ÄNNU EN TILL BRA TEXT

Hittade ännu en liten mening på en blogg, denna gång från denna.

Jag tycker att dessa små orden stämmer superbra!
Ibland krävs det inte mer än en mening för att förklara något.
Har ni någon mer sånhär får ni väldigt gärna säga till! :)

FRÅGA

Kan inte alla läsare skriva två-tre rader om sig själva? :)
Ska innehålla typ ålder, relation till häst (typ hästägare, medryttare mm.), vad för häst och vad ni tycker är roligast och tränar mest (typ hoppnign, dressyr mm.) Och såklart, om ni har en blogg! :)

tex. Jag heter Sarah, är 16 år och har en egen häst. Sunny som han heter är en ridtravare som jag just nu tränar mest dressyr på, men i framtiden vill jag tävla lite smått i allt möjligt. Hoppning, dressyr, distans, TREC och framförallt ha roligt. Jag driver bloggen Tophorses.blogg.se med en av mina bästa vänner Josephine.

Vore roligt om ALLA ville svara, vare sig jag känner er eller inte! =)


TRAVKÖRNING

Den enda lektionen jag var på idag var travkörning, förutom stalltjänsten då. Jag tycker det är roligt att vi inte bara rider och helt ärligt är jag glad över att jag missade hoppningen och inte travkörningen!

Jag körde själv för första gången och valde ett litet russ som heter Shot Gun. Valde honom för han hade roligast namn, hehe x) Han är tydligen ganska seg och lat men jag tyckte han pinnade på bra och ville gärna springa ikapp dom andra. Vi körde lite på slingan och gash så kul det är! Varmbloden är lite smått läskiga att köra för man ser inget förutom en stor fet rumpa medans ponnyerna är snälla och söta! :)
Nästa vecka har vi skolkörning och veckan efter tror jag vi har travkörning igen, hoppas det! Jag tycker det är minst lika roligt att köra som att rida, speciellt i skolan. Har ju hållt på endel med trav genom att vara hästskötare och så, tycker det är riktigt kul! Funderar på att ringa till Ralf som jag hade min praktik hos i höst och fråga om jag får komma och hjälpa till lite i sommar, bra tidsfördriv + att man lär sig massor.

Tänkte ta en bild på när jag kör Sunny, men har ingen på datorn. Här är iaf V.I.P.Xing en tävlings kväll på Mantorp.


VÅR

Det är fullt av vårkänslor ute,  U N D E R B A R T !
När våren är här på riktigt och snön smällt bort kan man äntligen rida ordentligt! Då ska jag och Sunny börja hårdträna, både kondis och styrka ute på grusvägarna och hoppnig + dressyr i paddocken. Tagga!

För att få ännu mer längtan till våren laddar jag upp 2 gammla vår bilder! :)




GUNNORP TRÖJA

Såhär glad är jag när jag busigt nog sitter i soffan med stallkläderna. Min Gunnorp tröja är iaf fin, förutom att dom har stavat fel på mitt namn x)


DAGENS RIDPASS - SUNNY

Red som sagt dressyr i ridhuset idag. Jag är supernöjd men samtidigt inte alls nöjd. Hela passet varierade mellan tjaft & bråk och att gå så sjukt bra.

I skritten i början gick han bara emot, huvet som en giraf och tog inte alls några förhållningar utan knäppte av och pinnade på i sin egen lilla värld. Då blir jag spänd och tänker att jag måste få han avslappnad så fort som möjligt, blir han avslappnad då? nej. Men när vi slutade att tjafsa mot varandra gick sammarbetet superbra!

Första högergaloppen var så sjukt samlad och lugn. Han gick i stadig form och vilade på varje steg! Vänster gick inte alls bra, han drog på i korsgalopp och spände sig i hela kroppen. Fick aldrig till någon bra vänstergalopp.

Där jag brukar avsluta passen med att trava på långa tyglar red jag ist ihop och upp han lite mer. Resultatet blev en stadig form på mini volter där han kunde bära upp sig utan att falla in. Traven var lugn och sansad nästan i skritt tempo och jag ahde inga problem alls att sitta ner. Galet bra helt enkelt!

När han nu börjar få den styrkan och musklerna för att bära upp sig och över huvudtaget gå i det tempot blir man ganska stolt över sig själv. För om jag får honom att gå så, borde jag väll inte rida allt för dåligt? :)

Min gamla avdankade travare 
(som såklart inte duger till någonting alls) är helt enkelt bäst! Eller vänta, bättre än bäst! =D


STALLET NÄSTA

Nu ska jag försöka flytta mig från det varma täcket i sängen och istället byta om till stallkläder. Ska åka till stallet och rida ett ganska hårt dressyr pass på Sunny tror jag. Sen har jag även insläppet så kommer hem runt halv 5 :)

HUR COOLT?

I travvärden är det ganska vanligt att man har förbyglar med stallet, kuskens eller hästens namn på. Hur snyggt som hälst. Med matchande färger på kusken, selunderlägg och luva.

Tanken slog mig att man skulle kunna ha det även till ridning. Visst, bröstan kanske inte passar perfect. Men den har spännen på rätt ställen och över manken kan man ju ändra eller sy in lite i värsta fall. Sen vet jag inte om det skulle hålla att sätta dit en martingal på, men det borde det göra. Kanske inte så snyggt med en brösta i tyg och en martingal i läder. Men vore det inte sjukt coolt?

Jag skulle vilja ha en i marinblått, med röd fodring och vit text. Såklart ska det stå Super Sunflower :)

MINA TANKAR OM EN KOMMENTAR

Fick en kommentar på ett inlägg som gjorde mig ganska arg. Inget påhopp till tjejen som skrev det, men jag måste få säga vad jag tycker.

"En travare är faktiskt en travare, och kommer aldrig att kunna bli lika bra som en vanlig ridhäst, oavsett vad alla säger."

Enligt mig är detta fel. Så fel det kan bli. Detta är vad jag kämpar emot och en stor anledning till att jag varje dag sätter mig upp på Sunny och kämpar i motgångar. Om det är en sak jag vill göra, så är det att bevisa hur fel dessa människor har.

En travare är som vilken annan häst som helst. En travare är fortfarande en häst även om den inte är avlad för ridning. Och travare är underbara hästar, de är väldigt ofta lättlärda och positiva.

Jag vet flera varmblod som är minst lika fina som en "vanlig" ridhäst. Och jag räknar min häst till en sådan, men han behöver lite mer träning bara. Man skulle kunna säga att han är en oslipad diamant som är full av ett lager damm. Men det är inte damm han är full av, det är mental stress. Med kärlek och tålamod kommer han att bli stadigare och bli en fin ridhäst.

Jag tycker att nia ska läsa detta inlägget om ridtravare om ni inte gjort det. Och tänka om! Enligt mig är ridtravare dubbelt så bra som andra hästar och med tro, hopp och kärlek går allt. Men det är ju bara mina åsikter.. :)


En av de första gångerna som Sunny galopperade i paddocken med mig.

SHOPPING

På väg till stallet stannade vi till och köpte damasker. Sunny får skav av alla bakskydd vi har provat och även lite av framskydden. Så har länge kikat på damasker med riktigt mycket ludd i, och idag köpte vi dem. Jag både vill och orkar inte linda benen varje dag. Vill framförallt itne ha lindor i hoppning då dem bara åker ner i karlederna.


De är supermjuka och ett stort pluss är att de går att tvätta i maskin! 259 kr kostar de på Hööks och vi köpte två par :)




BILDER FRÅN 29 JANUARI 2011

Här kommer en liten bildbomb från idag. Bilderna blev itne så fina och helt kassa i kvaliteen, men med lite snabb redigering i photoshop är dom iaf visningsbara! Han ser ganska ful ut på vissa bilder, missbildad och kantig men i verkligheten är jag väldigt nöjd med hans utseende just nu. Han har gått upp i både fett och muskler efter en något för smal vinter. Grimman åker bak av fartvinden, vilket är supersnyggt... Men han tyckte det var superkul att springa runt på banan, överdrev galoppen "lite", bockade och stegrade som en galning. Fick tyvärr inget sånt på kort :(


SLAPPT MED GYMNASIET

När jag skulle börja på gymnasiet i höstas trodde jag att det skulle bli mycket plugg och jobbigt. Men egentligen är det så sjukt mycket slappare än högstadiet. Visserliggen kom jag från Internationella Engelsa skolan och började på Vreta.

Jag plågade mig ut högstadiet med ett MVG, i slöjd. Nu har vi avslutat 5 kurser och fått veta betyget i 4 av dem, MVG i alla fyra. Jag tror jag gillar gymnasiet!


TREVLIG HELG, ELLER TREVLIG ÄLG

Rubriken - ett litet skämt min ekologi lärare drog i ett sms idag..

Nu är jag tillbaka efter en liten bloggpaus i två dagar.
Har jag saknat det? Ja.

Igår hade jag bara en lektion i skolan, ekologi prov. Sen var jag tvungen att åka till tandläkaren som itne riktigt visste vad dom skulle göra eftersom att tänderna hoppat runt lite sen smällen, har en ny tid på ett annat ställe på måndag. Efter det skyndade jag mig tillbaka till Vreta kloster för hovis kom och satte nya dojjor på Sunny. Eller bara bak, fram får han ha en gång till då de inte är slitna och han har 4 broddar i. Sen åkte jag in till stan och fikade, sprang runt i butiker och lekte med en kompis. Hon stannade till idag och åkte precis hem.

Nu ska jag redigera lite bilder från stallet idag (:


MARTINGAL MED PLATTA

En sak jag länge undrat över är varför vissa har en platta fram på martingalen. Har hört att det är för att de inte ska bita i martingalen, men jag har aldrig sett en häst som ens tänkt tanken på att bita tag i den?
Borde det inte bli svårt med ledande tygeltag med den som håler ihop tyglarna?
Sista anlednignen jag kan komma på är att det är snyggt, men det är det ju inte.

Nej, jag blir inte klok på det. Ni får gärna hjälpa mig att fatta vad man ska ha den till.
Är det någon av er som har en sån, och isf varför?


HANDIKAPP FÖR RIDTRAVARE

Jag såg att denna bloggaren skrivit ett inlägg om att hon tycker det är fel att ridtravare har egna dressyrprogram och ett eget TR. Utan att hacka ner på henne måste jag ju få säga vad jag tycker, eller hur? :)

Jag förstår hur hon tänker, aboslut. Hon har själv en ridtravare och vet att de är en "utsatt" ras, enligt många är de en skogsmullehäst som inte duger till annat än att skritta och (släng)trava på. i skogen Att de då också har egna dressyr program gör inte saken bättre. Svenska ridtravarförbundets dressyrprogram finns med bara skritt, bara skritt och trav, där man får rida lätt och de tar hänsyn till att hästen inte har en helt taktfast trav och galopp. Jag förstår att hon tycker att ridtravarnas förbund trycker ner sin egen ras med dessa handikapp.

Men ser man saken från en annan synvinkel så tycker jag att det är superbra. Har man då en ridtravare som har lite svårt för galoppen kan man ändå få känna på spänningen som finns på en tävling. Man kan ändå få vara med och visa upp sin häst, och på så sätt få mer motivation till att börja träna mer och tävla på riktigt.

Travare är framavlade för att springa fort med en vagn bakom och vissa hästar är väldigt långa i ryggen medans vissa är kortare och mer ridhästmodell. Men de "långa och fula" hästarna måste ju cokså få en chans till ett nytt liv efter travkarrieren. Dessa hästar säljs som "skogsmullehästar" eftersom att de har väldigt svårt fysiskt att samla sig och galoppera lungt. Men de är lika mycket värda för det och ska få vara med och småtävla ändå, till dessa hästar är dessa "handikapp" bra. 

För kom ihåg att ridtravarförbundets tävlingar är klubbtävlingar och klubbtävlingar är till för alla, vare sig hästen är lång, tjock, kort, smal, fin eller ful. Det är för skojs skull och alla har rätt till att ha roligt, vilken nivå man än ligger på.

Vad tycker ni?  Rätt eller fel med dessa handikapp? (:


Sunny är väldigt kort i ryggen och kraftig för att vara en ridtravare, det ger honom bättre möjligheter till samling och hållbarhet än en lång och tunn häst.

OUTFIT


SERIÖST?

Är det någon som sätter på sin häst detta? Eller köper det för 799 kr?



EN BRA BLOGG

Det finns väldigt många bloggar och vissa är bra, vissa mindre bra. Jag läser nästan bara hästbloggar och har mina favoriter. Antigen känner jag personen bakom bloggen eller så är det en väldigt intressant blogg.

Det jag tycker gör en blogg bra är helhetsintrycket, inriktingen och såklart inläggen. Jag gillar, såklart, bloggar med bra uppdatering flera gånger om dagen. Det bästa som finns måste vara att gå in på en blogg där det alltid finns ett eller flera nya inlägg. Men eftersom att man inte borde sitta vid datorn hela tiden är tidsinställningen man kan ha superbra! Använder det på tex detta inlägget..

En fin design gör väldigt mycket för en blogg. Den ska göra det intressant att börja läsa bloggen och sedan ska innehållet ta över och behålla läsarna. En blogg med mycket bilder är också roligt, speciellt om det inte är samma bilder hela tiden. Men det är inte alltid så lätt att fixa ;)

Jag gillar som sagt hästbloggar, mode, skönhet och nyaste skvallret från Stockholm är inte direkt något jag ängnar min lediga tid åt.. Istället gilalr jag att läsa om hästutrustning, andras framgångar och att få insperation. Insperation tycker jag är viktigt att man ska få från bloggar, och jag tror även att det är något man får av de flesta bloggar, det kan vara allt från hur duktig man vill bli i dressyr till utrustnings matchingar och vardags mys. Jsg tycker inte att en bloggare måste vara en duktig tävlingsryttare, tävlingar är inte hela värden. Framgngar och motgångar gillar jag att läsa om, problemlösningar på vägen och framför allt, glädje!

En sista sak jag tycker är viktigt är attityden hos bloggaren och formuleringen på texterna. Jag vill inte sitta och läsa bloggar som hackar ner på andra människor och medvetet pekar ut någon. Men samtidigt ska man få säga om man tycker att det tränset är fult, om man inte gillar Scapa schabrak eller om man inte stödjer en viss typ av träningsmetod. MAn ska få säga sina egna åsikter även om storbloggarna har det tränset eller schabraket. Man ska få säga vad man tycker, så länge man inte trycker ner någon annan. Något jag absolut inte vill ha på denna bloggen är skitsnack och nertryckningar om andra personer, för det tycker jag är helt FEL. Jag ska inte sitta här i min soffa och trycka ner någon genom att skriva en massa dissar och skitinlägg på min blogg. Uppfattar ni att jag gör det någon gång, säg till! Men kom ihåg, jag får tycka att det schabraket är fult utan att jag trycker ner någon.

Jag försöker själv hålla en glad och positiv känsla i mina inlägg, även om jag dissar saker och får mina små utbrott. Jag vill bli sedd som en glad och trevlig tjej som vågar bjuda på sig själv. Jag skriver utifrån mina tankar och åsikter, min smak och mina erfarenheter. Jag är jag, ingen annan! Och jag hoppas att ni uppskattar att jag är ärlig och är mig själv i bloggen, för gilalr ni inte mig tänker jag inte låtsas vara någon annan, då kan ni ju lika gärna läsa någon annans blogg! ;)


BLÄ

Idag har jag ägnat 2,5 timmar i en biosalong. Och det var allt annat än kul. Förintelsens minnes dag idag för er som inte visste det, så gissa vad vi såg för film. Trots att jag blundade över halva filmen mådde jag så dåligt efter att jag åkte hem istället för till skolan. Jag avr inte den enda som hade enorma spykänslor efteråt.
Nu ska jag sitta här i soffan och glo på disney chanel, det är den bästa medecinen om man mår dåligt! :) Ska även hinna med att plugga franska, plugga ekologi och arbeta lite med Temat. Såklart blir det även en del bloggande, ska försöka komma på ett bra och riktigt läsvärt inlägg, man kan ju alltod göra ett försök (;

LÅNGA INLÄGG?

