BILDER FRÅN DAGENS HOPPNING



DAGENS RIDPASS - OPUS

Blev ett dressyrpass idag och jag är sjukt nöjd över min lilla ponnyskrutt som var superduktig! Jobbade väldigt mycket med att flytta honom i skänkelvikning i både skritten och traven och utöver det volter, serpentiner osv. I skänkelvikningarna jobbade jag på att han skulle vara känslig för hjälperna och också på att han inte skulle dra iväg för att slippa undan genom att göra halter och ryggningar när han blev springig. I galoppen jobbade jag lite på fattningarna. Opus var väldigt sammarbetsvillig idag och försökte verkligen göra rätt (detta händer inte varje dag...) vilket han han även gjorde efter ett tag. Imorgon är det även dressyrträning igen, hoppas det går bra då med! :D


Bilden är inte från idag.




HOPPNING

Hoppningen idag gick ganska bra, men vi hade lite glapp i komunikationen. Han var duktig mellan hindrena med galoppen och bytte till med i svängarna. Hindrena kom vi dock oftast fel på och det blev inte så bra. Han stannade även två gånger på ett trettio cm kryss, haha!

Vi byggde upp fyra hinder tvärs över ridbanan med olik vinklar på dem. Vi satte även konor och sockerbitar under för att göra hindrena lite mer tittiga. Först hoppade vi alla hinder när de var mini och sedan hoppade vi en "bana" med de fyra hindrena i följd på höjder mellan 70 och 90 cm. Jag avslutade med att hoppa en gång på 80-90 cm och då gick det bättre.

Nu ska jag redigera bilderna från idag, sålänge får ni en oredigerad :)
Vil ni se en liten filmsnutt från sista rundan?


KORT SKOLDAG

Som rubriken säger, det blev en kort skoldag idag. Har bara haft två lektioner varav den ena var prov och sen betygsnack. Skulle egentligen haft idrott med men har ont i ryggen och sådära så gick hem istället. Nu ska jag straxt sätta mig och börja plugga inför ettans sista prov som vi har imorn, så himla skönt!! Sen ska jag antingen sola lite eller åka och jobba och senare ikväll åka till stallet. Förövrigt är det 29 grader och strålande sol idag, tjohooo! Känner att det är en bra dag idag :D


Historia är det som gäller idag!


ISLAND, HOPPNING OCH GLASS

Idag har jag bara två vanliga lektioner (tror jag) och på eftermiddagen ska hela klassen V10AI åka till Stenholmen där dem som går Island bor och har sin praktiska utbidning. De ska typ hålla en föreläsning för oss om islandshästar och deras tävlingsgrenar samt visa oss lite. Ska bli roligt! :)

Efter skolan ska jag och Johanna hoppa i paddocken och Lina ska ta kort. Vi ska träna på att hoppa bana då Johanna ska tävla i helgen och aldrig hoppat hinder i följd på Succes. Sedan ska vi äta glass på Jenny's Glasshörna. Även det ska bli kul, hihi.


TVÅ ÅR TILLBAKA I ARKIVET - 30 MAJ 2009









Kommer ihåg den här dagen så väl. Jag skulle ta in Opus från hagen men han ville inte in så jag gick tillbaka och hämtade kameran istället och tog kort medan han sprang som en galning. Tillslut tröttnade han och vi tog en riktig photoshoot istället :)


DAGENS RIDPASS - OPUS

Idag skulle jag ge mig ut på en liten uteritt efter att Opus har "vilat" i helgen, hehe. Jag trillade nämligen av i lördags och skrapade upp och slog i ryggen/rumpan så har fortfarande jätte ont :( kan knappt gå och hela jag är ett blåmärke typ! Men men, har man häst så får man vara lite tålig :D Passet bestod iaf av ganska mycket skritt, lite trav (det som gör ondast) och lite galopp i lättsits. Kan väl inte säga att det varken gick bra eller dåligt eftersom jag inte krävde något speciellt av honom utan mer rastade av han lite energi och fett, men han var rätt pigg och väldigt tittig.


ETT ÅR TILLBAKA I ARKIVET - 30 MAJ 2010

Jag och B-ponny russet Jerry


Jag och Usha



Jag och Sunny



VALLAS DAYDREAM

Det gulbruna stoet Vallas Daydream var min sköthäst från oktober 2007 tills jag slutade på ridskolan i augusti 2008. Under den korta tiden var vi med om väldigt mycket. Under våren 2008 var stallet stängt i fem månader på grund utav kvarka. Dajjan var den andra hästen i stallet som blev sjuk och även en av dem som blev sjukast. Under den perioden hon inte kunde äta eller dricka och knappt andas fick jag inte vara i stallet pga att min syster red i annat stall. Vi fick ändra om hemma innan jag fick komma tillbaka till stallet, då vr hon frisk. Det gick sedan 4 månader då jag hade henne som min egen och red lektioner två gånger i veckan (ridskolan var stängd, skötarna fick rida gratis på de friska hästarna) och resterande dagar red vi ut. Under denna våren fanns jag Dajjans hjärta och vi blev ett team. Det var verkligen ingen enkel resa då hon är den mest bitchiga häst jag någonsin har träffat.

Förutom att hon var en riktig bitchig dam, ovillig att hoppa och förjävlig i dressyren blev hon även väldigt lätt skadad. I en olycka under vintern 2008-2009 fastnade hon med bakbenet i spiltans rep och gick omkull. Hon stog med feber i någon vecka. Jag vet inte om det har ett samband med att hon under våren alltid var halt. Det skiftade från det ena veterinär besöket till det andra. Ena gången kunde hon vara halt på tre ben och nästa gång var hon bara halt på det benet som varit friskt vid förra besiktningen. Diagnosen blev att skadan satt i ryggen.

Idag, den 30 maj 2011, skulle Daydream ha fyllt 18 år. Men det är nästan exakt två år sedan Dajjan vandrade vidare till de evigt gröna ängarna på trapalanda. Den 26 maj 2009 blev hon av med smärtorna. Det känns konstigt, det känns som om att det var igår samtidigt som om det var en evighet sedan det var hon och jag. Emellanåt känns det som om vår tid bara var en dröm.



