BETT

Att använda en nosgrimma på hästen för att den gapar och man vill stänga igen munnen på den är FEL FEL FEL! Så fel det kan bli till och med. Nosgrimmor används för att ge stöd och hålla bettet stilla, inget annat. Eller jo, det är snyggt…


Gapar hästen är det ett problem som man måste lösa genom att at reda på vad problemet är. Problemet löser sig inte genom att sätta på en nosgrimma och spänna den hårt, det gör allt bara värre.


Ett ”vanligt tränsbett” för mig är de tvådelade, dessa bett hade alla hästar på ridskolan förut. Tvådelade bett har en brytningspunkt. När hästen har bettet i munnen och man tar i tyglarna så blir det ett tryck bakåt, men eftersom att bettet sitter fast i hästens mun så åker bara bakdelen på bettet ihop. När det händer så åker framdelen automatiskt fram. (För att förstå bättre kan man sätta fingertopparna mot varandra i en liten vinkel som om att det ligger i hästens mun. För att se vad som händer när man tar i tyglarna kan man trycka handlederna mot varandra, mans er då att händerna blir längre framåt.) Och när det händer på hästen slår det i gomtaket och orsakar ett tryck där. Som man kanske förstår är detta tryck inte speciellt skönt.


För att få bort det obehagliga trycket på hästens känsliga gomtak lägger hästen tungan överbettet. Men tungan är ett av hästens känsligaste organ och smärtan blir bara värre. För att komma undan den nya smärtan öppnar hästen munnen för att få luft mellan bettet och tungan. Alla hästar lägger dock inte tungan över bettet utan öppnar munnen på en gång.


Med ett tredelat bett blir det två brytningspunkter och med en rundad mittdel blir smärtan inte lika stor, men den finns fortfarande. Bettet åker inte häller fram lika mycket om det har två brytningspunkter.

Ett rakt bett har inga brytningspunkter och när ett tryck kommer bakifrån (tygeltag) åker hela bettet bakåt och det blir ingen framåtskjutande del som trycker i gomtaket. Jag förstår fortfarande inte varför man itne får tävla dressyr på raka bett!

Alla hästar är olika byggda och precis som de har olika storlekar på bett (munnens bredd) har de olika storlekar mellan underkäke och överkäke. Hästar med breda och trånga munnar får ett större tryck på gomtaket än hästar med smala och luftiga munnar. Det är därför vissa hästar passar på delade bett och vissa på odelade. Det är viktigt att bettet inte är för långt för hästen, då blir risken för tryck i gomtaket större!


Jag tycker att det är bättre med odelade bett än de som är delade. Sunny har en trång mun som gör att han lägger tungan över bettet när han går med delade bett. Jag rider honom bara på odelade bett och varierar mellan ett rakt tränsbett med lösa ringar och ett kimblewick med tungfrihet. Jag skulle dock vilja byta ut båda betten. Det jag rider dressyr och lugnt på, tränsbettet, skulle jag vilja ha med fasta ringar, för att göra det mini lite skarpare och inte riskera att han nyps i mungiporna. Kimblewicket som jag använder vid ridpass där han blir piggare skulle jag vilja byta ut mot ett utan tungfrihet. Det känns som om att den lilla delen som går upp (tungfriheten) ger honom lite tryck i gomtaket, tror han skulle trivas bättre på ett utan. Kimblewicket rider jag med tyglarna i stora ringen eftersom att han tycker det är för skarpt annars.



Texten är skriven på egna funderingar, erfarenheter och kunskaper. Jag har aldrig sagt att det här är exakt rätt utan det är vad jag tror och tänker. Jag tycker att det låter vettigt och realistiskt. Texten blev ganska lång så skriver om nosgrimmans funktion i det hela en annan gång (:

För två år sen var jag dum nog att inte fatta varför hon gapade och körde runt med tungan så mycket. Nu vet jag svaret, Usha har storlek 12,3-13,0 i bett men ägarens bett var 14,5. Tror ni det tryckte i gomtaket på henne? Stackarn!


Kommentarer
Postat av: Klara

Väldigt klokt inlägg tycker jag! Ingen borde få stoppa ett bett i hästens mun utan att ha läst det, eller ha liknande kunskaper!

2011-01-18 @ 19:26:30
URL: http://klaraskrabater.blogg.se/
Postat av: Issa

Hästen gapade för att pessoa-bett förstör dens munn, den fick alltså skitont -.-'

2011-05-28 @ 16:25:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0