När jag kollar på bloggen märker jag att det är ganska långa inlägg, vilket blir jobbigt att läsa. Tänkte därför påminna er om att våran text är ganska stor och luftig så att det ska bli lätt att läsa, speciellt om man ser lite dåligt som jag gör! Man ska inte behöva sitta med nästan på skärmen för att se vad det står ;)
Tycker ni att den är för stor?

VITT ÄR FINT

När jag har vunnit på lotto och fått obegränsat med pengar ska jag införskaffa mig ett hel vitt träns. Jag gillar saker som sticker ut och tror att Sunny vore supersnygg i det. Tänk att matcha med vitt schabrak och vita lindor, mums! :D


Det på bilden kostar 750 kr och finns att köpa HÄR.

PONNY PRINSEN

Efter skolan idag åkte jag till stallet och fixade allt där, tog in hästarna, smörde ett träns och klippte manen på Sunny. Det blev skitfult! :(
När Gith kom gjorde vi iordning hästarna och gick ner i ridhuset. Men väl där nere bytte vi så att Gith red på Sunny och jag på hennes ponny Prinsen. Skillnaden mellan Sunny och Prinsen är stor på många sätt. Prinsen är en liten c-ponny på 12 år som är korsning mellan islandshäst och fjording, skapligt mycket grövre än Sunny. Superkort hals och massor av man.
I början satt jag bara och skrattade för att han tog så korta steg och sen när jag skulle börja arbeta och trava vägrade han gå. Redan efter framskrittningen hade jag kramp i benen, är ju inte direkt van vid att driva på Sunny. Men det var mysigt att rida Prinsen, kändes som back in the days med Usha. Liten och bred fjording ponny med underbara gångarer och superskön att rida barbacka på. Bara det att Usha var piggare och mycket starkare. Det var väldigt längesen jag red seriöst barbacka och inte bara lite i skritt. Älskar att rida barbacka!

Prinsen är en väldigt trevlig ponny som är mjuk och fin att rida. Det blev lite utskjutande bogar och så men jag är ju inte riktigt van vid hästar som honom, längre. Red faktiskt alltid sånna hästar förut, men nu har jag fastnat för större, känsligare och mycket piggare hästar. Hoppas på att jag får rida honom igen (:

Gith som är en väldigt duktig ryttare och utbildad ridinstruktör satte mycket press och krav på Sunny. Jag är ju oftast lite för snäll och låter honom göra lite som han vill. Han tyckte inte alls att det var roligt att springa samlat och lungt. Men det är väldigt nyttigt för honom! Gith kämpade på i en väldigt samlad "trav" där han gick superfint. Han orkade dock inte riktigt så växlade med att trava och skritta med bakbenen :P

Efter ett tag bytte vi till våra egna hästar och då kändes det som om jag satt på ett stort och vingligt benrangel med ett berg bakom mig. Lite skillnad på både hästar och att rida emd sadel när man precis ridit utan. Prinsen fick lite fnatt och bockade av Gith som tyvärr skadade sig hårt i ena axeln :/

Jag tycker att det är supernyttigt att byta hästar ibland. Både för hästarna och ryttarna! :)

En väldigt orättvis bild på Prinsen då han är väldigt fin och "smal" i kroppen. Inte alls så fet som det ser ut som på denna bilden!


KROKODIL STÖVLAR

Ett par stövlar som är äkligt snygga enligt mig är de med krokodilmönster. I början tyckte jag inte alls om dem men nu ÄLSKAR jag dem. Det är både stilrena och snygga samtidigt som de sticker ut lite.

Både Mountain Horse och Pioneer har gjort dess stövlar. Mina favoriter är MHs vita då de är just vita! Tror dock inte att det är så snyggt till vita ridbyxor.. Pioneers är snyggare i svart och brunt för att de är mer glansiga och ger ett ännu mer lyxigt intryck! :)

MHs kostar ca 6.000 medans Pioneers kostar ca 4.000, kanske blir ett par pioneer lite senare?


Vad tycker ni om dessa stövlar? Vilka tycker du är snyggast?

OUTFIT


BESÖKSREKORD OCH FJÄSK

Igår slog vi vårat besöksrekord, och idag har vi haft lika många igen! :D
Superkul att det går uppåt och att ni börjar kommentera mer!

PErsonligen så tycker jag att ni ska peppa på Josephine och fjäska för henne så hon börjar blogga igen och stannar. Tophorses är ju trots allt Sunny och Opus, Josephine och Jag. Vad vorde det med bara mig och Sunny? Då blir det ju bara tophorse och det funkar ju inte!


För ni vill väll inte att denna muppen slutar? ;o


HUR LÅNGT KAN MAN GÅ?

Att sticka ut och vara ärgglad blir allt vanligare. olika märken kommer emd mer och mer galna produkter så att vi ska slippa vara "en i mängden". Men hur långt kan man gå? Vart går gränsen innan det blir för mycket?



Är dessa boots och benskydd från Davis för mycket?
Själv tycker jag att dom är grymma, rätt matchat så blir det nog supersnyggt! Skulle kunna tänka mig alla tre kombinationerna tror jag :)

Skulle du kunna tänka dig att ha det på din häst?

DAGENS RIDPASS - SUNNY

Idag blev det bara en liten skrittrunda på Sunny. Red bort på en oplogad grsväg, över två fält och kom fram på vägen bakom bergs trä. Tog ca 20-30 min men det var ett ganska jobbigt pass för honom. På vissa ställen var det lite skare och på resten avr det tungt packad snö. Han tyckte dock attd et var superkul och trippade mest fram, i mellanåt blev det dock lite jobbigt och då gick han i slowmotion.


RIKSMÄSTERSKAP?

Funderar på att övertala mamma och pappa om att jag och Sunny ska vara med i Riksmästerskapet för Ridtravare. Typ som Newforest och Fjord SM. Det kommer att gå 27-29 maj i Strängnäs utanför Eskilstuna, så det är inte FÖR långt bort.

Isf skulle jag anmäla mig till meeting klassen. Där ingår lättklass i trab första dagen, det är som en blandning mellan western och bruksridning (aldrig hört talas om det innan). Andra dagen är det utställning och löshoppning. Sista dagen är det hoppning och dressyr. I dressyren skulle det bli LC:1 och i hoppningen 80 cm bed. AD:1 eller LB:2 i dressyren och 100 cm bed. AD:1 i hoppningen.

Nu när jag skrev det här blev jag ännu mer sugen på att åka! :)
Förhoppningsvis har vi startat lokal dressyr en gång och lokal hoppning en gång då.



Sunny och jag på hopptävlingen på ridlägret i sommras. Vi gick dubbel 0:a och jag tyckte att jag hade bra kontroll och att han hoppade bra, men det var inget med gämföre sig med hur han går idag! Taggar galet tills snön smälter så jag kan hoppa i paddocken!

VARFÖR ÄR MIN HÄST ALLTID SÅ CHARMIG?


OUTFITS


DISS

Egentligen tycker jag att John Whitakers benskydd är fina, men bara på bild. Jag gillar att de finns i tre olika snygga färger, snyggast är nog de röda ändå. Men i verkligheten tycker jag att de ser väldigt klumpiga och plasiga ut, och ja de är ju i plast. Men den finns många benskydd som är snyggare och har ett mycket lägre pris.
Så från mig får dessa benskydd en DISS. Vad tycker ni?


VILA

Sunny är en häst som älskar att röra på sig och springa. Det och mat är det han tycker bäst om. Att vila är något som påverkar honom psykiskt dåligt. Han blir sur, deprimerad och lite agressiv om han vilar för mycket, när han går på lagom hårt är han istället positiv, glad och mysig. Av den anledningen får han ingen vinter eller sommarvila. Han skulle bli ohanterbar och knäcka sig själv mentalt om han vilade i 3 veckor.

Lite konstigt kanske, men Usha var faktiskt också så, fast inte lika starkt. Jag tror att en häst som får varierad motion i varierad tärreng och styrka på passen knappt behöver någon vila. Sunny går istället lite lugnare några veckor på året, nu under vinterlovet gick han inte ett dressyrpass utan var istället ute och myste i skogen. Sen får han vila lite mer vissa veckor och lite mindre andra. Han har ingen planerad längre vila utan det kommer när jag tycker att det behövs, när jag inte riktigt har tid eller när han är skadad. Denna vecka har han tex vilat 3 dagar för jag inte hunnit rida, där fick han en del av sin vila. Sen vilar han oftast en gång i veckan också.

Nu i jul hoppade han in i en stolpe och markerade lite hälta i några dagar. Under dom 5 dagarna hann han må så dåligt att han inte blev sig själv på ca 2 veckor. Tycker ni då att det är rätt att jag ska låta honom vila i veckor?
Jag har helldre en häst som är hel mentalt än fysiskt. Men ja, han är hel fysiskt också.


OUTFIT


RIDLÄRARE

Jag har ridit i ca 8 år och hunnit med ett antal ridlärare/tränare under den tiden. Vissa jag tycker om, och vissa jag tycker mindre om. Alla ridlärare har olika sätt att träna på och olika sätt att behandla sina elever på.

Här tänkte jag lista lite olika tränartyper och vad som är posetivit respektivt negativt med dessa personer.

Ridlärare A. Säger nästan inget och när den väl säger något är det oftast klagande, de posetiva kommentarerna man får är att man klappar hästen på halsen när den gör rätt. Hela lektionen rids på fyrkantsspåret och övningen är att öva på avståndet - varje gång. I slutet får man själv säga vad man tyckte gjorde bra, men det sägs alltid emot av ridlärare A. Ridlärare A inser aldrig att den faktiskt kan ha fel.
Ridlärare B. Allting är posetivt och alla är stjärnor för den här ridläraren. Beskrivningarna på hur man ska göra är bra och vad som händer om man gör fel berättas också. Possetiva kommentarer flödar ut till alla, inget negativt här inte!
Ridlärare C. Med tråkig attityd och otrevlig röst klagar den på allt fel man gör, men man får aldrig veta hur man ska förbättra det. När man efter veckor har frågat och frågat folk om tips och råd på hur man ska göra det där man inte har en aning om och ridläraren inte säger, så sätter man det. DÅ får man berömm och en förklaring på vad man gjorde rätt.
Ridlärare D. Possetiva kommentarer och uppmuntringar är det inte dåligt på. Små ord som gör att man får tårar i ögonen av lycka och bra övningar som man ser tydlig utveckling med. Samtidigt kan Ridlärare D hitta problem som man måste lösa för att utvecklas och förklarar vad man ska träna på. Tror på sina elever och har en possetiv attityd.
Ridlärare E. Säger inte så mycket och ridövningarna är tråkiga. Kommer man på tävling så ifrågasätts man om man klarar av den höjden och sneda blickar kommer, från ens egna tränare! Tvivlar på häst och ryttare som ekipage, och när man bevisat att den har fel säger den inte ett ord.



Jag tycker att en ridlärare ska vara snäll och possetiv, den sk tro på sina elever och uppmuntra dom om att fortsätta. Dålig attityd gör inte att man utvecklas särskilt mycket. Men tränaren ska samtidigt kunna säga vad man behöver utveckla och ge tips på hur man ska göra det, för ingen är felfri.
Min rankning på tränarna blir, med den bästa först, D, B, C, A, E.

Idag tränar jag för ridlärare D och A. Malin Hansson som representerar ridlärare D är den bästa tränaren jag någonsin haft, alltid possetiv men ger bra tips. Jag och Sunny har utvecklats massor av att rida för henne och vi ska fortsätta emd det när smittan är borta. Dem andra tränarna kommer jag inte att säga namn på, vissa vet vem Ridlärare A är..

Hur tycker ni att en bra ridlärare ska vara?


GODMORGON

Mamma ringde precis och väkte mig, hur onödigt?
Klockan är iaf snart halv 1 och jag har tagit igen all sömn jag missat denna vecka. Har ju kompledigt idag från att jag jobbade i helgen. Riktigt skönt att veta att när jag legat är och sovit har halva klassen stått i skolan och mockat skit, hehe :D
Idag ska jag ha en riktig slapp dag. När jag och Annica bestämmde dagar tnkte jag inte på at jag var ledig så hon fick Sunny idag, men det ska bi skönt att bara vara hemma hela dagen! Har varit så äckligt trött på senaste tiden och då har ju även bloggen lidit med tråkiga inlägg, hoppas det blir bättre denna vecka :)

På dagens att-göra-lista står det att ringa tandläkarn, ringa sjukgymnasten, städa rummet, baka kladdkaka, blogga och slappa. Låter ganska okej va?

Förresten måste jag fixa massor nya bilder, eller fixa bilder till den här datorn över huvud taget.. Då har jag ännu något att göra idag! ;)

En av de första bilderna på mig och Sunny, våren 2009.



VET INTE

Som ni kanske har märkt har min blogg uppdatering varit usel det senaste. Jag har haft väldigt mycket med skolan, Opus och har även skaffat mig ett jobb så mina dagar räcker knappt till vilket har lett till att jag har fått prioritera andra saker före bloggen. Jag har iaf funderat lite över hur jag ska göra med bloggandet men inte bestämt mig riktigt hur jag vill göra. Har funderat på att antingen försöka uppdatera så mycket som jag hinner eller överlåta bloggen helt till Sarah. Som sagt vet jag inte riktigt vad jag vill...

Tänkte låta våra bloggläsare hjälpa mig med beslutet så jag hoppas några vill svara.
Vill ni att jag ska blogga så mycket jag hinner eller vill ni att Sarah ska ta över bloggen?




SUNNY 21 JANUARI

I fredags földe Sofia med mig till Sunny och vi skuttade lite i ridhuset. Jag avr inte ridsugen och orkade inte rida seriöst, Sunny var inte heller på något dressyr humör. Han var som vanligt fin när vi hoppade och det syns att han älskar det, på filmen under ser man att han blir lite sur på mig när vi travar förbi och inte över hindrena.
Hindrena är låga men jag vill inte hoppa högre i ridhuset och så är det supernyttigt med gumnastikhoppning! :)

Vi är långt ifrån perfecta och min sits är sämst i hoppsadeln. Stolsits och pckelryggad i galoppen. Men vafan, det är vi! 



Visst har galoppen blivit fin? Lite snabb och så, men kontrollerad!
(medveten om att han springer utåtställd i galoppen, men han orkar inte bära upp sig så bra än.)

Vore skojj om ni kunde lämna en kommentar! :)

SÖNDAG

Idag har jag haft stalljour hela dagen precis som igår, fast jag slutade vid 4 isället för vid 7. Idag fick vi även rida en dressyr lektion för Malin, hon som jobbade i stallet i helgen + tränaren jag rider för på Sunny.

Jag fick rida lilla Cleo, min favorit häst på skolan! Jag har ridit henne 4 gånger nu och tycker bara om henne mer och mer. Hon är pigg, på tårna ochär väldigt känslig men när hon slappnar av går hon superfint, precis som jag tycker att hästarna ska vara!

