag skulle ta lite bilder på honom idag för jag har tyvärr ingen som kan följa med och fota oss tillsammans men det kankse blir ridbilder i helgen istället. Hade även tänkt att jag skulle rida en liten sväng, får se hur långt, det beror lite på hur förfrusen jag är :P


Bild fotad för exakt ett år sedan, då jag haft Opus i två år ♥


FULLT UPP

Hela dagen har spenderats i skolan och hela kvällen på körskolan. Nu sitter jag med djurkunskapboken på databordet och får inte så mycket gjort. Imorgon har jag prov på hästens delar, skelettets delar, organens anatomi, hud och päls. Som vanligt kör jag lite sista minuten plugg...
Förresten är det sjukt kallt, -20 hela dagen. Men underbart fint är det! Hoppas det stannar kvar och är sol i helgen, då blir det nämligen massor av foton och även en vinter design väntar ;)
Glöm inte att det är första december idag = första rutan i chokladkalendern! :D

RSS 2.0