ANLÄGGNINGS SKÖTSEL

Som alla måndagar hade vi stalldag i skolan och idag jobbade vi hårt med "anläggnings skötsel" som våra lärare kallade det. På förmiddagen körde jag grästrimmer under staketet på sommarhagarna. Det var roligt, men jobbigt! Speciellt för ryggen och armarna. På eftermiddagen ängnade vi oss åt något så roligt som att ploka ogräs på stallplan, TJOHO liksom...

Senare på eftermiddagen åkte jag ut till stallet för att ta in Johannas hästar som jag lovat henne. Min syster hade redan varit där och fixat allt med Sunny så när jag inte hade något att göra fortsatte jag med skoldagens tema. Jag körde bort tre fulla skottkärror med gammalt hö från stallplanen och i morgon ska jag fortsätta, det är minst lika många kärror kvar.

Dagen har inte varit så himla kul. Skapligt ovärd skoldag faktiskt. Dagens höjdpunkt är helt klart att Josephine är tillbaka! :D


NORRKÖPING HORSESHOW

I lördags var som sagt jag, Sarah och Sofia på Norrköping Horseshow för att se på tävlingar samt för att shoppa lite. Tänkte berätta vad jag köpte men har tyvärr bara bild på en av sakerna... Jag köpte i alla fall ett dressyrschabrak från Glen Gordon (225 kr), ett par Roeckl ridvantar (199 kr) samt ett par marin blåa benlindor (150 kr) som skulle matcha schabraket men dock var dem jätte konstiga att linda med :( Man kan väl säga att jag är mycket nöjd med två av de tre sakerna jag köpte, älskar REA!




Ber om ursäkt för dem kassa mobilbilderna men schabraket är marinblått med blå och beige passboal!

Fotade även bilder på några ekipage, de kanske dyker upp här så småningom.




I'M BACK!

Sarah skrev ju i sitt förra blogginlägg att det ska ske en förändring här på bloggen och jag tänkte faktiskt ta och avslöja den nu: Jag har tänkt komma tillbaka hit till Tophorses och börja blogga igen :D Ska faktiskt bli jätte skoj att komma tillbaka efter mitt uppehåll och jag är mer pepp en någonsin!

För er nya läsare som kanske inte läste våran blogg innan jag tog en paus så kan jag berätta lite kort om mig själv. Jag heter Josephine Eklund och har en foderponny, Fredriksbergs Opus, som jag har haft i ungefär tre och ett halvt år. Vi har tidigare tävlat en del hoppning tillsammans men har nu tänkt lägga den biten på hyllan ett tag för att satsa lite på dressyren istället. Än så länge är vi inte speciellt duktiga men vi har börjat träna dressyr för tränare en gång i veckan och vi gör småsmå framsteg varje ridpass. Vi har aldrig startat dressyr tillsammans och inte tränat speciellt mycket heller på grund av ointresse tidigare men nu ska ni få följa oss i våran utveckling och förhoppningsvis få följa med på våran första dressyrtävling!

Hoppas ni uppskattar att jag är tillbaka och gör ni inte det får ni väl låta bli att läsa mina inlägg så är ju allt som tidigare iallafall ;)




NY DESIGN PÅ G

Jag håller på att göra en ny design som kansa kommer upp i morgon. Med designen kommer även en stor förändring, som enligt mig bara är till det bättre. Hoppas ni kommer gilla det lika mycket som jag gör! :D
Någon som vågar gissa var det är?


DRESSYR I PADDOCKEN

Idag red jag som sagt dressyr. Det blev ett pass i paddocken i trav och galopp. Red volter, lite sidvärtsrörelser i skritt och tränade på att rida utan stigbyglar. Det sistnämnda var väldigt svårt i traven, jag fick kramp i benen av att jag spände fast mig så mycket, inte bra alls.
Jag är inte nöjd öer ridpasset i det stora hela, varken över min eller Sunnys prestationer. Sunny lyssnade dåligt och levde i sin egna värd samtidigt som jag red som en kratta, ingen bra kombination.



DAGENS OUTFIT

Idag avr jag såklart tvungen att prova det nya scabraket och de nya lindorna när jag red dressyr. Visst blev han snygg i gult? Jag ska köpa gråaridbyxor och en ljusgul pikétröja så är det en komplett outfit. Nu ser han ut som en riktig banan! :D


Träns: ihopplock
Hjälm: ? - Sharpman
Tröja: CRW - Hööks
Ridbyxor: Mountain horse - Sharpman
Stövlar: CRW - Hööks
Sadel: Jessica olympus - hästnet
Schabrak: BR - Norrköping HS
Benlindor: BR - Norrköping HS


NORRKÖPING

Idag åkte jag, Sofia och Josephine till Norrköping för att besöka Norrköping horseshow och shoppa hästsaker! Vi kom faktiskt både dit och hem utan större misstag, höll på att missa tåget hem för att bussen var sen bara. Jag fick med mig tre saker hem. ett gult BR schabrak (300 kr), matchande gula BR lindor (170 kr) och ett set med fyra benskydd från GlenGordon (399 kr). Är riktigt nöjd över alla köp och hade gärna köpt fler saker, men tror det va bättre för min ekonomi att låta bli ;)


GALOPP LÄNGST KANALEN

Idag fick Sunny ny dojjor på fötterna, det var på tiden! Sedan gick jag med när Lina tömkörde Narnia längst kanalen innan jag själv to en ridtur på min fina häst. 

Ibörjan var han superseg så fick rida på som en galning, men det släppte fort och sedan var han på tårna och stirrig som vanligt. Hittade inte riktigt något mellanläge idag. Vi red iaf längst kanalen i nästan bara galopp och skritt på långtygel utan några krav alls. Vi utforskade även en stig i en liten skogsdunge, den vart väldigt mcket bredare efter att Sunny moat sönder alla träd, hehe. Mysig var det iaf!