Vi red fram självständigt på fyrkanten och stora volterna, sen red vi mycket serpentinbågar och avslutade med att flytta bakdelen i trav. Svårast var nog serpentinerna och att få henne rakställd på medellinjen. Hon flöt gärna ut lite och ville inte riktigt ta stöd på yttertygeln men det gick bra iaf. Galoppen gick superbra och hon hoppade bara fram ca två steg, framsteg! Nedsittningen i traven var också väldigt svårt då jag knappt kan det x) Jag vill gärna bromsa in henne och då börjar hon att kaxa emot i munnen, springer upp och ner med huvudet och utåtställd. Istället kom jag på att jag skulle rida fram henne mer så hon fick bra undertramp och det blev lättare för mig att sitta ner. Att flytta bakdelen gick faktiskt ganska bra då jag knappt kan göra sånt, har inte riktigt koll på hela kroppen :P

Jag är iaf supernöjd och vet om vad jag behöver träna på och vad jag gör för fel, men det är lättare sagt än gjort! Jag hoppas att jag får rida henne mer eftersom det är bra träning för mig, för att hon inte ska slänga med huvudet och streta emot i munnen måste man rida på även fast hon har frammåtbjudningen. Jag är ju itne direkt van vid att driva hästen hela tiden eftersom att det inte fungerar på Sunny förrens han är riktigt arbetsvillig och trött.


TÄNK PÅ SÄKERHETEN!

Min hästlärare i skolan är en ung skåning som är väldigt pedantisk och säkerhetsberoende. I våran klass brukar vi skämta lite (okej, ganska mycket) om säkerheten och slänga ur oss orden "tänk på säkerheten!" väldigt ofta.

Igår på stalljouren skulle jag visa hur man inte skulle göra. Klant som jag är visar jag ju praktiskt och det slutade med en knappt rörlig tumme, en fläskläpp, två tänder utslagna och halva framtanden sönder smulad. Ibland ska man helt enkelt inte få sin insperation av tecknade serier utan tänka på säkerheten. Det är inte så superbra för säkerheten att göra något först och tänka efter, men sån är jag!

Vad jag gjorde tänker jag inte skriva ut då det var väldigt dumt och klantigt av mig. En sån sak man helt enkelt inte ska göra, men som jag gör ändå. Helt idotförklarad vill jag inte bli av mina bloggläsare!

Jag måste helt enkelt börja tänka lite mer och inte saker som är dömda att misslyckas i säkerhets synpunkt. Jag kommer att få ett stort fett IG på kursen arbetsliv & säkerhet osm vi läser nu.. :S



Kom ihåg, tänk på säkerheten! ;)


PROVIVA

En kompis berättade för mig igår att dem brukar ge A-fil till sina hästar när det är dåliga i magen. Det innehåller nämligen bakterier som är bra för magen och som stöter bort de onda och skadliga sjukdomme bakterierna. När jag kom hem så googlade jag lite på det och hittade att flera gjorde det. Hittade även, på älskade bukefalos, att när hästarna slutar dia och kroppen förändras blir de laktosintoleranta. Istället kan man ge ProViva som innehåller samma goda bekterier fast saknar laktos.

En tanke väktes i mitt huvud och idag köppte pappa ett paket ProViva till Sunny. Jag tror inte att det är nån super grej men kan det hjälpa Sunny att bli mer skyddad mot smittan som går i skolans stall vore det toppen!

Jag ska bara ge det nu under tiden som skolans hästar är sjuka. Men kan även tipsa andra om att ge det i fall att hästarna skrapar mycket i snön och pillar runt med mulen i hagen.  Smittan vi har kommer nämligen från marken eftersom att det inte är någon tjäle iår. Mellan snön och marken bildas mögel som innehåller virus.

Tror ni det kan hjälpa?


STALLJOUR

Idag har jag jobbat i skolans stallf rån 8 till 7 = Dålig uppdatering.

På morgonen började vi med att fodra och packa påsar, sen åt vi frukost efter det släppte vi ut alla hästar som inte skulle ridas. När alla hästar var ute förberedde vi för ridning och motionerade de hästarna lite på slingan. Innan lunchen hann vi även att mocka och kratta/soppa färdigt hela vita stallet. Efter lunch fixade vi iordning det röda stallet och packade resten av alla påsar. Sen tog vi in hästarna pga dåligt väder och vid halv 4-4 fodrade vi eftermiddag. Sen slutade vi egentligen men jag hade kvällsfodring också. På rasten gick vi till ICA i Brunnby och köpta mat till Elli och Lisa, sen fikade vi och snackade skit i någon timme. Halv 7 fodrade vi kvällen och sen åkte jag till Sunny.

Stalljouren är inte så jobbigt som det låter, trots att vi bara är 9 stycken på ca 70 hästar. Det jobbigaste är att det tar så mycket tid som man heldre hade velat göra annat på. Men håller man på med hästar så måste man offra sig, vi har det ju bara en vecka per termin. Fast jag tycker att det är lite konstigt att för oss är det obligatoriskt medans i gris och ko stallen är det frivilligt och man får bra betalt. 

Hästen jag red heter Cutex och är en stor gammal dressyrhäst. Superfin att rida och väldigt lättriden. Han gör allt man ber honom om och är inte hästen som stretar emot eller hittar på några hyss. En häst jag gärna rider dressyr på någon gång!

HISS

Har man något man undrar över eller är osäker på så tycker jag att Bukefalos är en bra sida att vända sig till. Av egna erfarenheter tycker jag att man får snabba och erfarna svar. Gemför man ex 5 svar så kan man se att 4 av dom stämmer och ett bara är påhitt.

När man är inne på sånna sidor tycker jag att man ska ta till sig vad andra säger men man behöver inte följa det till punkt och prickat. Får man flera svar som låter vettga och realistiska kan man försöka komma på sambandet mellan dem och med hjälp av sina egna tankar och erfarenheter få ut det "rätta" svaret för dig och din häst.

En HISS för Bukefalos helt enkelt! :D


LÅNG

Sitter och klipper ihop en film med små klipp från när vi skuttade lite idag.
Lite saker jag tänkte på när jag såg klippen:
- Sunny har blivit väldigt fin i galoppen
- Min sits blir väldigt ful i galoppen när jag har hoppsadeln
- Man blir yr av att titta på när vi rider runt runt runt
- Hans hoppteknik har utvecklats
- Jag är nästan förlång för honom.

Hur är det sista ens möjligt? Han är ca 165 och jag är detsamma. Ändå ser han ut som en liten minihäst med en två meter lång ryttare på ryggen..

MINDRE ROLIGT INLÄGG

I presentationen om mig själv så skrev jag att min största rädsla är döden. Det är något jag är väldigt känslig mot och jag börjar lätt att gråta om någon i en bok dör, jag läst om någon i tidningen, hört om en som dött eller känner en människa/djur som dött. Att bara tänka tanken att någon av mina nära skulle dö kan få mig att börja böla på bussen då jag ofta har mindre roliga dagdrömmar när jag åker buss.

Till kategorin gråta-bara-jag-tänker-på-det hör såklart min älskade häst Sunny. Utan honom vet jag inte vad jag skulle göra och idag kan jag inte föreställa mitt liv utan honom.
När jag går till hagen är jag alltid lika rädd att han ska ligga där med brutet ben, det är en av mina absolut värsta mardrömmar. Tyvärr drömmer jag den väldigt ofta. Hela vintern har jag även varit rädd för att taket ska rasa in pga all snö och skada hästarna. När jag är ute och rider kan jag få upp bilder i huvet om hur Sunny trampar snett och benet går av, vem ska jag ringa först? Det är kanske itne helt normalt att nästan varje dag få dessa hemska tankar och drömmar, men det visar väll bara att jag är mänsklig?

Några veckor innan jul fick min kompis reda på att hennes medryttarhäst hade cancer och skulle avlivas. Då började tankarna snurra på riktigt! Tänk om det var Sunny, tänk om han får cancer. Vad gör jag då?!
Söndagen samma vecka kunde man i tidningar läsa om ett stall som brann i örebro och flera hästar brann inne. Även här dök mardrömmarna upp igen.
Idag när jag och Sofia kom till skolan för att ha stalljour möts vi av min dressyrtränare som kommer fram och säger att dom precis har behövt akut avliva en häst pga tarmvred. Största delen av stalljouren grät jag, tänk om det hade varit Sunny som fått viruset och nu legat under en pressening på gödselstacken?
Hur skulle jag klara mig då?  Jag vet ju att någon dag är det hans tur.

Snälla säg att det inte bara är jag som lider av detta. Är det bara jag som måste springa sista biten till hagen för att kunna andas? Är det bara jag som ständigt fäller dessa tårar på grund av tankar och oro?
Ibland vill jag inte ha häst, för jag vill inte ta sånna beslut eller vara med om det överhuvud taget. Jag vill linda in Sunny i bommul och låsa in honom i källaren, där inget ont kan hända honom. Men han är trots allt häst, född och utvecklad för att springa och njuta av livet. Därför ska han få göra det!

Dör du, dör en stor del av mig.


Vila i frid Mangold <3

FREDAG

Jag har redan slutat för dagen (skönt!) men sitter fortfarande i skolan och väntar på Sofia som ska skriva en bokrapport som hon missade när bussen åkte förbi :P Sen ska vi gå ner och äta för att sedan ta bussen till Sunny. Allt i stallet ska fixas och även motionering av Sunny. Sofia ska f prova honom för första gången och jag tror vi ska hoppa lite i ridhuset. Klockan fyra ska vi vara tillbaka på skolan för att ha stalljour till klockan 7.



Från stallet kommer det komma bilder och filmer när vi rider. Jag funderar även på att göra en rundvisnign i stallet eller nån flummfilm när jag ändå har kameran med.. Ni får se senare helt enkelt! Nu ska jag fortsätta att nöta bubble trouble x)


LÄDERFÄRG


KNASIGT

Idag har jag överlevt ännu en rolik, konstig, störd, flummig och helt knasig skoldag med mina bästa! :D Lektionerna med Sofia går inte riktigt att beskriva.. Efter skolan hade vi stalljour och även där blev det mer flumm än arbete. Sen kom läraren ner till stallet jag och Sofia hade, eftersom att vi varit så sega stog hon och kolade på när vi sopade mm. för atts e att vi gjorde det vi skulle x) Sen fick vi iaf 50 min fika ist för 30, så lite duktiga måste vi ju ha varit! (var för ltie tid kvar för att börja klippa någon häst mm..) Haha ja, vi är helt enkelt bäst! :D


SARAH HENRY BERGMAN

För att ni ska få lära känna mig lite mer tänkte jag ta och skriva ner lite onödig information om mig själv. För att göra det extra svårt och roligt kör jag på att skriva saker på mitt namn (;

Sunny, han tar upp mycket av min tid.
Aj i knät, armen, fötterna, ryggen och tummen. Otursbarn är jag..
Rolig, folk säger så iaf (;
Anser att alla hästar är lika värde, precis som det sägs att människor är.
Har svårt för att lite på folk.

Hatar när folk utalar mitt efternamn fel, skriver därför bara H.
En stad jag saknar är Venedig
Negativ när det gäller saker om mig själv.
Riktigt dålig på att stava är jag!
Yrkesmördare är nog inget för mig.

Beroende till tusen av choklad (sitter med en skål chokladpudding i knät just nu..)
Elektriska apparater verkar ha något emot mig.
Rädd för vatten, mörker och mördare.
Gillar att vara glad! :D
Mat jag äter får inte innehålla kött eller fisk, eftersom att jag är veggie.
Allergisk mot majs, kiwi, damm och hö.
Naturen uppskattar jag mest från hästryggen!

Fick ni lära er något nytt? =)

OUTFIT


SUNNY 19 JANUARI 2011

Ida hjälpte Annica mig att klippa färdigt Sunny. Blev inte så superbra eftersom att han inte ville stå stilla. Jag avr väldigt nära på att få en kospark rakt i magen x) Eftersom att han var så besvärlig så klippte vi inte mellan benen varken fram eller bak. Men huvudet gick finfint =)
När han var nyklippt och fin tog vi ner honom + Candy till ridhuset så att dom fick springa av sig lite. Låg en bom framme som dom glatt hoppade över och efter ett tag byggde vi upp det till ett litet hinder. Sunny tycker att det är superkul att springa lös! ;)


I SKOLAN

Hallå!
Just nu sitter jag på golvet i postgårds stallet (ombyggt till skola) och har hästkunskap. Vi ska skriva en uppsats om en valfri hästras och typ om ursprung, temprament och rasbeskrivning mm. Jag tänkte ta och skriva om Islandshästar eftersom att jag knappt kan något om dem, men med tanke på att jag går i islandsklassen vill måste man ju göra det extra bra.. Får nog bli om haflinger eller nått =)

Slutar lektionen vid 14.50 och då ska jag till stallet. Uteritt har jag tänkt mig och ska kanske klippa färdigt Sunny, eller gör jag det på fredag x)

SPYKÄNSLOR

Förut idag så hjälpte jag en bloggläsare att hitta ett snyggt tränd, snubblade då över lite färgglada träns. Det tycker jag är supersnyggt! Men ja, det finns ju undantag i allt...

Här undrar jag seriöst en sak.
VAD VAR DET SOM GICK FEL?!! 

Det finns inga ord för detta träns (och tur är det). En bild säger mer än tusen ord...

MITT HJÄRTA

You will never stand alone
I will stay by you’re side to the end
I will never walk away
Because I believe in you and I know you believe in me too

Because I know it’s whit you that I belong



FRÅGESTUND

Då vi har fått endel nya besökare och ni har börjat kommentera massor tänkte vi dra igång en ny frågestund. Hoppas på lite fler frågor än förra gången! ;)
Ni får fråga avd som helst, vi svarar på nästan allt! Den avslutas när vi har fått in tillräckligt många med frågor.  Var inte blyga, fråga på!


STUBBMAN

Jag har läst på många bloggar, kända som okända, om hur dom dissar stubbman. Enligt dessa personer klipper man det för att man inte kan rida sin häst i form men vill att det ska se ut som det. Suck.. Jag tycker iaf att det är superfint!
Snyggast är det om man klipper ner det vita en bit så att man ser det svarta! :D

Skulle kunna tänka mig att klippa det på Sunny, men han har ganska tunn man :/
Vad tycker ni?
HISS eller DISS?

KONSTVERK


Vad tycker ni om mina konstverk? :D
Den till vänster ska föreställa ett O för Opus och den till höger ska föreställa ett hjärta.


TEXT

Hittade en liten mening på DENNA bloggen som jag tycker stämmer så bra!



Stämmer inte det till 110%?
Det är något jag försöker banka in i folks huvud och vill bevisa med Sunny. Eller ja. Han har toppenstam, innom travet. På ridsidan är de nog inte så populärt med Super Arnie hästar eftersom att de oftast är stressade, nervösa och ganska ilskna. Det är ju inte precis vad man vill ha som ridhäst... Men med tro, hopp & kärlek så blir de riktigt fina ridhästar. Det gäller alla ridtravare, fjordingar och andra "nertryckta" raser. Tror ni mig inte så ska ni få se, ni ska få se att Sunny trots sin värdelösa ridstam visst ska bli en fin allround häst!

Tro, Hopp & Kärlek, det är lösningen på allt!

INTE MIN DAG

Jag kom hem från stallet för en liten stund sedan. sen har jag tankat på med kakor och oboy för att få en sockerkick, så nu mår jag mycket bättre än innan!

Som rubriken lyder var det inte riktigt min dag idag. Jag har varit väldigt trött hela dagen och somnade tillochmed på engelska provet.. Höll på att missa bussen till skolan i morse och jag har ont i huvudet. Jordens dragningskraft har även varigt väldigt stark mot mig idag. Inte nog md att jag ramlade framför bussen i morse på stationen (PINSAMT!) så har jag smakat på snön två till gånger idag + varit nära väldigt många gånger.
Så ja, tyck lite synd om mig tack!

Nu ska jag sluta upp med deppigheterna och se lite på film tror jag =)

OM JAG HADE EN HUND...



Allt kommer från Hööks! (:

OUTFIT


DISS

Listade lite fula schabrak här om dagen men missade ett, Lamicell Platinum.
Tycker att själva schabraket är supersnyggt, MEN vad är den lilla fyrkanten i hörnet?
Kan man få hästens namn, härkomst och ålder inristat? Som en boxskylt.
Det är iaf vad det ser ut som.
( i verkligheten är det en lite hårdare och glansig "bricka")
Tyvärr Lamicell, jag gillar era schabrak. Men inte det här!

HISS

Hur snyggt är det inte med breda nosgrimmor, speciellt med snokrem på, i dressyr och pullarnosgrimmor i hoppning? HISS på det! :D

STALLDAG

Jag kom precis hem från skolan. Är galet trött efter att ha varit i skolans stall mellan 8 och 7 = 11 timmar!

På förmiddagen hade vi unghäst hantering efter stalltjänsten. Vi tog in och ställde upp alla föl och unghästar i ligghallen på lösdiften. Jag, och många andra, tycker att det är väldigt obehagligt att vara där inne när det är så många hästar på liten yta, speciellt eftersom att det är unghästar som går lite vart de vill, när de vill. När vi hade visiterat och borstat alla gick vi på promenad med dom 4 minsta och sen klippte vi lite öronhår på P-hästarna. Vi fick alltså göra ganska mycket mer än sist vi hade unghästhantering, då fick vi mocka lösdriften, borsta avelsstona och fodra unghästarna.

Efter en (välförtjänad) lunch stog ridning på schemat! Vi skulle ha ridit i två olika grupper och tränat på ryggning. Istället red vi alal i samma grupp och tränade på framdelsvändningar.
Vi avr enre i Sjögestads ridhus där alla hästar tycker att det spökar med hästar som går utanför, snö som ramlar ner från taket och spån som skvätter upp på väggen. De flesta hästar hade lite smått damp ryck och vissa kunde inte hålla alla fötterna på marken hela tiden, kontrolerat ridpass..

Jag fick rida en stark och dum liten häst som mest påminde om en bångstyrig ponny. Sammarbetsviljan låg på noll och att göra som jag säger är helt överskattat! Efter framdelsvändningarna släppte han lite och när vi travade av gick han nästan OK. Gillar verkligen inte den hästen, han är så stark och dryg så man itne har någon kontroll alls :/

Efter lektionen frågade min rdlärare vad jag tyckte om honom. Ärligt så svarade jag såklart att jag absolut inte gilalr honom pga att han är så stark och dum mot mig. För att få mig på lite bättre humör försökte han få mig att komma på något som "ponny-jäveln" lärt mig och som jag uppskattat. Lite smått chokad och förvånad blev han över svaret "Jag lär mig uppskatta min egna häst mycket mer!" Haha, jag är ju bara ärlig (:

När skoldagen var slut hade vi stalljour i skolans stall. 5 elever var vi som skulle fixa morgon och kvälls påsar i båda stallen (ca 70-75 hästar), fodra em och kväll, sopa och fixa fint överallt. Lite fika hann vi såklart också med! Det var faktiskt inte så jobbigt, men jag är glad över att det bara är en vecka per termin! ;)

VECKA TRE


DRESSYR

Klippte som sagt Sunny idag, gick väll lite sådär. I början stog han stilla men darrade llite i huden ibland så det blev lite ojämt på vissa ställen. Vänstersidan blev nästan helt klar, bara huvudet och mellan benen kvar. Högersidan han jag klippa halsen och halva magen innan han började gå runt, göra ko sparkar och slita ner plankor från väggen.. Han tycker att rumpan är mest obehaglig att bli klippt på och efter endel bråk gav jag upp. Ska klippa färdigt på tisdag när jag kan få hjälp.

Skrittade bort till Vretas ridhus och red lite dressyr där. Tre av mina kompisar satt och tittade på, första gången de ser Sunny i action så jag ville ju att han skulle visa sin bästa sida. Gick dock inte så bra, Sunny gjorde som han vill och jag orkade inte rida seriöst. Men efter typ 5 min kom min dressyr tränare in i ridhuset och då var jag ju tvungen att rida seriöst!

När jag väl ansträngde mig så gick han faktsikt väldigt bra. Vissa stunder blir han stressad och väldigt springlad, men det är den han är. I mellan alla anfall gick han iaf superbra! Galoppen gick kanon efter ett tag, lite fort dock men den blir finare och finare! Idag var jag riktigt stolt över honom (:

Vi får inte till något bra stöd på yttersidan och det blir därför lite vingligt, bogar här & där och ojämna volter. Speciellt volter i högervarv blir väldigt små. Men det är bara att jobba vidare på!

För att vara lite självgod så tycker jag att min sits och ridning har blivigt mycket bättre! Jag har lärt mig att rida i dressyr sadeln och rätar upp mig. Händerna vek jag inte in till cykelstyre och blev därför inte spänd i armen = ingen smärta!!!

Vi ahr utvecklats så otroligt mycket tillsammans, och än är vi inte färdiga! Hoppas på att jag kan rida dressyr träning på onsdag och även dressyr i Vretas ridhus på söndag. Ska fixa film från något av tillfällena också! Kameran ville inte fungera idag när Sofia skulle filma :(

Har så dåligt med bilder på den här datorn, men denna stämmer idag också!


FULA SCHABRAK


STALLET NÄSTA

Nu ska jag åka till stallet och klippa Sunny! Behövs verkligen, han ser ut som en björn :P Efter det ska jag nog rida till skolans ridhus för lite dressyr :)

GOOGLE HAR ALLTID RÄTT, ELLER HUR?



HAHAHAHA, kul man kan ha...

BETT

Att använda en nosgrimma på hästen för att den gapar och man vill stänga igen munnen på den är FEL FEL FEL! Så fel det kan bli till och med. Nosgrimmor används för att ge stöd och hålla bettet stilla, inget annat. Eller jo, det är snyggt…


Gapar hästen är det ett problem som man måste lösa genom att at reda på vad problemet är. Problemet löser sig inte genom att sätta på en nosgrimma och spänna den hårt, det gör allt bara värre.


Ett ”vanligt tränsbett” för mig är de tvådelade, dessa bett hade alla hästar på ridskolan förut. Tvådelade bett har en brytningspunkt. När hästen har bettet i munnen och man tar i tyglarna så blir det ett tryck bakåt, men eftersom att bettet sitter fast i hästens mun så åker bara bakdelen på bettet ihop. När det händer så åker framdelen automatiskt fram. (För att förstå bättre kan man sätta fingertopparna mot varandra i en liten vinkel som om att det ligger i hästens mun. För att se vad som händer när man tar i tyglarna kan man trycka handlederna mot varandra, mans er då att händerna blir längre framåt.) Och när det händer på hästen slår det i gomtaket och orsakar ett tryck där. Som man kanske förstår är detta tryck inte speciellt skönt.


För att få bort det obehagliga trycket på hästens känsliga gomtak lägger hästen tungan överbettet. Men tungan är ett av hästens känsligaste organ och smärtan blir bara värre. För att komma undan den nya smärtan öppnar hästen munnen för att få luft mellan bettet och tungan. Alla hästar lägger dock inte tungan över bettet utan öppnar munnen på en gång.


Med ett tredelat bett blir det två brytningspunkter och med en rundad mittdel blir smärtan inte lika stor, men den finns fortfarande. Bettet åker inte häller fram lika mycket om det har två brytningspunkter.

Ett rakt bett har inga brytningspunkter och när ett tryck kommer bakifrån (tygeltag) åker hela bettet bakåt och det blir ingen framåtskjutande del som trycker i gomtaket. Jag förstår fortfarande inte varför man itne får tävla dressyr på raka bett!

Alla hästar är olika byggda och precis som de har olika storlekar på bett (munnens bredd) har de olika storlekar mellan underkäke och överkäke. Hästar med breda och trånga munnar får ett större tryck på gomtaket än hästar med smala och luftiga munnar. Det är därför vissa hästar passar på delade bett och vissa på odelade. Det är viktigt att bettet inte är för långt för hästen, då blir risken för tryck i gomtaket större!


Jag tycker att det är bättre med odelade bett än de som är delade. Sunny har en trång mun som gör att han lägger tungan över bettet när han går med delade bett. Jag rider honom bara på odelade bett och varierar mellan ett rakt tränsbett med lösa ringar och ett kimblewick med tungfrihet. Jag skulle dock vilja byta ut båda betten. Det jag rider dressyr och lugnt på, tränsbettet, skulle jag vilja ha med fasta ringar, för att göra det mini lite skarpare och inte riskera att han nyps i mungiporna. Kimblewicket som jag använder vid ridpass där han blir piggare skulle jag vilja byta ut mot ett utan tungfrihet. Det känns som om att den lilla delen som går upp (tungfriheten) ger honom lite tryck i gomtaket, tror han skulle trivas bättre på ett utan. Kimblewicket rider jag med tyglarna i stora ringen eftersom att han tycker det är för skarpt annars.



Texten är skriven på egna funderingar, erfarenheter och kunskaper. Jag har aldrig sagt att det här är exakt rätt utan det är vad jag tror och tänker. Jag tycker att det låter vettigt och realistiskt. Texten blev ganska lång så skriver om nosgrimmans funktion i det hela en annan gång (:

För två år sen var jag dum nog att inte fatta varför hon gapade och körde runt med tungan så mycket. Nu vet jag svaret, Usha har storlek 12,3-13,0 i bett men ägarens bett var 14,5. Tror ni det tryckte i gomtaket på henne? Stackarn!


TÖMKÖRNING

Blev i morse sugen på att tömköra idag, sagt och gjort, jag tömkörde Sunny. Fick låna en snodd/halsförlängare av Anna. Första gången jag sett honom med någon form av hjälptygel, om man gör som jag och inte räknar martingal som hjälptygel.

I början var han ganska dum och svängde åt det håll han köde för, när han ville. Efter ett tag släppte han efter och det gick ganska bra. Skrittade mest och tog bara några varv på lilla volten i trav, han travade lungt men inte så fint :P

Pratade lite med Gith sen och hon ska förhoppningsvis hjälpa mig att tömköra lite, ska även försöka få tag på någon som är bra och kan träna mig. Blir lättare till våren när snön smält och man kan vara i paddocken, där är det inga stolpar i vägen (;


MIN DAG

Åkte till stallet tidigt i morse för att släppa ut den andra hästen och rida Opus. Tränade ganska mycket på det vi gjorde på hoppträningen, ställa och böja. Tränade även lite på skänkelvikningar, Opus var fin :) När jag ridit kom hovslagaren och skodde Opus också så nu är han fin om fötterna igen!

Efter stallet åkte jag en sväng till Ikano med pappa för att köpa träningskläder och en lampa på Ikea. Nu sitter jag hemma hos pappa och ser på tv, funderar på att plugga lite. Senare ska jag på bio med min bror, hoppas filmen är bra.


Vad ska ni göra ikväll? :)


/Josephine

LÖRDAG

Godmorgon! Jag vaknade upp från min skönhetssömn för kanske 2 timmar sedan. Sen dess har jag ätit billys pannkakor till frukost, städat mitt rum och suttit vid datorn. Nu ska jag fortsätta att städa mitt rum i väntan på att mamma ska komma hem. Hoppas på att hon kan köra mig till stallet och kanske tillochmed mocka när jag tömkör. Tänkte ta med mig filmkameran och filma lite idag också :)
Senare i eftermiddag ska jag kanske åka till Josephine.

Vad ska ni göra idag? (:


OUTFIT


FILM FRÅN HOPPTRÄNINGEN 13/1-2011



Här är en liten filmsnutt från träningen igår. Första gången jag lägger upp en film på mig och Opus här på bloggen faktiskt, så vad tycker ni? :)

Världens finaste ponny ♥


SCHOCKEMÖHLE & SJÖHAGEN WEAR

Det som gjorde att jag la schockemöhle på minnet och började tycka om deras märke var ett coach schabrak i färgen grått med orange passobal. Superfint scabrak som många tyckte var fint och ville ha, men tyvärr slutade det att tillverkas.
en wear är precis som  många andra märken är väldigt bra på en sak, nämligen kopior. Dom har såklart en kopia på det snygga schabraket från schockemöhle, fast en ljusare och inte lika fin färg. Jag tycker nästan att det är okej med kopia, det har ju ändå slutat säljas. Men roligt är att sjöhagens schabrak kostar 450:-, vilket är mer än Schockemöhles coach schabrak gör!


KNASIGA REGLER

Jag är nog inte ensam om att undra varför man inte får tävla dressyr på rakt bett. Det är ju knappast starkare än delade tränsbett, isf mildare. Så varför inte? Det är ju bättre för hästen.

Följdfråga: Går dom och kikar i hästarnas munnar på tävlig? (Jag har aldrig tävlat dressyr utanför klubbtävlingar, och där gör man ju lite som man själv vill, därav min ovishet ) Dom ser ju likadana ut sett utifrån hästens mun och eftersom att man måste ha träns på hela tävlingsområdet så vet dom ju inte?

Bara för att jag skrev det här har dom säkert ändrat så att man får det, haha.

DAGENS RIDPASS - SUNNY

Slutade skolan vid 11 idag, då gick jag och Sofia till stallet. Duktiga tjejer! Efter lite mat och segande fick vi skynda oss att ta in Sunny och borsta. Jag skrittade till kanalen och tillbaka, Sofia knäppte några kort. Hade ju tänkt att rida lite snöbus men det är massor av skare på snän och Sofia var tvungen att hinna med en buss. När jag och Sunny följt henne till bussen red vi ut i skogen en sväng!

Idag var han som vanligt - pigg och posetiv! Senaste månaden har han varit ltie negativ och sur, tror det beror på att han gått lugnare och vilat ofta. Det jag älskar med honom är att han kan bli överlycklig över att bara få länga ut på två galoppsprång, han söker till beröm och letar efter tillfällen att få springa fortare. Efter svängar och i uppförsbackar måste man springa fortare tycker han! Han älskar helt enkelt att springa! ;D

Jag red på det lite svagare bettet, ett vanligt rakt, eftersom att Sofia tog med sig det andra för att prova på sin ponny. Har ridigt lite för mycket på det skarpare eftersom att jag har så ont i armen och jag tappar känseln och kraften i den när jag rider på det milda. Han är ju ganska känslig i munnen och vågar inte ta stöd på bettet i skritt och trav (använder skarpare bett för att han sticker i galoppen annars). Jag brukar rida på halvlånga tyglar och tar bara ltie när jag saktar av och i galoppen. Men eftersom att han inte jobbat ordentligt med stöd på bettet har han tappat en del muskler på halsen. Ska därför börja rida mer på det svaga bettet.

Galoppen gick iaf superbra! Han har sån otrolig energi i den att det känns som om han ska kunna hoppa hus. Underbart att känna! Problemet är ju att han inte riktigt vill sakta av från galopp, istället så sänker han farten, kröker på nacken och samlar sig. Haha, söthäst. Sista galoppen längst kanalen fick jag dock ta tag i honom ganska hårt för att inte lyssnade, vi var ju ganska nära stallet och påväg hem..