WHITOUT SAYING A WORD YOU CAN LIGHT UP THE DARK





FOTOGRAFERING

Vi fick sluta tidigare idag. Och ganska mycket tidigare, 3 och en halv timme tidigare faktiskt :D Det var sol men blåse jäkligt mycket så det blev lite fotografering idag. Vi började med att Lina tömkörde Narnia i paddocken medans jag tog kort. Sedan fotade Lina mig och Sunny vid kanalen, gick dock inte så bra då Sunny för allt i värden vägrade ta fram öronen, det blåse skapligt mycket och jag förstör bilderna. Sedan tog vi lite kort och lekte med hästarna i hagen. Vi smörde träns och hade även hand om Johannas hästar idag så blev ganska mycket att göra, var i stallet i 5 timmar, haha!

För Sunnys psykiska bästa fick han vila även idag pga blåsten. Jag tycker han "lider" tillräckligt av att vara ute i hagen dagar som dessa. Men i morgon ska vi ut och galoppera endel, tror han kan vara lite spänd och på koppla-av-humör så blir att springa tills det släpper lite. Bara att stoppa öronen fulla med bomull och trä på en luva!
 

Här är en orginalbild från idag. Nu måste jag plugga någon timme innan jag kan redigera några bilder. Men de kommer ikväll, ska även försöka fixa fler inlägg sedan :)

I SKOLAN

Sitter i skolan nu och har bara två lektioner kvar, hoppas på att få sluta tidigare! Om det är bra väder ska jag och Lina ta lite porträtt bilder på hästarna. Hoppas det slutar blåsa och inte börjar regna :)

Nu måste jag plugga MASSOR så jag får sommarlov i år också. Just nu känns det faktiskt inte som om jag får det, haha.


OUTFIT



VILA x2

Både idag och igår fick Sunny vila och gå i hagen hela dygnet. Igår var jag äns inte i stallet utan Lina tittade till honom och gav honom hans kraftfoder eftersom att jag var i Stockholm. Idag hade jag tänkt att rida lite lätt men när jag gick av bussen blåste det nästintill storm. Jag tycker att det är lika bra att låta bli att rida då eftersom att det ite ger någonting, speciellt inte när man har en känslig häst som Sunny. Blåser det i flera dagar är det klart jag rider, men han kan lika gärna stå en dag till. Det är inte bra för honom psykiskt när han blir spänd och stressad av blåsten. Nya tag i morgon helt enkelt! :)

Hästarna fick byta hage idag och går nu istället i två av vinterhagarna som är sammankopplade. Eftersom att det regnat så mycket finns det knappt något gräs i sommarhagen. Det gräset som fanns där har dom redan tuggat i sig.

Idag hade vi även stallmöte och jag hoppas sommaren blir som jag vill. Eller det kommer den inte bli helt, men iaf en bra "ersättning" har jag på G. Hoppas, hoppas!



SYDAFRIKA

Tänkte bara säga att bilderna från Sydafrika finns på Facebook om man vill se dem. Jag kommer antagligen inte att lägga ut fler här. Men man måste vara vän med mig, Sarah H Bergman heter jag. :)




BILDER

Lina har varit en ängel på sista tiden och erbjuder sig ofta att ta kort när jag rider. Det är ju inget man tackar nej till, eller hur? Det blir en hel del fina bilder flera gånger i veckan. Jag tänkte dock fråga er om ni tycker det blir för mycket bilder på bloggen? Jag behöver ju fakitskt inte lägga upp så många vid varje tillfälle. Nu fösöker jag verkligen att bara lägga ut några för att det inte ska bli för mycket, ibland är det dock svårt att välja bara några få.

Men vad tycker NI? Vill ni ha fler eller färre bilder per tillfälle? Är det något speciellt ni vill se bilder på? Vill ni kanske se film någon gång? Kom gärna med förslag och säg vad ni tycker! :)



VITT

Under båda mina sadlar hänger det just nu varsitt vitt schabrak. Jag har börjat tycka att det är sjukt snyggt med vitt även till vardags, speciellt på Sunnys brun-röda sommarpäls. Det går alltid hem med vitt. Jag är väldigt sugen på att köpa vita benskydd och boots då det vore snyggt att matcha till, har vita lindor redan. Några fler vita schabrak vore inte heller helt fel. Vitt <3



Vad tycker ni?
Vitt till vardags eller bara till tävling?


PAT PARELLI

"Om din häst säge nej,
då har du antingen ställt fel fråga
eller formulerat den fel."


/ Sarah


GÅRDAGENS HOPPNING

Igår blev jag väldigt sugen på att hoppa, and so I did. Ångrar absolut ine at byta ut ett dressyrpass mot hoppning, för han var grym! tränade på att hålla galoppen och räkna galoppsprången fram till hindret. Blir så mycket lättare att hoppa om han galopperar och och jag an räkna ut var han kommer att hoppa av. Vi ska fortsätta träna på avståndsbedömmningen eftersom att han nu hoppar av väldigt onödigt tidigt.

Nästan alla hopp blev fina och mjuka, han hoppade lite högt men jag hängde för en gångs skull med. Ibland blev det lite för kul för att kunna galoppera, ist hoppade han upp och ner, men såfort jag svängde upp mot oxerna blev det galopp. Han är så snäll som hoppar även fast jag förstör för honom nä jag tvekar och varje gång vi kommer mot hindret vill vända bort igen.

För varje gång vi hoppar går det mkt bättre, träning ger färdighet! Ska försöka hoppa en gång i veckan nu för att verkligen få in det. Johanna har erbjudit sig att köra oss och träna oss på Mantorps terrängbana någon dag vilket ska bli galet roligt! :D





Avslutade på 90 cm vilket jag tycker är lagom, men visst är han en bra bit över?

STOCKHOLM

Idag har jag varit på en resa till huvudstaden med min kära klass. Trots lång bilresa var det toppenkul! :) Eftersom att det är hästklass vi går var vi såklart inte där för shopping, utan för att titta på K1 (Försvarsmaktens stall) och Hovstallet.

Båda stallen var sjukt fina, inte direkt något man skulle säga nej till att ha hemma. K1 var dock snäppet finare än Hovstallet, hehe. Det var iaf riktigt kul att titta på hästarna, stallen och verkligen få se hur de är. Det är stor skillnad från stallen här hemma, men iof ligger inte vårat stall mitt i stan och inte heller står kungens paradhästar där.

Här är några mindre seriöst fotograferade bilder från Hovstallet.




<3

Life is, life is, life is good
Since you came to my rescue
Erase the past and made me new

Such a pretty little face
You book me in a state of grace
And take us to a higher place
I'm not letting you go

Every little thing you do
Is everything I want from you
Can never get enough of you
You make me feel good
It's every little thing you say
I'm loving every single way
Like sunshine on a rainy day
You make me feel good

You take me high up in the clouds
And make me feel like I'm alive
When I see heaven in your eyes
Like a siren loud and clear
You're breaking through my atmosphere
And all the silence disappear
I'm not letting you go




NÅGRA BILDER FRÅN 21 MAJ 2011

Bilderna har ingen super kvalité då de är tagna i antingen motsols eller på långt avstånd, och att ladda upp dem på blogg.se gör ju inte direkt kvalitén bättre... 












GALOPPTRÄNING

Idag blev det galoppträning på intärnvägen igen! Gith tycker att jag ska träna galoppprogrammet med honom två gånger i veckan, men det låter så tråkigt. Ist gör jag lite som jag vill :D Sunny tycke det är supekul och taggar galet för att sedan räca på som en tok. Han galopp var mycket bättre idag och han lyssnar bättre. Jag red lite räcer, lite samlad och lite övergångar halt-galopp-halt-galopp med några trav och skrittsteg emellan bara. Ska fortsätta med den här träningen, för det är galet roligt!

Lina var med och tog kort idag också! Har blivit så bortskämmd av att hon är med och fotar flera gånger i vecken, men man tackar ju inte nej när hon erbjuder sig :D


Ett smakprov från idag. Jag tycker att det är en superfin bild på mig och Sunny!

SVAR PÅ KOMMENTAR

Jag fick en kommentar på ett inlägg jag skrev om att Sunny stegrade förut, satt i skolan och bollade idéer med Sofia. Även fast vi inte alltid tycker precis lika så är det väldigt pra att diskutera med någon! Inlägget om stegring hittar ni HÄR.

"har precis just nu samma problem med mitt gotlandsruss! Reser sig när hon vill hem sist hon gjorde det trillade jag av och hamnade vid rambenen... känns som om hon ska slå runt och ahr ingen anning om hur jag bryter detta... obs medryttar ponny ;) Tips? (A)"

Svar: Det första man ska göra med ett sånt här problem är att ställa sig frågan "VARFÖR stegrar hästen?"
I ditt fall låter det som att den stegrar pga dumheter och hemlängtan. Det låter även som om att den börjat med det nu och inte gjort det en längre tid. Andra anledningar till att en häst reser sig kan vara att den har ont någonstans. Det är svårt att avgöra för oss varför den reser sig, men vi utgår från att den använder det för at slippa undan och bara är "dum". Det går även att lösa problemet på olika sätt beroende på om hästen är stabil eller inte i psyket.
Jag är som jag skrev i det inlägget helt emot metoder där hästen skadas eller skrämms. Det är tid, tålamod och en bra relation som behövs för att lösa problemet.



För att undvika skador skulle jag börja med att köpa en martingal. Det är en säkerhetsutrustning som gör att hästen inte kan slänga upp med huvet och lyfta så långt från marken. Det är inte lösningen på problemet, men en säkerhets åtgärd att använda under problemlösningen.

Sedan skulle jag ut och rida, vara lungn, mjuk och posetiv mot hästen. Och inte försöka stressa fram och framkalla problemet. Skulle hästen börja resa och dumma sig så skulle jag bara vänta ut den till den står still och sedan driva på framåt igen. När hästen går frammåt igen skulle jag trava eller galoppera om det går för att minska möjligheterna till att den reser sig. Hästen måste tänka frammåt hela tiden!

Såfort hästen börjar tänka tanken att resa sig ska man rida fram, fram, fram. Hästarna stegrar ofta itne ur fart utan saktar in, samlar sig och reser sig. Att få hästen att vilja gå fram för ryttaren är lösningen på problemet, och för det krävs en bra relation häst-människa. Det går inte på en natt. Försök att spendera så mycket tid som möjligt med hästen och gör något kul av att vara ute och rida. Hoppa stockar, dra på i räcergalopper och släpp kraven, gör det just din häst tycker är kul.

Hoppas det går bra och hör gärna av dig om det är något mer! :)




SKRITT OCH GALOPP

Idag var det tänkt att bli en skritttur ute med lite dressyr arbete. Men jag kunde inte låta bli att ta två galopper också! Han var superfin, och samlade sig bra i galopperna :D Jag red i dressyrsadeln och längde stiglädrena ett hål för de såg så korta ut på bidlern från igår, men oj vad svårt det var att rida då!

Nu är det helg och mindre än två veckor kvar till sommarlovet, UNDERBART!
Det är dock en jäkla massa skolarbeten som ska göras och lämnas in innan dess...


DRESSYRTRÄNING FÖR GITH

Igår orkad jag inte skriva någonting här, så jag gjorde inte det. Jag har lite idétorka nu så kommer ni på något smart jag kan skriva om är det bara att säga till! :)

Sunny vilade även igår och idag kom Gith ut till stallet och gav mig en dressyrlektion. Det är underbart att ha någon som kommer på övningar, ger tips och skriker lite på en. Och så är det väldigt skönt att ha någon att bolla idéer och funderingar med, speciellt när man har någon man vågar prata med och som man litar på. 