MYCKET KAN FÖRÄNDRAS



PÅVÄG TILL SKOLAN

Sitter just nu på bussen påväg till skolan. Har sovmorgon och sen bara två lektioner, samhäll och geografi. Tyvärr är det sista veckan som det är så för från nästa vecka räknas det som vårtermin och vi ska ha naturkunskap och matte istället, cgt! Senare idag ska jag försöka blogga lite mer än vad jag har gjort denna vecka, ska även försöka ladda upp filmen från hoppträningen igår. Hoppas ni får en bra dag :)
/Josephine

DAGENS RIDPASS - OPUS

Idag var jag och Opus iväg på hoppträning och det gick ungefär sååååååhär bra x 100, är super nöjd! Nej men helt seriöst, de var riktigt länge sen han gick så bra som han gjorde idag. När vi red fram jobbade vi mycket med att böja och ställa och att dem skulle bli mjuka och avslappnade, Opus var verkligen jättefin i höger varv och helt okej i vänster. När vi ridit fram hoppade vi ganska mycket på volt vilket också gick bra, första varven ville han inte riktigt ställa sig som när man rider på en volt men efter ett tag blev han finfin. Efter det hoppade vi en liten bana som gick ut mycket på det vi hade tränat på tidigare, nogranna och mjuka vägar med ett jämt tempo. Det gick också väldigt bra.

Opus var sjukt pigg, glad och sammarbetsvillig idag vilket gjorde att han ville lite för mycket ibland och blev lite väl pigg så fick bromsa ganska mycket ibland, inte direkt så han brukar vara när det gäller hoppträning. Mamma filmade lite av träningen idag så jag tror jag kommer ladda upp en liten filmsnutt här inom en snar framtid :)


Opus taggar hoppträning ;)


GLAD TJEJ!

Jag upptäckte förut att min nya älskade dator kan spela upp och redigera filmerna från min nya filmkamera! Nu måste jag bara hitta någon som jag kan utnyttja för att filma när jag rider (; I morgon följer Sofia med mig till Sunny och fotar när jag rider iaf. Så förbered er på massa bilder! :D


MEDRYTTARE

Jag tycker det är väldigt viktigt att man som ryttare rider olika hästar och inte bara sin egen. Rider man samma häst hela tiden så fastnar man i det, utvecklar det man och hästen behöver men tappar otroligt mycket annat. Jag känner att när jag rider så välutbildade och fina hästar i skolan så rider jag på ett helt annat sätt. Rider jag Sunny på kvällen sitter känslan kvar i kroppen och jag rider honom mycket bättre. Man lär sig också hur man ska hantera olika situationer och rider man en stel och seg häst så uppskattar man sin egen häst mer. Rider man en mjuk och fin häst känner man kanske vad som behöver tränas på med sin egen häst lite mer. På samma sätt tycker jag att det är viktigt att olika ryttare rider på en häst, för att den inte ska fastna med sin ryttare. Hästen utvecklas av att ha olika ryttare med olika ridsätt. Och en ryttares svaghet skadar inte hästen på samma sätt eftersom att det kan vara den andra ryttarens styrka. Sunny är verkligen ingen häst som alla kan rida eller som kan byta ryttare ofta, men två ryttare är alldeles lagom.

Jag har inte medryttare på Sunny för att få ekonomisk ersättning och tiden skulle räcka. Men med en medryttare känenr jag mig inte låst och kan istället njuta av att vara i stallet, det blir knappt några måsten. Jag behöver inte vara orolig för att resa bort eller blir sjuk. Att ha Annica som medryttare tycker jag är superbra! Hon är hjälpsamm, ställer alltid upp och bor bredvid Sunnys hage. Hon är där flera gånger om dagen och kan hoppa in och mocka åt mig om jag någon dag skulle få problem etc.

Hade jag inte haft medryttare tror jag att jag skulle tröttnat på att åka och mocka, rida och borsta varje dag. Men nu längtar jag bara till stallet! :)

Jag tycker det är superkul att se andra rida på mina hästar, mans er hur den rör sig och hur den beter sig mot andra människor. Sunny är dock lite speciell och gillar inte alla ryttare, bland annat inte Josse som rider mjukt, lungt och precis som man ska rida honom. Hon är dock lite rädd att lägga på skänkeln när hon rider honom. Kommer ihåg i sommras när hon red honom och kom med kommentaren "jag komemr få träninsvärk i benen! Det är jobbigt att hålla ut dom." Hahahah xD

Josephine klappar på Sunny i Juni 2010 och Usha i maj 2009.



Håller ni med eller tycker ni något annat? :)

PRESENTATION OM MIG

Sarah heter jag om någon missat det. Jag är född den 13 oktober 1994 i Linköping, där jag har bott hela mitt liv och fortfarande gör. Med en mamma från Frankrike pratar jag och förstår flytande franska, räknas även som fransk och har franskt pass + medborgarskap. Själv anser jag mig dock vara Svensk. Jag bor i en Villa i stan med mamma, pappa och saknade av min syster som flyttat till England.

Vardagarna spenderar jag på Vretagymnasiet där jag läser en knasig blanding av naturbruk, häst och naturvetenskap. Jag trivs som fisken i havet och har alltid lika roligt med mina underbara vänner. Är jag inte i skolan så är jag hos "min" häst Super Sunflower. Han är min, men min syster och mamma äger honom. Sunny, som han kallas, är en ridtravare på 12 år som gick på travet från 2 års ålder tills han var 7. Han har även provat på monté men att springa på bana passar honom inte då han är stressad och hetsig av sig. Men med kärlek och lugn miljö är han snäll och go. Idag tränar vi mest dressyr och jag hoppas att vi under 2011 ska tävla lite i dressyr, hoppning, distans och TREC. Mer om honom får ni veta senare.

Är jag inte i stallet så sitter jag framför min älskade dator eller är med mina älskade vänner. Jag är väldigt bra på att göra absolut ingenting! Jag är en helt vanlig person som lever mitt ganska ointressanta liv :p

Som person är jag bitchig och elak. Eller ja, vissa verkar se mig så. Var dem har fått det i från vet jag inte, men att de inte känner mig är en sak som är säker. Sista möjligheten kan vara att de är falska och bitchiga mot mig! ;) Vissa verkar även tro att jag är farlig, men det är bara skrattretande. Vad skulle lilla jag kunna göra?

Jag är för det mesta glad och väldigt flummig, folk verkar tro att jag är trög och inte helt normal. Men jag är bara en helt vanlig person som älskar att göra andra människor glada och må bra. När det gäller kan jag dock vara seriös och lyssna på vad folk har att säga. För mina vänner vill jag alltid kunna ställa upp och jag hoppas att de litar på mig. Jag har ganska så kass humor och skrattar åt allt, om ni inte har märkt min dåliga skämt och texter i bloggen än så komemr ni att göra det så smånungom.

Jag försöker att undvika konflikter efter allt för mycket sånt tidigare år. Människor som pratar skit med mig om andra försöker jag stöta bort, då jag vet att de gör det samma om mig med andra. Jag gillar helt enkelt inte falska personer och anser inte att de bör slösa på min tid.

Jag har ganska dåligt självförtorende, vilket många inte tror. Att se bra saker med mig själv tycker jag är väldigt svårt, istället lägger jag för mycket energi på de dåliga. Att vara med på kort är inte heller en höjdare, eftersom att jag är lång bort från nöjd med mitt utséende och tycker att det blir extra gräsligt på bild, haha :P

Något som får mig att må bra är när mina kära mår bra och är glada, tvärtom mår jag också dåligt när de mår dåligt. Jag är rädd för vatten efter en olycka på klassresan i 7an och för mörker. Min största rädsla är döden, vare sig det gäller mig, mina kära eller bara någon jag läser om i en påhittad bok.



Jag försöker att tänka posetivt, vara glad och ta livet med ett leende. Allt blir vad man gör det till, även livet!
 


KLOCKREN!


TEMA HÄSTGÅRDEN

Halloj! Nu sitter jag i skolan och har rast i vårtan alldeles för långa Tema Hästgården lektion. Tema hästgården verkade kul ibörjan, men det är det inte :( Jag coh sofia spanar lite på stall inredning eftersom detta tema handlar Drömstallet. Vi ska bygga ett stall för minst 20 hästar med obegränsat mycket pengar. Tyvärr är det gödselstack, foderförvaring och sånt tråkigt vi ska tänka på och inte stallinredningen.. Aja, rast är skojj iaf :)

INKÖPSLISTA

Min inköpslista är ganska lång, och vill-ha-listan är ännu längre. Det är väll bara att börja skrapa ihop mina mynt antar jag.. I wanna be a billionaire so fricking bad, buy all of the things I never had!


Något jag FAKTISKT behöver är ett par damasker med ludd i. Att ha vid uteritt och när man itne orkar linda, Sunny får skav av benskydd. 259:- kostar dessa för ett par från Hööks. | Till hoppträning, tävling och lite finare tillfällen vill jag ha en ny martingal, en lite finare. Denna från hööks är riktigt snygg! 499:- | För att piffa upp hopptränset, men stanna kvar i hopp och uteritt vevan och inte bli för mkt, vill jag ha ett svart läderbannband med swarovski stenar på kanterna. 350:- kostar dem på Mantorps travshop. | Sött som socker är boots med fårskinn i, skulle passa fint med martingalen också! Märke spelar ingen roll men dessa från Eskadron kostar ca 545:-/paret.


För att piffa upp dressyren och min tråkigt bruna häst vill jag ha en dressyr outfit i en färgstark färg. Eskadrons schabrak i färgen petrol vill Sunny ha. Det kostar ca 300:- | För att matcha schabraket är ett par benskydd i samma grymma färg ett måste! Kostar ca 200-250 kr kostar ett packet om 4 st fleeclindor. | Ännu ett snyggt dressyr schabrak kommer från Schokelmöhle, färgen Caffe Latte! ca 325:- | Matchande lindor till schabraket, 249:-/4 pack.


Ett supersnyggt schabrak till hoppoutfiten, i Sunnys färger! ynka 98:- på Börjes. | För att göra det rättvist om hopptränset får ett nytt pannband måste även dressyr tränset få ett. Blinkat och svängt ska det vara. Äkta eler fejk, skitsamma. Bara det glimmar fint! (pengar växer ju trots allt inte på träd ) | Man måste ju vara fin även när man tömkörs, något jag tänkt göra mycket nu i vår. 129:- på Hööks kostar detta däckelunderlägg i Sunnys färger. | Och för att hjälpa honom lite i tömkörningen vill jag ha en snodd. Snäll hjälptygel! 79:- på hööks.




GODMORGON BLOGGLÄSARE

Just nu sitter jag och äter frukost. Är riktigt stolt över mig själv som redan är uppe, har duschat och äter frukost. Jag är annars en sån person som går upp 10 min innan bussen går, slänger på mig ett par kläder och sminkar mig i farten. Och nu är det hela 30minuter kvar till bussen går! ;D

Min dag börjar med skola från 8.00 till 15.20. Sen ska jag fika på stan med en kompis och sen får tiden utvisa avd som händer. Jag har en känsla av att det kommer bli en bra dag, för det blir vad man gör det till!

Under dagen kommer det att dyka upp lite tidsinställda inlägg så ni får hålla utkik (:


ELAKINGAR

Jag vet att jag gör många inlägg om Hööks nu, och nej, jag är inget hööks fan. Men dom har precis släppt en ny katalog och måste ju bara njuta av skadeglädje på huvudkontoret.
De flesta har nog sett privatpersoner som flätar och säljer pannband i olika färger, med pärlog och rosetter. Allt från 200-450 kr kan dom ta för pannbanden. Och dessa människor lär bli ganska sura nu när hööks har med ett sådant pannband i nya katalogen. Det har inte kommit upp på hemsidan än men kommer att finnas i färgerna blått och rött, för ynka 49 kronor!



PLUGGIS JOSEPHINE

Om ni inte visste det är Josephine väldigt insatt i skolan och sätter det framför både sitt sociala liv och sitt häst liv.
haha nej, alla som träffat henne vet nog att det inte är sant. Jossan-kossan (säg inte det till henne, suris varning) sätter sin älskade Opus framför ALLT och då får skolan lida. Men som ni vet går vi nu båda två på gymnasiet och kan inte längre komma undan med ett leende. Speciellt inte Josephine som går på pluggisskola.
Det jag skulle hälsa från henne är att hon har saker hon tyvärr måste prioritera framför bloggen. Men hon är tillbaka så fort som möjligt! ;)

Fast egentligen, bryr ni er? nej. Ni har ju mig! :D
och tycker ni inte om mig, kan ni titta på denna söta ponnyn sålänge.



VÄXTHUSEFFEKTEN

Det roligaste som finns måste vara miljö nissar som tror på växthuseffekten. Hösten 2009 sa dom att vi aldrig mer skulle få en vit vinter. Vad händer? Jo det blir en VÄLDIGT kall, snörik och lång vinter. Då ändrar dom sig och säger att vi aldrig mer kommer få värme, det kommer vara kallt året om. Och vad händer då? Det blir en riktigt varm sommar. Såklart måste dom ha en ny förklaring - det kommer att vara stora klimat skillnader på somma och vinter.
Miljöförstöring och trasigt ozonlager, visst. Växthuseffekten, knappast.

Jag tror inte på växthuseffekten, men det verkar de på Hööks göra. Nu har dom ett ridspö i bambu som matchar palmerna, cocosnötterna och bananerna i trädgården. Bra tänkt Hööks, men ästa gång skulle jag satsat på en istapp eller något i den stilen, vi lever trots allt i Sverige. Håller ni inte med mig, titta ut.


Kom ihåg att det delvis är min blogg och att ni läser den frivilligt. Därför får ni stå ut med min dåliga humor! ;)

TUFF RYTTARE

Något jag beundrar är små ryttare som gång efter gång hoppar upp på deras busiga små ponnyer och försöker igen. Vet dom inte vad smärta är?


De flesta har nog sett denna smått roliga filmen.. En envis ryttare, men något envisare ponny. Att flyga av små vita ponnyer många gånger är han/hon inte ensam om, jag har också ridigt b-ponny!


SHOPPING

Efter skolan åkte jag med en kompis till Hööks för att hon skulle köpa bensnören. Jag passade på att köpa ett ridtäcke som jag kollat på ett tag, men i brunt. Tänkte köpa det i brunt men han inte innan det tog slut, som tur var passar Sunny nog bättre i blått =)


Jag behöver egentligen inget mer rid/ländtäcke, har ganska många. Men jag gillar ridtäcken mest och har börjat störa mig väldigt mycket på att Sunnys blåa från Mias RS itne har någon utskärning vid skänklarna. Och 189:- för ett ridtäcke är ju ingenting!

SÄKERHET

Idag har jag gått i skolan. Förvånade?
Som vanligt har den vart skojjig, kan ju inte bli annat med mina grymma brudar! På förmiddagen var det engelska & matte och på eftermiddagen arbetsmiljö och säkerhet & hästkunskap. Arbetsmiljö och säkerhet är precis lika tråkigt som det låter. Och på hästkunskapen hade vi genomgång på hästens förfädrar, kul....

Sofia: När jag hör säkerhet tänker jag på något jobbigt.
Ylva: Ja, jag tänker på Olof!
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAH xD
(Olof är våran ridlärare..)


BASIC TOP


OUTFIT


DISS

Ibland undrar man vad det är för folk som designar vissa produkter, och vad det är för folk som köper vissa produkter... En av dessa produkter hittade jag i den nya hööks katalogen, ett par riktigt fula stövlar! För ingen kan väll tycka att de är fina?



11-1-11

Är det bara jag som tycker att det är supersvårt att börja skriva ett inlägg? Eller det gäller alla texter, man vet vad man vill skriva men vet inte hur man ska få en bra början. Haha titta, nu lyckades jag lura er med något random i början, och då slipper jag skriva en bra början på resten av texten ;)

När klockan ringde i morse tog det emot rejält att gå upp. Men när man väl kommit iväg är det bara roligt att gå till skolan! Idag var första riktiga skoldagen för iår, och på nya skolan. Jag inledde den med att komma 15 min sen till ekologin, bussens fel. Sista lektionen idag var idrott, jag hade glömt kläderna hemma och roade mig med att måla en bild på Sunny i photoshop. Ni kanske får se den när den är klar...