Idag tränade vi på skänkelvikningar i skritt och lite galopparbete efter mina önsemål. Det blev även en hel del träning på halvhalter och på att stlla utåt på volten så han inte ska hänga sig fast i högersidan. Träningen gick ganska bra och jag är nöjd. Han var lite fjantig och spänd stundtals, men det blåste mycket och han är ganska känslig för det. Som vanligt blev det också en del tjatande på min fula sits.

Lina var med medans jag red fram innan hon blev tvungen att gå till bussen, men bäst som hon är tog hon några bilder iaf! :D





INKÖPSLISTA

Både i helgen och nästa helg blir deten heldel hästshopping för min del. Det som står högst upp på inköpslistan är:
Nya roeckl handskar i svart. Bästa handskarna!
Halvflätade tyglar i svart. Till hopp/uteritts tränset, hatar tyglar med stroppar på.
Svarta benskydd fram + bak. Märke spelar ingen roll, men svarta och "avklippta" ska dom vara. Är så trött på att inte ha några bakbenskydd han inte får skav av + dem fram är rosa.


Sen vill jag även köpa nytt pannband, nytt träns, nya lindor och massor nya schabrak! Men jag ska försöka prioritera dessa tre saker först.

TÄVLINGAR

Jag blev lite tävlingssugen i går och spanade runt efter lite tävlingar. Jag är även supersugen på att träna terräng, ska bara träna lite mer hoppning och styrka först. Problemet är att jag inte har bil eller transport så tävlingar ska väll helst vara på Heda eller Vreta eftersom att det är ridavstånd...

De jag vill åka på är:
- 21/7
Kvällsdressyr på Heda RK, Lokal och troligtvis LB:1
- 24/7 Pay and Cross i Mantorp, (om man får välja att hoppa ponnyhinder)
- 4/8 Kvällsdressyr på Heda RK, Lokal och troligtvis LB:2
- 15/10 Lokal hoppning på Vreta, 90 och 100 tror jag. Hemma klubben och han är van vid ridhuset. Denna SKA jag på!

Sen vill jag åka på Fjordhästföreningens startfälttävlan i Vikbolandet om dem har det i år. Brukar vara september typ.

Det blir alltså en jävla massa träning nu, men vi ska inte glömma att ha kul! :D

Jag och Usha på min första och enda lokala tävling, mars 2010.


BRÅK

Idag blev det en uteritt som skulle vara mysig, men efter att jag försökt göra skänkelvikning åt vänster gick de planerna i bitar. Uteritten bestog mest av galopp på en gräsplätt. Det var riktigt länge sedan vi bråkade så mycket och jag satte honom på plats. Men han galopperade där jag ville sedan. Denna ridtur glömmer vi.

TOLV ÅR

Idag är det exakt 12 år sedan en fantastisk häst kom till jorden. Idag är det exakt 12 år sedan Super Sunflower föddes.

Under dessa tolv åren har jag ingen aning om vad som hänt honom, men man kan lätt dra slutsatsen att han inte haft det helt bra. Vi har tillochmed ägt honom i nästan exakt 2,5 år idag (köpte honom 18 december 2008). Då var han 9, nu är han 12. Tiden har gått så jäkla fort, samtidigt känns det som att han alltid funnits i familjen.



Grattis värdens underbaraste häst!
Du är mitt allt <3

STUBBAD MAN

För er som följt bloggen ett tag minns ni aknske att Sunny fick vitamin D brist av sitt täcke i vintras och tappade en ganska stor del av manen. Allt som fanns kvar på den delen av halsen var det lilla tunna sidohåret". Då var det sjukt fult, mendet såg ut som om att manen låg på andra sidan än vad man tittade på. Nu när manen växer ut och står rakt upp istället syns det att fallet inte är så, utan att manen är avkapad. Sjukt fult! Men det är bara att vänta på att det ska växa ut och lägga sig ner igen...

Bild från dagen han tappade en stor tuss när jag red. Sedan tappade han yttligare mer man så området är större, ska försöka ta e ny bild på det någon dag.


LÖSHOPPNING

Idag bestämmde jag och Lina oss för att löshoppa våra hästar i paddocken. vi byggde upp två studs och sedan ett galoppsprång till en oxer. Såklart började vi med bommar, sen ett hinder och så ökade vi på efter några gånger. Sunny tyckte att det var superduperkul! Gud vad an älskar att hoppa, dock blev det ju bara meshopp eftersom att det var så lågt. Slutade med att hoppa två språng när oxern var 1 meter utan problem, han slog i lite med bak men han är ju inte direkt tränad för hoppning.

Nästa gång vi löshoppar ska Sunny få hoppa många studs på raken för att bygga upp kvickhet, teknik och muskler i rygg och bakdel. Ska försöka komma igång med någon form av hoppning en dag i veckan också!
















PROGRAMRIDNINGEN

Jag fick rida Gullan idag på programridningen, hästen jag önskade som nr1. Jag är nöjd, trots att det var ganska misslyckat. På framridningen var hon galet seg men jag fick fram henne lite mer sen, galoppen saktade hon av i nr hon kände fört och jag hade kramp i magen. Inne på banan red jag fel väg (lovar att ingen var förvånad) och så saktade hon av i ena galoppen. Men vafan, jag överlevde och det var rolig!

Vi fick inga poäng och ingen procent utan baar muntlig feedback och skriftliga kommentarer. Det Stefan sa efter ritten var mest att det såg fint ut men att grunt tempot var dåligt och att jag ska våga rida på mer istället för att låta henne gå i sin takt. På den skriftliga kommentaren på slutet av protokollet stog det "ett program med mjuka övergångar mellan de olika gångarterna. Vill ha lite mer energi i travprogrmmet!".

Jag är faktiskt jättenöjd iaf. Visst att hästen gick lite långsamt och var lite seg men hon gick iaf frammåt, man ska vara glad för det lilla. Jag visste ju att jag skulle få de kommentarerna om tempot och jag förstår varför. Något jag är väldigt förvånad över är att jag inte fick en enda kommentar eller någon kritik om min sits! Kanppt på framridningen heller, lite smått stolt faktiskt. Sitsen är verkligen min svaga punkt, men något jag tränar mycket på!

Texten blir lite lång, men jag måste berömma Gullan också! Hon är verkligen en fin häst, välutbildad och gör allt man ber henne om. Det bästa med henne är att hon är så himla mjuk och fin att ha i handen, hon hänger sig inte och man behöver aldrig ta tag i henne! Det är en väldigt viktig sida för en bra och trevlig häst enligt mig. Det kompenserar upp att hon är seg och saknar frammåtbjudning ;)

VAD VAR DET JAG SA

Jag har ju tidigare i bloggen nämnt att jag hoppas och önskar att Sunny är en avblekbar skimmel, eftersom att jag älskar färgen skimmel. Och nu kan jag säga vad var det jag sa. Sidorna och högerflank börjar bli mer och mer vita. Jag gillar inte stickelhåriga hästar, men det är ett bra steg i rätt riktning! :D




PROGRAMRIDNING I MORGON

På programridningeni morgon valde jag att rida skolhäst, hoppas nu bara jag fått någon av dem jag önskat! Problemet med programmet är fortfarande kvar då jag kan de tre första momenten och inte mer, haha. Får väll försöka lära mig det på bussen i morgon, det får går som det går helt enkelt.

Nu ska jag förbereda ett tidsinställt inlägg till i morgon och sedan krypa ner under tecket med ett avsnitt Heartland på datorn. har redan sett alla avsnitt, men de är så bra så jag ser dem igen :D

Härlig bild!


VILA

Sunny fick vila både igår och idag då jag inte var hemma igår och idag varken orkade eller hade så bra med tid. Men det är inget han dör av och det gör honom bara gott att få vila lite ibland. I morgon ska jag hoppa lite tror jag, då är han nog pigg och glad!


VM I PLÖJNING

Igår spenderade jag och min kära vän Julia några timmar i Skänninge, och tittade på VM i plöjning. Det var faktiskt riktigt trevligt att gå runt, känna stämningen, titta på vetrantraktorer, träffa folk man känner och titta på tävlingarna. är vi mäst höll till var bland hästarna, eftersom att SM och NM i plöjning för häst gick under dagarna.

Stora, snygga och välmuskade arbtshästar som år fram och tillbaka. Inte riktingt en tävlingsfor jag är van vid att titta på, men som jag sagt tidigare så älskar jag att se och lära mig nya saker, speciellt när det handlar om djur och hästar. Det är faktiskt väldigt facinerande hur hästar kan användas på så många helt olika sätt. 

En überfin mobilbild på shire-paret som var de snyggaste i tävlingen enligt mig!



RESTEN AV BILDERNA













GÅRDAGENS UTERITT

Igår var Sunny sitt vanliga han, pigg och på tårna. Men han lyssnade så himla bra, inte i en enda galopp knappte han av i nacken och stack! Jag kunde rida han precis så lugn och finom jag ville, gasa på och sedan lungn och fin igen samt stanna å mindre än 5 galoppsprång. Vi var ute i 1,5 timmar på superfina ridvgar, mysigt! :D


NORRKÖPING HORSESHOW 2011

Om exakt två veckor drar Norrköping HS igång för iår. Jag längtar verkligen! Det är långt ifrån iklass med Globen och Skandi men jag tyckr at det duger bra för att ligga så pss nära som det gör. Jag har endast varit där en gång, år 2009, och då var det faktiskt väldigt bra shopping och en riktigt rolig dag!

I år ser det ut som om att jag kommer befinna mig där under fredags eftermiddagen och lördag dagen. Jag hoppas på riktigt bra shopping, specellt eftersom att studiebidragt kommer preci innan! Ska även bli roligt att se massor av snygga hästar och duktia ryttare :)
Är det någon annan som ka dit?



MINDRE FINT

Idag fick jag en massa bilder från Lina som hon fotade sista gången jag red innan Sydafrika och från betesläppet. Jag tänkte börja med de mindre fina bilderna, eller failbilderna som man skulle kunna utrycka det. De fina bilderna kommer i morgon!






TÖMKÖRNING

Sunnys lathet från igår höll i sig även idag under de 20 minutrarna som jag tömkörde. Han är lungn och avslappnat men jag hatar att jag måste smacka som en galning och till och med viffta lite med spöt för att han ska gå frammåt. Inte direkt vad jag är van vid.

Tömkörningen börjar iaf fungera superbra! Idag började vi träna lite rygga och skänkelvikning, han fattar inte direkt vad jag menar men efter lite övertalning går det bra. Började även träna på att stå mer stilla på en vol och inte springa som en galning efter, även det fungerade bra trots att det är sjukt mycket lättare att gå rakt eller snett bakom. Jag tycker dock att det är väldigt svårt att få något bra tramp och någon energi i formen när han inte har någon frammåtbjudning. Jag får använda dressyrspöt lite och peta på benen så han tar i mer ibland.



INTE SÅ SUPERBRA REKLAM

Ett av ställerna vi bodde på i Sydafrika var en camping där dem hade lite alla möjliga aktiviteter. Bland annat ridning. En reklamskylt som satte uppe i receptionen om detta var lite, eller mycket, rolig. Jag förstår att det är ett skämt, men kanske inte bästa sättet att göra reklam på...


Har säkert stavat fel någonstans, är inte så bra på engelska (a)

DRESSYR MED HACKAMORE

Jag lånade Lins Hack idag och red en liten stund i paddocken. Tror han ahde träningsverk sedan igår för han har aldrig varit så seg förut! Han var dock väldigt fin att rida på hack, lyssnade tillbaka lite för bra men vi hade lite problem med att svänga och ställa. Men som sagt, väldigt fin!