Efter skolan gick jag till stallet och fixade allt till Sunny + insläppet. Annica ville stanna hemma över natten så hon har honom i morgon istället. Idag fick han vila.

Nu ska jag fixa lite blogginlägg, läsa igenom en bok på engelska och ta tag i franskan. Vill bli klar med Fanska steg 3 så fort som möjligt, jag vill ha läst både steg 3 och 4 (kanske 5)  innan det drar igång för mycket med natur i skolan. Läser ju på distans så det är bara upp till mig hur fort det går! ;)

MATCHNINGS TIPS 3

Det finns många saker som kan förstöra hela ekipagets outfit. Även fast man tänker att allt ska matcha och vara rätt färg och nyans så går det ibland snett. Något jag inte gillar är när folk har ett vitt schabrak med tex en svart kant, och att dem till det har en svart huva med vit kant. Visst det är rätt färger och ja, det matchar. Men schabrak och huva ska vara i samma färg!


I dressyr kan man istället se folk som matchar sitt vita schabrak med svarta benlidor. Det är bättre än huvan iaf, men inte helt bra. Jag vet inte riktigt var jag står i frågan om att ha olika färger på schabrak och benlindor. Ibland är det snyggt och ibland är det, ja mindre snyggt.
Jag tycker att det kan vara fint med ett ganska neutralt schabrak och en fräsig kant tilsammans med fräsiga benlindor eller om kanten på schabraket är brett. Men på vitt är det nog fortfarande snyggast med vitt! :)


Tycker ni att hopp "outfiten" är snyggare än dressyr "outfiten" eller tvärt om?
Nu har jag ju inte gjort någon outfit, men ni får tänka er en med hjälp av texten! :)

UPPDATERAT SCHEMA


FRÅGA

Vill ni bara läsa om vårat "hästliv" eller om vårat "privatliv" också?
Såklart skriver vi kanske inte ut allt som händer. Men vill ni ha lite mer vardag i inläggen? Bloggen kommer alltid att ha fokus på hästarna.
En kompis till mig sa idag att när hon läser en blogg, vill hon läsa om allt personen gör. Altl från ridpass till vad den köpte på stan mm. Är det då?

En av få bilder på mig och Josephine tilsammans. En härlig sommarkväll i Sturefors :)


FÖRSTA SKOLADAGEN

Så var även första skoldagen efter lovet avklarad, hade en ganska slapp men sjukt lång tråkig dag, som vanligt ;) Åkte hem direkt efter skolan och fortsatte på min älskade geografi uppsats, vet ni hur underbart kul jag tycker det är att skriva en sjukt lång uppsats om vattenbrist och typ allt annat som har med vatten att göra? Tycker verkligen det är skitkul, längtade hela skoldagen efter att äntligen få skriva igen, elr inte... När jag pluggat lite stack jag till stallet och fixade åt Opus, dock ingen ridning idag pågrund av all is. Hoppas den har smält mer till imorgon eller att det har kommit mer snö, hoppas mest på att det är sol och ingen snö/is och 25 grader när jag vaknar imorn! När jag fixat i stallet åkte jag direkt vidare till Friskis&Svettis och tränade i lite över en timma, tycker själv att jag har varit väldigt duktig med att träna mig själv på senaste tiden faktiskt, hihi.

Tyvärr kommer det nog inte bli någon mer uppdatering från min sida idag då jag måste fortsätta skriva på min kära uppsats. Hoppas på att hinna klart ikväll så jag kan blogga massor imorgon kväll :)


TVÄRT OM

Efter skolan tog jag bussen till stallet (en hållplats, hahahaha) och fixade allt till Sunny. Sen skottade på gödselstacken eftersom snön ramlat ner från stalltaket, jobbigt! Fick även kasta ner X-antal balar hö eftersom att den som hade helgen inte gjort det.
När allt var klart red jag lite dressyr i ridhuset på Sunny. Han har inte gått dressyr på typ en månad och bara bus ridigt + vilat. Tänkte rida mycket skänkelvikningar för att göra honom mjuk i sidorna. Men idag var en tvärom dag. Han var stel i nacken med mjuk i sidorna. Han var mjukare i vänster än i höger. Han gick bäst i galoppen och sämst i skritten. Vart gick det fel?
Iaf så börjar han arbeta med ryggen även i galoppen och tro mig, det känns! Han kommer bli en superfin dressyr polle, i framtiden!

Mycket händer på 3 månader! Hur långt har vi kommit om yttligare 3?

NY DATOR

Tack Vretagymnasiet och Landstinget! :D

Nu håller jag på ett ladda ner photshop, lägga in bilder och fixa lite andra saker som jag behöver. Älskar det här med bärbar dator!


OUTFIT


SUPER ARNIE

Visste ni att Sunny är efter den kände amerikanska hingsten Super Arnie?
Super Arnie är känd för att ha snabba och friska avkommor, men de är även kända för att ha ett vasst humör. Speciellt stona kan vara ganska ilskna och stressade av sig.

På hingstationens, som äger Super Arnie, hemsida står det såhär om honom:
"Egentligen har Super Arnie bevisat allt en Elithingst behöver bevisa:
• han är Svensk championhingst 2006, 2007, 2008 och 2009 
• han är far till 63 svenskfödda miljonvinnare
• han har sju avk. över 5 mkr – tre av dem är ston
• han har unika framgångar i Prix d’Amérique (Gigant Neo, Super Light, Igor Brick).

För att återigen överbevisa oss om sin Elitstatus slår Super Arnie till med två fantastiska världsrekordhållare – samma månad ..."





Jag tycker att båda Suprisarna är ganska lika. Båda är mer åt halvblodshållet än varmblods, båda har väl markerad manke och högt ansatt hals. Båda är rödbruna (Sunny är det, syns bara inte på bilder) men Super Arnie är "fläckig" vilket Sunny inte är. Sunny är också mycket sötare i huvudet, haha :P
Ser ni någon mer likhet eller något som inte är lika?


Bilden på Sunny är inte rättvis, han är inte så grov och tjock som han ser ut att vara.


BESVIKEN

Jag såg precis det första avsnittet av Ponnyakuten 2. Kan inte säga annat än att jag blev lite besviken. Hela programmet handlade om vad som hänt i första säsongen. Tror dom att någon missade den säsongen? :o
Jag hade hällre sett de nya deltagarna, ponnyerna och deras problem. Det värsta av allt är att man måste vänta en hel vecka tills nästa...

VECKA 2


DAGENS RIDPASS - OPUS

Hade egentligen tänkt klaga lite över hur halt det är ute i det här inlägget men såg att Sarah redan hade gjort det så jag får väl hitta på något annat istället ;) Började min dag med att gå upp tidigt och plugga, känns som det är det enda jag har gjort det senaste och är inte ens klar än. När jag pluggat ett tag åkte jag ut till stallet och fixade och red Opus en liten sväng. Alla vägar där det tidigare under vintern har vart bra att rida dvs där det har varit plogat är numera bara isgator så jag fick rida på oplogade vägar istället. Opus var duktig och lagom pigg! När jag var klar med Opus gick jag till ett annat stall i närheten av vårat och red en häst som jag antagligen ska börja hjälpa till med mer om ett tag.


DRESSYR CLEARROUND (LITE REKLAM)

Den 29 januari annordnar fyra tjejer i tvåan på min skola en dressyr CR. Alla är välkommna och man får välja program själv upp till L:A, programmet ska ridas på kort bana (20x40). Dommaren Lisbeth Tornelid dömmer och skriver ett protokoll, precis som vanligt, och efter ritten ger hon även muntlig feedback. På så sätt kan man få kommentarerna på protokollet förklarade och kunna fråga saker direkt till dommaren omd et är något man undrar över.
Anmälningen sker till [email protected] senast 17/1. Skriv ditt namn, hästens namn och program.

Om Sunny sköter sig fram tills dess så ska vi klar vara med!
Jag tycker det låter som en bra idé att ha muntlig feedback från dommaren och inte bara ett protokoll. Sen är det ju inte en tävlig heller, utan bara träning.

Någon mer som ska dit? :)


Bild från i maj. Mycket har hänt sedan dess, men det är fortfarande en lång väg kvar.


HALT

Rubriken menar inte att någon är halt, utan att det är halt ute.
Idag lånade jag som sagt Candy och skulle rida ut med min syster på Sunny. Vi hade lite kort om tid så ändrade planer och tänkte rida en sväng längst kanalen och sen upp i skogen. Blev tyvärr ingen ridning då Candy inte har några skor, alltså inga broddar, och det inte gick att ta sig från stallet. Gick inte heller att ta sig till ridhuset då min syster parkerat bilen för nära väggen så man inte kunde gå i snödrivan framför. Där det är skottat var det klar is och man fick inget säste alls. Hade vi kommit till kanalen had det gått, men vi vågar inte riskera det.
Medans jag sadlade av och släppte ut lilla Candy i hagen så red Louise lite längst kanalen på Sunny (han har broddar). Sen åkte jag skidor bakom honom ett varv i en hage och tillsist avslutade Louise med lite bus galopper i hagen :)

Två bilder från idag.


PONNYAKUTEN

Idag börjar Ponnyakuten igen!
OM jag har längtat? Som många andra älskar jag det programmet! :D

Årets deltagare är:
Jacob med hästen Savoy som är svårlastad.
Liza med hästen Star, en divig häst som är svårlastad och svårriden.
Molly med den agressiva ridskoleponnyn Rambo.
Nicholai med skygga och osäkra Bilbo.
Nicole och hennes foderponny Valentiena som drar efter hinder.
Olivia och hästen Lester som är olydig från marken och svår att longera.
Sofie och hennes häst Musse som är rädd för att bli spolad.
Victor och Fenja som är olydig vid ridning, stegrar och hoppar ut från dressyrbanan.


Första avsnittet finns på SVT play ikväll. Klockan 19.00 tror jag att det kommer ut.
Ni missar väll inte Ponnyakuten, säsong 2?


DISS

Något jag tycker är väldigt fult är tröjor med armbågslappar. Jag förstår inte hur det kan vara så populärt. Kingsland är väll det märket som kommit fram med mest tröjor av denna sort, inom ridsporten. Går man på stan så ser man att var och varannan tröja även där har armbågslappar.  Vad är syftet?
Att det ska vara fint? det är det inte.
Att man ska ha skydd om armbågarna om man ramlar? måste vara det.

Har själv armbågslappar på min KL tröja. Tycker det är fult, men som tur är det brna "läder" lappar på marinblått ulltyg så det syns inte så mkt!

HISS eller DISS? Vad tycker ni?


GODNATT

Jag har uppdaterat dåligt idag, jag vet. Hoppas att det blir bättre i morgon! Har redan fixat två tidsinställda till i morgon iaf.
I morgon åker min syster "hem" till England igen, men på förmiddagen ska vi passa på att rida ut en sväng och ha det mysigt! Jag får låna lilla Candy och vi funderar på att rida bort till Björkö, där jag haft häst förut och kan ridvägar. Tyvärr är det dåligt med ridvägar precis vid stallet för att grusvägarna har snöat igen :/

 
Två bilder på lilla Candy som är en tjugofyraårig d ponny arab.

Men nu ska jag ta nyaste Min Häst tidningen och dejta kudden. Hörs i morgon igen!
Är det något speciellt ni vill läsa om i morgon, kommentera!

RIDÖVNING

Här kommer ett tips på en övning som jag tycker är bra och har använt mig mycket av. Man kan använda den till tre olika sakar, och säkert fler!
För att göra övningen behöver man bygga upp ett litet hinder på medelinjen. Tex ett sockerbitshinder.




ALTERNATIV ETT.   Jag använde den för att lura Sunny att galoppera i paddocken. Sunny har ju som de flesta ridtravare lite svårt med galoppen. Ute går det superbra, där kan jag korta den så mycket att han står på stället. Men han vägrar helt enkelt att galoppera i paddocken. Undantaget är när vi hoppar, då galopperar han mer än gärna!
Så jag byggde upp det lilla hindret och hoppade runt på en volt. Jag började med att trava och sen la jag till galopp skänkeln precis framför hindret, det blev dock oftast galopp efter hindret. Sen är det bara att kämpa för att samla ihop galoppen och hålla den hela volten runt!
Har man en häst som gärna bara går i samma galopp lär den sig ganska snabbt att det är lättare att gå på volten om den har rätt galopp, speciellt om den ska hoppa på böjt spår också.

ALTERNATIV TVÅ.    Har man kommigt lite längre, men fortfarande inte ha en välutbildad häst kan övningen användas till att träna galoppombyten på. Speciellt om man har en häst som har det lite svårare i ena galoppen. Man rider som på en åtta över hindret (ska stå lite mer i mitten då). När man hoppar hindret och byter varv ska hästen byta galopp. Det blir mcket lättare att byta över ett hinder än direkt från marken. Visar man tydligt för hästen att man ska byta varv så brukar den byta galopp. Man får inte glömma bort att göra en ny galoppfattning över eller precis innan hindret. Gör man inte det så kommer hästen bara att byta galopp för att man byter varv och itne för den nya fattningen.
I början kan man ha hindret på ca 50 cm eller högre och sedan minska höjden när hästen förstår vad den ska göra. Efter ett tag har man bara en bom och när man plockar bort den ska hästen fortfarande lyssna på den nya galopp skänkeln.
Detta sätt kommer jag använda mig av när jag ska lära Sunny galopp ombyten senare i vår. Vi har dock redan börjat smaka på det.

På bilden visar jag tydligt för Sunny att han ska byta varv.


ALTERNATIV TRE.   Jag tyker att denna enkla lilla övning är superbra för att träna omhoppnings svängar också. Det gjorde jag mycket på Usha!
Man rider bara på en åtta över hindret och minskar sedan storleken på volterna.

Jag och Usha laddar om, lite mindre tydligt, för nytt varv!



SCHABRAK

Den hästsaken jag tycker är absolut roligast att köpa är självklart schabrak! Egentligen vet jag inte riktigt varför jag tycker att det är roligt att köpa schabrak men kanske för att dem finns i så många olika färger, med olika detaljer och i olika modeller m.m. Eftersom jag har en hel del olika schabrak tänkte jag att jag kunde "presentera" dem och ni får säga vad ni tycker om schabraken och om tillexempel färgen passar Opus eller inte.

Först ut är mitt Schockemöhle Coach schabrak i färgen gråmelerad. Detta schabrak köpte jag på Falsterbo horse show i sommras för 300 kr (man fick köpa två valfria för 600 kr) och är en av mina favoriter. Jag tycker att färgen är fin och lite annorlunda, det är inte så jättemånga som rider i grå/silvriga schabrak på tävling. Jag tycker dessutom att Opus passar väldigt bra i färgen.



Såhär ser schabraket ut!


Såhär ser Opus ut i schabraket!

Schabraket finns att köpa här för 325 kr.



LÖRDAG

Jag gick och la mig vid 4 igår och vaknade 1 idag. Borde vända tillbaka dygnet eftersom att skolan börjar på måndag... Iaf så åkte jag till Tornby och beställde den sista julklappen, lite efter som vanligt. Efter det har jag roat mig med att göra en blogg design till min vän Sofia. Blev faktiskt ganska nöjd! :)


Hennes blogg hittar ni HÄR.