Jag ska köp mig ett eget hack då jag tycker där är ett väldigt bra alternativ till variation eftersom att hästarna inte har något i munnen. Jag tycker det är bra att de får vila munnenfrån bett ibland och så är det bra att man lär sig rida med vikthjälperna ordentligt! ;)


PROGRAMRIDNING

På måndag nästa vecka ska jag rida programridning i skolan som avslutning. Halva klassen gjorde det förra veckan och så är det andra halvan kvar nu. Man får inte några procent eller siffror utan bara en kommentar, alltså inte så seriöst. Jag ska prata med min hästlärare i morgon ifall det påverkar betyget mycket, gör det inte det ska jag nog ta med mig Sunny! Han kan dock inte galoppera och jag kan inte sitta ner på honom, men han brukar vara fin i skolans ridhus. Hoppas vi är inne!


Annars ska jag önska tre hästar jag vill rida. Faktiskt är jag inte så superförtjust i skolanshästar då det bara klickat med en av dem, och hon är inte kvar. Hästarna är välutbildade och fina, men de passar inte mig och det går aldrig bra när jag rider dem. De flesta är för sega och hängiga i handen för min smak, jag tycker bara om min häst! haha.

Det betyder även att jag måste lära mig LC:1 2008. Jag som bara ridit LC:2 2003, kommer rida fel och rida det programmet istället. Då var det minsann inga dumma serpentiner! ;) På bilden under är det Vallas Day Dream och jag senast jag tävlade dressyr, oktober 2007. Fick 48,6 % och kom sist. haha!


GALOPP TRÄNING

På shemat idag stog det att jag skulle galoppträna på skolans travbana idag. Men jag orkade inte rida dit bort så ed fram och tillbaka på en grusväg två gånger. Sunny var riktigt taggad och kunde knappt galoppera utan hoppade ut på åkern och började studsa några gånger av iver, haha. Han spänner bara av i nacken och sticker med all tygnd på bettet i galoppen men efter ett tag släpper han efter och bli kontaktbar igen, då berömmer jag genom att öka på lite + att han får glapptyglar när han inte tar vara på varje milimeter av det jag ger honom.

Han blev väldigt svettig men tycker att det är superkul! Ju mer vi tränar desto mer kommer jag begära tryck och samling när han släpper efter. Nu springer han bara som en galning. Men man får ta styrkan som den kommer!


DRESSYRBILDER DEL 2

Han har lagt på sig mycket nu med gräset och fått en fin röd-brun sommarpäls, bara en massa muskler på det så kommer han bli skitsnygg! :D





PROMENAD I SOLEN

Kom till stallet ganska sent på grund av att vi var i Kolmården så jag hann inte rida till skogen. Klippte istället av hovskägget på Sunny, vilket var väldigt välbehövligt. Vi tog även en promenad i kvällssolen. Han har blivit superduktig på att gå promenader! Gick runt lite i en kohage för att försöka få lite kuperad terräng. Joggade även lite med honom på grusvägen fram och tillbaka, det gick ganska bra förutom att han springer om mig, vänder sig framför och äter gräs utan att jag har någonting att säga till om x)

  

KOLMÅRDENS DJURPARK

Dagens skoldag bestod utav ett besök på Kolmårdens djurpark utanför Norrköping. Vi blandade nytta med nöje i en etologidag. Bland annat var vi på föreläsning, kollade på delfinshow, tittade på djuren, och åt glass. Under en timme stog vi även hos aporna och gjorde en observation en gång i minuten om vart aporna befann sig och vad de gjorde.

Måste säga att efter två veckor i Sydafrika var det inte ett stort hurra över Kolmården. Skapligt stor skillnad. Men jag älskar att se och lära mig om djur. Just nu är jag väldigt inne på att jag vill arbeta på tex Kolmården som djurskötare, gärna med delfinerna. Det skulle vara sjukt kul.

Ettåriga gorillan Echo som jag och Sofia observerade.


DRESSYRBILDER DEL 1

Här är första delen med bilderna från igår, resten kommer ikväll!
Ni får väldigt gärna kommentera, gott som ont :)


TRE TECKEN PÅ ATT SOMMAREN ÄR HÄR

♥ Jag cyklade till stallet idag för första gången i år 13 km!
♥ Från och med igår går de flesta hästarna i stallet ute på nätterna!
♥ Hitler (stallkatten) har fästingar.

 


GOODBYE MY FRIEND

Efter stallet åkte Lina och jag till Björkö för att säga hejdå till Usha. Hon har blivit såld och flyttar i veckan. Dock bara till Borensberg, så det är ju inte så långt. Men jag vet inte om jag får träffa henne igen...



Goodbye my lover.
Goodbye my friend.
You have been the one.
You have been the one for me.
<3



DRESSYR I PADDOCKEN

Idag blev det som rubrike lyder ett dressyr pass i paddocken. Han brukar vara pigg, dampig och stressad när jag rider i paddocken samt försöka slänga av mig hela tiden. Men idag var han lugn, avslappnad och fin.

I skritten i början gick han bara och krökte på nacken samidigt som han släpade bakbenen efter sig. I första traven gick han superfint. Lugn och avslappand, kunde trava långsamt och vilade på steget. Samma sak i sista traven, där i mellan var det katastrof.

När han går bra i traven harjag två saker att välja på, sluta ridpasset där eller ta en galopp och hoppas på att han är lika fin. Idag valde jag det senare alterntivet, och det stämpde inte. Den fina rytmen och formen vi hade i galoppen i vintras har runnitut i sanden. Men han har faktiskt inte blivit ride ordentligt på 4 veckor, så för mycket får man inte begära.

Lina följde med och tog en hel hög med fina bilder, men de kommer senare! sålänge får ni ett smakprov och dagens outfit (:



Sadel: Jessica Olympus, köpt begagnad
Schabrak: Jacson, från Sharpman
Stigbyglar: Riders Company, från Sharpman
Damasker: Showmaster, från Hööks
Träns: Ihopplock av olika märken

Hjälm: Rider's company (tror jag), Från Sharpman
Tröja: Vit I<3Göteborg tröja från Liseberg
Ridbyxor: Mountain Horse, köpta på Sharman
Stövlar: CRW, från Hööks
Handskar: Equipage, från Sharpman
 

PREMIELÄRT SCHEMA

När jag planerar hur jag ska träna Sunny tänker jag mest ut att tex. i dag rider jag ut och i morgon rider jag dressyr. Jag varierar ridningen mycket och rider aldrig på banan två dagar i rad, hellre rida ut för mkt än för lite. Men på senaste tiden har det blivit för många slappdagar och vad-jag-känner-för-dagen-dagar om ni fattar.