Nu ska jag fixa iordnign lite blogginlägg! :)


FULLT UPP

Har haft fullt upp idag känns det som så jag har inte haft någon tid till att blogga. Började dagen med att plugga ett tag imorse, har ett ganska stort geografi arbete som ska in på måndag... Käkade iaf lite frukost efter det och sen fixade jag mig lite och åkte en sväng till stan. Var tvungen att köpa träningskläder eftersom jag hade tänkt att börja träna lite mer, hehe vi får väl se hur det går! När jag kom hem från stan igen blev det ännu mer plugg och nu är det alldeles straxt dax för stallet. Opus får tyvärr mer eller mindre vila idag då jag för en gångs skull måste prioritera skolan. Han överlever nog skulle jag tro och smällfet blir han nog inte heller ;)
/Josephine


HÖÖKS ÄR BRA PÅ KOPIOR





MATCHNINGS TIPS 2

I första delen av Matchnings Tips skrev jag om att snygga färger är grunden på en snygg outfit och så listade jag några färger som passar bra med varandra, samt några som itne passar bra med varandra. Det kan ni läsa om HÄR.

En del i färgerna på utrustningen är nyanserna. Bara för att det är rosa betyder det inte att det passar med varandra. Fel matchade nyanser kan förstöra en hel outfit.
Ljusblått och marinblått passar bra med varandra tycker jag, men så ska man ha mer än kanske ett par ljusblåa boots till resten av outfiten i marinblått. Att istället matcha med en ljusblå kant på schabraket och ett ljusblått pannband gör det mycket mer välplanerat och man ser en röd tråd i outfiten, precis så ska det vara!

En sak jag märker att många gör "fel" på är de omtyckta gröna schabraken från Scapa Sports och Lamicell. Många mixar och matchar olika outfits med dessa. Men de missar hel och hållet att Lamicells Mairage schabrak inte är lima grönt, utan pistage grönt. Det är faktiskt väldigt stor skillnad.

Nu använder man ju inte två schabrak samtidigt, så varför är det ett problem? Folk tar samma tillbehör till Lamicell schabraket som till Scapa schabraket, det är fel.

Till Scapa schabraket passar PCs lime gröna boots, lime grönt swarovski, hööks benskyddi brun/lime och soft up stigbyglar i brun/lime. Men INTE till Lamicells schabrak. Det ser bara hel knas ut! Tyvärr är det väldigt svårt att matcha till Lamicells snygga pistage gröna schabrak :(


Kom ihåg att tänka på nyanserna när ni matchar ihop era outfits! :)


MINA RIDSTÖVLAR

Jag tänkte att jag kunde berätta lite om vad jag rider i för ridstövlar. Jag har två stycken olika stövlar, ett par läder ridstövlar och ett par Tretorn stövlar. Jag rider inte bara i ridstövlar utan har också ett par vanliga ridskor från Hööks som jag brukar använda ibland.



De första ridstövlarna jag köpte var dessa från märket Sergio Grasso av modellen Bergamo. Från början var det inte meningen att jag skulle ha sånna här men de jag egentligen hade beställt passade inte riktigt så jag började prova lite andra och fastnade då för denna. Jag tycker att stöveln är riktigt snygg och något som är bra men som antagligen bara jag tänker på är att märket som är på stöveln inte är speciellt stort (tycker det är fult med stora märken på tillexempel ridstövlar, träns och stigläder). Något som jag också gillar med stöveln är att den sitter åt runt vaderna och gör att de ser smala ut utan att det känns trångt. Stöveln är gjord i kalvskinn och ska därför vara väldigt smidig och mjuk. I början fick jag skavsår i knävecken för att de var så höga i skaften men nu när jag har ridit i dem ett bra tag har dem sjunkit och satt sig bra, det tog dock ett bra tag vilket kan vara ett minus.

Du hittar stöveln här för ca 4200 kr.


Mina Tretorn stövlar köpte jag hösten 2010 dels för att jag hade velat ha dem länge och tycker att dem är snygga men också för att jag ville ha ett par ridstövlar att rida mer i hemma då läderstövlarna lätt blir repiga och inte tål lika mycket utan att de blir fula. Självklart köpte jag dem inte bara för att rida ut med utan även för att träna och tävla i! Jag har ännu inte ridit i dem så jätte mycket så de har inte riktigt hunnit sätta sig ordentligt men jag tycker ändå att dem är väldigt sköna. Det jag har märkt som är ett minus med dessa stövlar är att jag lätt drar upp hälarna vid hoppningen istället för att trampa ner dem, men det kanske bara är jag.

Du hittar stöveln här för 2998 kr.


STORHÄST

Idag är det den 7de januari. Det betydet att det har varit en vecka på det nya året. En vecka på 2011. Tvåtusen elva är ett nytt år, med nya möjligheter. I ridsporten bli det även nya gränser.
I år får inte 92orna tävla ponny.
I år är det 93ornas sista ponnyår.
Och i år har 94orna bara två ponnyår kvar.

Många människors liv ändras där vid midnatt den 31 december. Ponnyer säljs och vissa behålls, beroende på vad ryttaren har för mål med ridningen. Vissa vill komma långt, och andra nöjer sig med att träna, ha roligt och hoppa CR.
Jag, som är född 94, har BARA två år kvar på ponny. Men jag har redan storhäst. Jag är 165 lång och väger inte speciellt mycket, jag skulle absolut kunna rida ponny, utan tvekan. Men det är faktiskt lite roligare med storhäst tycker jag! Jag har heller aldrig haft någon riktig ponny tid. Min ponny tid bestog av klubbtävlingar och CR. Den enda lokala jag har startat var 2010, där jag inte ens kom över första hindret i LC. Men jag lider inte för det. Jag rider för att det är roligt och nöjer mig med träningar, uteritter och CR. I år hoppas jag dock komma iväg på lite lokala, för skojjs skull!
Mina mål är att rida nolla/ godkänt upp till LC/LC. På storhäst eller ponny, vem bryr sig?

Trots att det känns mycket mer seriöst med storhäst så är det skönt att inte ha den stora frågan knagande i bakhuvudet, ska jag sälja min älskade ponny när jag fyller 18? Om jag nu skulle få för mig att tävla.
Och om jag vill ha ponny senare, så är det bara att köpa det. Jag är ingen tävlings människa, jag rider för att det är roligt och inte för att samla rosetter på väggen.
Visst vore det roligt med ponny och tävla ponnytävlingar. Men jag har ju värdens finaste häst, vare sig han är 145 eller 165! :)
/ Sarah

PÅ VÄG

Just nu rullar jag igenom stockholm på motorvägen. Vi åkte med halv elva färjan i morse och har fortfarande en bit kvar hem. Iof stannade vi till på Alnö för lunch med kusinerna och i Uppsala för middag hos "moster". Kommer hem om typ två timmar, segt. Tveksamt om det blir någon mer uppdatering från min sida idag. Eller kanske hinnrer skriva ett nu innan mobilen dör... I morgon laddar jag iaf med massor uppdatering! Har massor av planer och ideer på inlägg, speciellt utrustnigs inlägg. Ska även fixa en bloppis nån dag :)
/ Sarah

HEMMA FRÅN STALLET

Nu är jag hemma från stallet igen efter ungefär fyra och en halv timma där. Vi var iväg en sväng i ridhuset idag och red lite dressyr vilket verkligen var nödvändigt! Vi har inte ridit i en paddock/ridhus på ungefär 1 månad och då hopptränade vi. Opus var iaf fin i skritten, jättefin i höger traven och i galoppen. Stundtals jobbade han verkligen superfint i högertraven, jätte kul. Vänstertraven har vi som vanligt lite svårt med då han inte riktigt vill ta lika mycket stöd i tygeln, men vi får helt enkelt fortsätta att jobba på det. Mamma filmade lite (som vanligt inte när han gick som bäst) så det kanske kommer upp en liten film snutt senare, vi får se!


Försökte print screena en bild från filmen men det ville sig inte så försökte ta kort istället. Vet inte om det ens syns att det är vi på bilden men men ;)

Glöm förresten inte bort att Let's Dance börjar idag och Helena Lundbäck är med!


ÖH?

Jag hade precis tänkt skriva ett ganska så långt blogginlägg som jag behöver bilder till men såg nu att menyn där man väljer bilder och lägger till länkar m.m är borta? :s Någon om vet hur man får tillbaka den?
/Josephine

FRAMTIDEN

"Vad vill du bli när du blir stor?"
Det måste vara en fråga man har fått många gånger i livet. Från att man var liten, gick på dagis och ville bli brandman till att man är 15, går i nian och ska välja gymnasium. Och inte änns där slutar det.
När jag valde gymnasium hade inte jag en aning om vad jag vill jobba som senare eller vilket gymnasium jag ville gå. Efter omval och sömnlösa nätter hamnade jag på Vreta iallafall. Fortfarande visste jag inte vad jag ville bli, jag var iaf fast besluten om att inte jobba med hästar. Varför valde jag då hästinriktning? Jo, för att läsa natur på ett roligt sätt.
Efter en arbetsliv naturbruks lektion där det kom olika personer och berättade om sina yrken och utbildningar slog det mig. Jag vill inte jobba MED hästar, jag vill jobba OM hästar. Just nu så vill jag utbilda mig till husdjursagronom. och ja, det handlar inte om marsvin och hamstrar, utan om hästar, kossor, grisar mm. En husdjursagronom kan vara foderexpert, avelsrådgivare på kossor eller sälja försäkringar på Agria. Jag tror faktiskt att det kan passa mig.

För ett år sedan frågade min bästa väns mamma vad jag ville göra när jag blev stor. Mitt svar var att jag ville förändra värden. Det låter väll bra? Ett år senare har jag insett att jag inte är en sån person. Skaman förändra värden bör man nog vara lite mer envis och självsäker än vad jag är. Jag är istället en Svensson tjej. Eller okej, jag vill gifta mig med en bonde och ha mjölkkor ;D
Framtiden handlar ju iof inte bara om vilket yrke man vill ha. Framtiden är i morgon, nästa vecka och nästa år också.
Jag vill fortsätta att leva livet, ha roligt med mina kompisar, flumma runt i skolan och utvecklas tilsammans med Sunny. Jag vill fortsätta på värdens bästa skola, Vretagymnasiet. I trean vill jag köpa en till travare, rida in och utbilda som projektarbete och sedan sälja som ridhäst. Efter gymnasiet vill jag åka utomlands, möjligtvis england, ca ett år och jobba med problem hästar. Sen vill jag flytta till Uppsala och läsa till husdjursagronom på Ulltuna. Det är vad jag vill, vad som händer får framtiden utvisa!

Förlåt för ett långt och knappt häst relaterat inlägg. Men det är min och Josephines blogg, och vi skriver om vad vi vill! :)
/ Sarah

BÄTTRE UPPDATERING IMORGON

Idag har jag varken haft tid eller någon större motivation till att blogga så det har helt enkelt fått vara. Hoppas att jag har mer motivation imorgon för utan motivation blir det inga bra inlägg!

Tänkte att jag kunde berätta om min dag lite kort. Började med att jag åkte ut till stallet och släppte ut hästarna i snöstormen men dem verkade rätt glada i alla fall. När jag kom hem pluggade jag lite och sen åkte jag ut till stallet igen för att rida och fixa i stallet. Red ut en sväng, det gick bra och Opus var fin och lagom pigg. När jag kommit hem från stallet igen slappade jag lite hemma för att sen åka och träna på Friskis&Svettis. Det var verkligen ett asjobbigt pass och på avslutningen började jag må illa och blev yr så jag blev tvungen att gå ut då :( pappa trodde det berodde på att jag ätit för dåligt så jag får väl proppa i mig massa mat nästa gång istället, haha!




HISS


DAGENS RIDPASS - OPUS

Red ut tillsammans med en kompis idag! Jag rider själv i stort sätt varje dag så det var kul med lite sällskap, Opus tyckte också det var kul och blev helt craazy. Han brukar bli väldigt pigg när man rider ut tillsammans med någon annan speciellt om man rider bredvid varandra eller om vi ska rida bakom någon annan, får han gå först brukar han oftast bli ganska normal. Men han var iaf väääldigt pigg idag, nästan så jag inte kunde stanna honom men det gick till slut som tur var haha ;)



KÄNSLIG HÄST?

Josephine skrev ett inlägg om hur man kan göra för att minska skav från tex. täcken HÄR. Det här inlägget handlar om samma sak, men skav från schabrak.

Jag är nog inte ensam om att ha en häst med känslig hårrem. Täcken är inga problem, men schabrak. Man kan ju inte riktigt rida utan schabrak (eller kan kan man, men det vill jag inte) så jag och min syster stog i stallet och försökte komma på en lösning. 



Först tänkte vi att man kan ta ett schabrak med mjukare kant. Men då är passobalen ofta lite hård och nertryckande. Ett schabrak med mjuk kant och utan passobal vore ju bra. Annars kan man göra som vi gjorde, att lägga fårskinnspadden under schabraket. Alltså ha padden närmast hästen. På så sätt är schabraket en bit ovanpå hästen och nöter inte på pälsen. Fårskinnspaddar brukar ofta vara lite kortare än schabraket och når därför inte ut till det utsatta området, dessutom är dom mycket mjukare.

Har ni något annat tips på vad man kan göra?


FRÅGA

(bloggar från mobilen, blir inte så snyggt)
Vi fick en fråga om vad man ska göra om hästen hoppar över alla bommarna i en cavaletti serie.
Svar: ja, det är bara att hålla i sig och hoppas på att man överlever!
Jag har faktiskt varit med om det flera gånger. Då hade jag ongen bättre lösning än den ovan, men idag har jag tips på vad man kan göra ;)
Jag skulle börja med att lägga ut en bom från början av passet och rida över den i alla gångarterna tills hästen förstår att det inte är något speciellt, eller iaf blir lugnare. Sen skulle jag lägga ut en till bom, men inte med vanligt anvstånd utan det dubbla. För en storhäst alltså ca 220 cm. Sen skulle jag rida över det några gånger tills det känns bra och då lägga in en tredje i mitten.
Hoppar hästen över bara en bom kan man hoppa små kryss i trav och lägga in en travbom innan, kan inte riktigt avståndet där men skulle gissa på ca 120 cm för häst.

Hoppas det fungerar! Jag ska ladda upp lite ridövningar, bland annat cavaletti, som är bra för olika saker när jag kommer hem ;)
/Sarah

DRESSYR KAN OCKSÅ VAR FÄRGGLATT


KOM IHÅG

Kom ihåg att vi alltid är öppna för förslag på allt som rör bloggen. Om det är något litet i designen som du stör dig på, något speciellt du vill läsa om eller någon speciell färg du vill ha en outfit på, så säg till! Tveka inte att skriva en kommentar för minsta lilla. Om du undrar över något, undrar vilken färg vi skulle sätta på vilken häst eller kanske bara tips på någon produkt eller ridövning. Ja, fråga på! ;D       


TISDAG (ÄR DET TISDAG IDAG?)

Förlåt för dålig uppdatering idag. Jag kan inte skylla på att jag haft mycket att göra, för jag har inte gjort någonting idag. Sov länge, började lite på min distanskurs och åkte till Ringatorp vid halv 7. Vi pratade, pussade på hästarna och fikade. Sen åkte vi till Sunny och fixade allt där ;)
Nu ska jag fixa några inlägg och packa. Åker upp i Norr i morgon och kommer hem på fredag, sålänge får ni nöja er med Josses uppdatering och mina tidsinställda inlägg.

SPARKLING LAMI-CELL



Hittade dessa stigbyglar när jag kikade runt på ridutrustning. Tycker faktiskt att dem var väldigt fina, dem ser lite eleganta ut utan att det blir för mycket. Jag funderar dock på om dem är värda över 600 kr då det är helt vanliga stigbyglar utan säkerhetsfunktion fast med gravyr och kristaller som antagligen inte syns speciellt mycket när man rider iallafall. Men som sagt tycker jag att dem var fina och jag skulle inte tacka nej till ett par. Vad tycker ni? Fina eller fula?

Finns även matchande sporrar och bett.

Stigbyglarna hittar ni här för 649 kr.
Sporrarna hittar ni här för 399 kr.
Bettet hittar ni här för 469 kr.


OUTFIT




OPUS 3 JANUARI 2011









~ Du gör min dag ~


THERE'S LIKE AN ECHO IN MY HEAD


GELBENLINDOR

Igår när jag letade runt på olika hemsidor efter hästutrustning hittade jag dessa benlidor. Först är det gel som gör att benlindorna ligger bra, är mjukt och ger stöd. Efter det är det elastiskt material som är snyggt, håller lindan på plats och skyddar gelen. Alltså som 50/50 lindor fast med gel istället för fleece.
Jag tycker att de verkar vara superbra och kan tänka mig att de är mkt bättre än fleece lindor. De verkar vara mer följsamma, ge bättre stöd mm.
De är av märker BR och jag skulle mer än gärna ha dessa på Sunny då jag tror att de vore perfekta för honom. Tyvärr kostar dom precis under 500 lappen för ett par. Men när jag är miljonär och har råd med dyra saker.. Bäst jag börjar spela på Triss, för plötsligt händer det :)


LÅNGA ÖGONFRANSAR?


En av bilderna jag fotade på Opus idag.

Kolla vilka sjukt långa ögonfransar Opus har! Har era hästar också såhär långa ögonfransar?



VI VET INTE VAR VI SKA MEN VI SKA TA OSS DIT



VISSTE NI ATT...

Visste ni att det idag är 2 år sedan jag och Opus hoppade våran första lokala tävling?

Tävlingen gick inte speciellt bra men jag var glad ändå eftersom jag överhuvudtaget vågade åka dit, kommer ihåg att jag var jätte nervös! Vi vägrade ut oss på hinder nummer två i båda klasserna, har film men det är ingenting roligt för er att se eftersom det gick som det gick ;)


SUNNY 3 JANUARI 2011



SUNNY

Idag hade vi, jag och min syster, morgonfodringen och allt vad det innebär, var alltså där tidigt. Efter att ha fodrat, släppt ut hästar och fikat så mockade vi ut 7 Sen kände vi oss så duktiga att vi med gott samvete kunde åka till ICA och köpa mer fika, haha :P Varken jag eller Louise var speciellt ridsugna så vi släppte Sunny i paddocken och tog kort. Han stog i mitten av ena kortsidan ett tag, gick sakta fram till staketet och stog där ett tag, vände och sprang i en båge till andra kortsidan där han gjorde samma sak för att springa tillbaka i en båge. Söte! Han har kommit in i en period där han är ganska jobbig att hantera, både i stallet och utomhus. Han vill bara gå i hagen.

Bilderna blv inte så bra eftersom att kameran strejkade och knappt tog kort när man ville. Det var så kallt att jag satte den på sport (som jag typ aldrig fotar på annars) och knäppte kort med vantarna på.

Slänger upp bilderna senare, dom måste redigeras först. Här får ni iaf ett smakprov!


FINT VÄDER

Har varit vaken ett tag nu och ska straxt åka till stallet. Idag är det fint väder ute så det blir en rätt så lång uteritt och sen hade jag även tänkt ta lite kort på Opus. Jag får se om jag tar kort på honom i hagen eller om jag tar lite porträtt bilder, det blir en överraskning haha :D




DET BÄSTA JAG VET

Förutom att vara i stallet, rida och kolla på hästurustning så är det bästa jag vet, tro det eller ej, att gå i skolan. Jag är ingen liten pluggis och har knappt brytt mig om att jobba på ordentligt eller få bra betyg. Jag hatar läxor, uppsatser och prov men jag älskar att vara i skolan!
Vad skulle man göra hela dagarna om man inte gick i skolan? Jag skulle dö av uttråkning. Jag trivs verkligen SUPERBRA i min skola och har alltid så galet roligt. Mina vänner är helt galna och tillsammans flummar vi runt, skämmer ut oss och skrattar tills vi gråter. Det är ren L-Y-C-K-A!
Jag tycker även om att lära mig nya saker som jag känner att jag kommer att ha användning för. Dit räknas inte vem som var stadsminister år 1942 eller vilket datum Gustav Wasa dog, inte heller vilka svampar som lever i en barrskog. Men saker som matte, hästens etologi och anatogi räknas dit.
Det är klart att jag inte alltid uppskattar att gå upp halv sju för att åka till skolan, sitta halva nätterna med dom älskade no uppsatserna om hur kärnkraft fungerar och stressa för att hinna klart allt. Men i det stora hela älskar jag skolan! Hur mycket man än längtar till lov och helger så är det alltid lika skönt att åka till skolan igen på måndags morgonen. Nu är det bara en vecka kvar på lovet, en vecka kvar tills man faller in i den underbara vardagen igen!
Kom ihåg att ALLT blir vad man gör det till!


BÄTTRE BILD

Jag hittade lite bättre bilder på schabraket jag hade i outfiten tidigare idag. Nu vill jag bara ha det ännu mer! Visst skulle det vara fint på Sunny? =)


TÄVLINGS OUTFIT




Såhär skulle min tävlings outfit gärna få se ut!
(Hade dock väldigt svårt att bara välja ett schabrak, finns så himla många fina!)

NÖFF

Någon som vet varför det är en gris på Rambos produktbild?
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHAH jag orkar inte!


DAGENS RIDPASS -SUNNY

Idag hoppade jag och min syster lite i ridhuset på Sunny. Han var inte arbetsvillig och vi var skapligt oseriösa, därav ridpasset.
Sunny var ganska spänd och stel hela ridpasset men tyckte det var superkul att hoppa! Han hoppade som en galning över små bommar på marken. När vi byggt upp till studds slarvade han hela tiden och rev första. Men han var söt iaf :)

OUTFIT - SOM JAG VILL HA



DISS

Något som verkligen inte faller mig i smaken är rutiga schabrak och schabrak med rutigt kantband. Då menar jag inte hur dom är sydda utan tygets mönster. Jag tycker att tyget ska vara enfärgat!   Modernt - ja, skitfullt - ja.

HISS eller DISS, vad säger ni?

vänster: pessoa, höger: HV Polo.     


RIDTRAVARE -DUBBELT SÅ BRA

Att det finns fördommar mot ridtravare, fd. galopphästar mm. är väll inte en nyhet för någon. "Dom duger bara till promenadhästar" "Det är skogmulle hästar"
Roligast måste ändå vara när folk säger att dom absolut inte har något emot ridtravare, men aldrig skulle köpa en själv.

Jag kan ju börja med att säga att jag är inte helt dum i huvudet, jag VET att travare är framavlade för att springa fort och inte göra galoppombyten, skänkelvikningar och öppnor eller svänga snävt, hoppa högt och ha en samlad galopp. Jag VET att en ridtravare med största sannorlikhet aldrig går några höga klasser.

Men folk borde verkligen tänka om. Hur många Svenska Halvblod är det inte som avlas fram och sedan ändå bara går LB/LB hela sitt liv? Alla hästar kan inte vara i Eliten. 

Sitter man och läser bloggar kan man lätt se att alla kändisbloggare har något emot ridtravare, det betyder inte att det är något fel på den personen eller på den sortens häst. Kändisbloggarna är ofta de som  har fina och dyra hästar, tävlar högt och har höga mål. För dem fungerar ine ridtravaren som häst. Men för oss andra, vi som kanske nöjer oss med att tävla och utvecklas för skojskull och inte behöver rida SM i hoppning. Vi som nöjer oss med att ha roligt med våra hästar och tävla LB/LB, för oss fungerar dessa hästar aldeles utmärkt!
(snälla förstå budskapet i texten och inte bara läsa orden, jag menar inte att vi som inte tävlar FEI dressyr eller MSV hoppning är några andrahands ryttare, och jag menar itne heller att de som tävlar det bara har hästarna som tävlingsmaskin!)

Travhästar är framavlade och tränade för att springa fort bakom vagn, de har helt andra egenskaper än en ridhäst. Men det betyder inte att de kan tävla fullt ut på lokal nivå i alla sortes grenar. Med träning, tro och kärlek kan nästan vilken häst som helst bli fin. Man måste bara tro att man ska lyckas och ha orken att kämpa.

Ridtravare är inte framavlade för dressyr men kan gå precis lika bra som det där halvblodet som är frammavlat för dressyr. Halvblodet skulle aldrig kunna bli lika bra på trav som ridtravaren.
Varför är då ridtravare mindre värda? Varför är det dem som det är fördommar mot?
Egentligen är ju ridtravare dubbelt så bra!


Min gammla avdankade travare som inte duger på travet.  


OPUS 31 DECEMBER 2010

















MITT 2010



I Januari flöt det mesta på. Usha gick superfint i dressyren, var pigg och glad på uteritterna och allmänta söt. Vi hade superkul med alla rodeo turer i skogen, bus i snön och även i dressyren. Äntligen hade allt strul från slutet på 2009 släppt!



Februari flöt också på helt okej. Bakslagen kom vissa ridpass men över lag gick det bra. Bästa  ridpasset på Usha någonsin var den 14 februari, ett dressyr pass på banan. Bilden högst upp. Red även Sunny för första gången sedan November(?) och åkte pulka bakom honom.



Motgångarna med Usha kom i mars då hon knappt gick att svänga till vänster, var stel och stark. Vi startade iaf våran, och min, första lokala tävling. Ponny hoppning i Kinda. Slutade med uteslutning på tredje hindret i LD, uteslutning på fjärde indret i LD omstart och uteslutning på första hindret i LC. Men jag hade inga störe förväntningar faktiskt. Började rida Sunny när min syster var bortrest och i slutet av mars var min syster med om en ridolycka. Sen dess har jag Sunny.



April var en mycket lärorik och rolig månad. Det var jobbigt att ha två hästar på olika sidor om stan men jag fick mycket hjälp med Sunny och prioriterade Usha. Sunny stack med mig ganska mycket och var jobbig medans jag hade superkul med Usha. Vi badade, tränade och busade runt som galningar! Jag och Usha åkte till Segorp på ÖFFs tävling och fick 2/3 stopp i 60cm CR och 2 stopp + en ofrivillig avsittning i LD. Allt på grund av mig, ponnyn hade framåtbjudningen, lyssnade superbra och hade suget på hinder. En riktigt rolig tävling där alla var posetivia och glada! (stor skillnad mot den lokala månaden innan)


I maj blev det extra jobbigt eftersom att Sunnys medryttare blev rädd för honom och jag hade då mycket problem med att få tiden att räcka. Sunny gick bättre och bättre, slutade sticka och började jobba på bra i dressyren. Galoppen var fortfarande ett stort problem. Usha fick lida lite pga tidsbristen och reds ca 4 ggr i veckan. Hon blev tjurigare och i början av månaden gick det grymt dåligt. I slutet släppte det och hon gick kalasbra några pass. Hon blev smalare och fick muskler på rätt ställen - med hon släpptes även på sommarbete då.



I juni hände det massor av saker, både med hästarna och utan. Jag gick ut nian på IESL och innan det var det mys med klassen, avslutningsmiddag och det roligaste av allt - Klassresan till Göteborg! Väl hemma efter klassresan gick det sämre än någonsin med Usha. Med en vecka kvar till skolavslutningen och Ushas hemfärd sa jag upp mig, packade mina saker och lämnade henne. Dumt. Sunny och jag åkte på ridläger i Gunnorp, superkul och nyttigt! Vi avslutade lägret med att hoppa dubbel nolla på hopptävlingen! Hälsade även på Usha vars mage var gigantisk, hon var inte dräktig. Ägaren kom aldrig och hämtade henne.



Juli  var en underbar sommarmonad utan stress och måsten. Åkte på semester i Norr med en kompis, tränade och hade roligt med Sunny. Sunny lärde sig att galoppera i paddocken! Det bästa på månaden var när jag lurade mina bevakare på bdb att Sunny hade fått rabies och tappat öronen, mössan är till för at skydda hålen. Några gick på det! xD



Augusti var sommarens sista månad, även här blev det semester i norr och bus med Sunny. Jag började även första året på Vretagymnasiet, Naturbruks linjen med inriktning hästhållning och profilering natur.



I September flyttade min syster till England och jag fick då Sunny helt för mig själv. Vi tränade mycket över stockar i skogen och hade superkul!



Den första oktober flyttade vi Sunny från Ringatorp till Bunnby, för att vara nära min skola, få bättre träningsmöjligheter och ridkompisar. Vi började träna ltie mer och utvecklades massor! Jag köpte även min dressyrsadel den första oktober. Sista oktober hoppade vi CR på min hemmaklubb Heda RK. Hoppade 80cm och han var superfin, lyssnade bra och framridningen gick han helt perfekt på! Blev lite stopp på ett hinder men jag skulle aldrig kunna vara missnöjd för det!



November började med höstlov och sedan APU i två veckor. Jag var hos travtränaren Ralf Karlstedt på Mantorps Travbana och hade superkul! Red min första dressyrlektion på Sunny för Malin Hansson som gick grymt bra! Vi utvecklades mycket inom dressyren i November. Jag började även få problem att rida pga värk i armen så fort jag gjorde något.



I December blev det inte så mycket ridning, speciellt inte seriös. Massor av snö, kyla och värk i armen satte käppar i hjulet. Men vi hann med någon dressyr träning, bus i snön, luciatåg i stallet och tolkning med Josephine!


Tänk var mycket man hinner med på ett år. Vilka underbara minnen man får och hur fort saker kan ändras! Jag fyller på saker om jag kommer på något.


2011


Mitt 2010 innehöll båda massor av bra minnen och även lite sämre, men det stora hela var bra :)

Nu är det ett nytt år och som Josephine sa, nytt år - nya tag!
Jag har saker jag längtar till och massor av tankar om vad jag vill göra iår, både med hästar och utan hästar. Jag hoppas i alla fall att 2011 blir ett toppen år med många skratt och fina minnen. Men kan det bli något annat när jag har värdens underbaraste vänner, värdens finaste häst och värdens bästa föräldrar?

Idag rider Annica på Sunny så jag har inget att göra. Ska fixa ihop en samanfattning av 2010 i ord och bilder, skriva ner mina mål med Sunny för 2011 och fixa massor av andra roliga inlägg!  Som vanligt säger jag såhär, är det något speciellt ni vill läsa om så får ni gärna komma med förslag :)


NYTT ÅR OCH NYA TAG

Som rubriken lyder, nytt år och nya tag. Mitt 2010 har varken varit jätte bra eller jätte dåligt utan helt okej och jag har inget jag kan direkt klaga över. Självklart hoppas jag att 2011 kommer bli ännu bättre och jag har även några mål jag skulle vilja uppnå innan året är slut.

♥  Få bra rundor i LC hoppning och även ta några placeringar.
♥  Starta LB hoppning och ta oss runt banan.
♥  Starta dressyr med godkänt resultat och för att uppnå detta träna mer dressyr
    hemma.
♥  Bli bättre på att putsa min utrustning.

Utöver mina mål inom ridningen så ska jag försöka börja träna mer och äta mindre godis. Jag ska även försöka ta tag mer i skolan och lägga mer tid på läxor och för att fixa detta måste jag ha bättre framförhållning och inte göra läxorna i sista sekund. Hjälpa till mer hemma ska jag också försöka göra!




RSS 2.0