Nu har ja tänkt att varje vecka sätt upp ett schema och verkligen försöka följa det. Speciellt med tanke på hans reahbilitering. Man ska försöka att inte träna samma musklr två dagar i rad eftesom att musklena behöver vila för att kunna bli starkare. Det är dock väldigt svårt eftersom att vrje gång man rider hästen i form tränar man ju samma muskler, och jag vill iaf att min häst nästn alltid ska arbeta i rätt form. Men man kan försöka tänka att manska rida på ett sett hästen är van vid, och sedan några dagar kräva lite extra av musklerna.



Jag är väldigt dålig på att följa scheman eftersom att jag vill göra det om passar mig bäst just då. Men för Sunnys bästa ska jag försök hålla det! För att vara lite snäll mot mig sälv kallar jag det för premielärt schema, haha.

Söndag: Dressyr
Måndag: Uteritt - skritta i skogen
Tisdag: Galoppträna på skolans travbana
Onsdag: Tömkörning
Torsdag: Vila
Fredag: Uteritt - träna på samlingen i galoppen
Lördag: Markarbete med bommar och studs
Söndag: Uteritt - skritta i skogen

Veckan efter ska jag försöka planera in löshoppning och dressyrlektion blandat med klättring, skritt i skogen och galoppträning! :)

TVÅ SCHABRAK SOM GÄRNA FÅR LIGGA UNDER MINA SADLAR

Jag är väldigt sugen på att förnya min utrustning nu till sommaren, fast det är jag nog faktiskt alltid iof. Schabrak är det roligaste att köpa enligt mig, det är basen i utrustningen. Sedn haran tillbehör som beskydd/lindor, boots, tröja, spö mm.

Två schabrak jag börjar tycka mer och mer om är John Whitikers Union Jack och HV Polos marinblå med randig kant hittade bara bild på det bruna).


Det från HV Polo vill jag ha i dressyrmodell och sulle passa bra till all min andra marinblå utrustning, har ju endel i den färgen. JW schabraket med Storbitanniens flagga på skulle jag vilja matcha med ett set röda bensydd, även de från JW. Tycke den matchningen är ritigt snygg då gaska många har den... Outfiten skulle nästan bli komplett med kavajen jag funderar på att köpa, från märket Jacson och i färgen marin med röd kant. Supersnyggt! 


Sen vill jag äve ha ett rosa dressyr schabrak och ett par nya rosa lindor + tusen andra saker.

SYDAFRIKA, PICKUPER OCH HÄSTAR

En vanlig syn i Sydafrika var pickuper med personer bak på flaket. Det kunde sitta 1-6 personer på ett flak, i 120 på motorvägen. Lika roligt (och läskigt) att se varje gång. Men såklart var det inte det jag tänkte berätta i detta inlägget. Utan något som verkligen går över gränsen. En pickup som körde på motorvägen hade inte bara två människor ståendes på flaket, utan även en häst. Visst, den hade höga staket runt om. Men en häst på ett bilflak?

För det första, hur får man ens upp hästen på flaket? Det är ju ca 1 m upp från marken och jag har väldigt svårt att tro att hästen bara kliver upp sådär utan någon komplikation alls.
För det andra, finns det någon liten möjlighet att det skulle vara lagligt att köra runt med en häst på flaket? Inte i Sverige iaf!
För det tredje, hur tänkte människorna som kom på den "smarta" idéen?
Nej, länge leve hästtransporterna!

Tyvärr har jag ingen bild på detta, men ni kan ju föreställa er.
En pickup, två män och en häst!


UTERITT

Jag hade planerat att rida runt lite i sommarhagen och hoppa lite stockar men grinden var stängd så jag red ut istället. Blev en tur längst kanalen, genom samhället, genom skogen, förbi skolan och internvägen hem. Mysigt!

Förutom att Sunny var fjantig och var rädd för allting gick det ganska bra. Jag vågade släppa på honom i vissa galopper och kunde korta upp honom ganska bra i en galopp. Dock blir han väldigt sur när jag bromsar och driver på samtidigt (vill att han ska galoppera med kraft men samlat) och då hoppar han lite fram och tillbaka över vägen, ner i diken och ut på åkrar. Han vill ju bara springa superfort framåt. När han blir taggat i galoppen springer han med så höga benlyft fram att jag flyger ur sadeln i varje språng, charmigt.


Sur häst som inte vill stå still i april.



HEJ SVERIGE, HEJ BLOGGEN!

Jag landade i Sverige för ungefär en timme sedan efter en otrolig resa. Jag har varit med om så mycket att jag inte hunnit smälta allt ännu. Sydafrika är ett hel grymt land! Att gå från frukosten på resturangen tillbaka till stugan och möta en 4-5 meter hög giraff på grusvägen, bli väkt på morgonen av att apor hoppar på taket eller att rida i Drakensberg. Det är inte något som tillhör min vardag, men de senaste två veckorna har det faktiskt gjot det. Nu är jag tillbaka och ska försöka ta tag mer i bloggen. I veckan kommer jag nog komma med lite förändringar för att göra den bättre. Ni får gärna komma med förslag!

Hittade en bild på Facebook från när hästarna släpptes i en ny hage medans jag var bortrest. Alla hästar springer medans Sunny står i bakrundenoch käkar gräs, haha! Lina är fotografen :)


Nu ska jag byta om och åka till stallet, gash vad jag har saknat Sunny! Ska bli mysigt med en liten ridtur på min prins :D Ikväll ska jag redigera massa bilder från Sydafrika!


RSS 2.0