HANDIKAPP FÖR RIDTRAVARE

Jag såg att denna bloggaren skrivit ett inlägg om att hon tycker det är fel att ridtravare har egna dressyrprogram och ett eget TR. Utan att hacka ner på henne måste jag ju få säga vad jag tycker, eller hur? :)

Jag förstår hur hon tänker, aboslut. Hon har själv en ridtravare och vet att de är en "utsatt" ras, enligt många är de en skogsmullehäst som inte duger till annat än att skritta och (släng)trava på. i skogen Att de då också har egna dressyr program gör inte saken bättre. Svenska ridtravarförbundets dressyrprogram finns med bara skritt, bara skritt och trav, där man får rida lätt och de tar hänsyn till att hästen inte har en helt taktfast trav och galopp. Jag förstår att hon tycker att ridtravarnas förbund trycker ner sin egen ras med dessa handikapp.

Men ser man saken från en annan synvinkel så tycker jag att det är superbra. Har man då en ridtravare som har lite svårt för galoppen kan man ändå få känna på spänningen som finns på en tävling. Man kan ändå få vara med och visa upp sin häst, och på så sätt få mer motivation till att börja träna mer och tävla på riktigt.

Travare är framavlade för att springa fort med en vagn bakom och vissa hästar är väldigt långa i ryggen medans vissa är kortare och mer ridhästmodell. Men de "långa och fula" hästarna måste ju cokså få en chans till ett nytt liv efter travkarrieren. Dessa hästar säljs som "skogsmullehästar" eftersom att de har väldigt svårt fysiskt att samla sig och galoppera lungt. Men de är lika mycket värda för det och ska få vara med och småtävla ändå, till dessa hästar är dessa "handikapp" bra. 

För kom ihåg att ridtravarförbundets tävlingar är klubbtävlingar och klubbtävlingar är till för alla, vare sig hästen är lång, tjock, kort, smal, fin eller ful. Det är för skojs skull och alla har rätt till att ha roligt, vilken nivå man än ligger på.

Vad tycker ni?  Rätt eller fel med dessa handikapp? (:


Sunny är väldigt kort i ryggen och kraftig för att vara en ridtravare, det ger honom bättre möjligheter till samling och hållbarhet än en lång och tunn häst.

Kommentarer
Postat av: Sofia

Jag tycker att det är bra att det finns de program som har dessa "handikapp", det ger även lite mindre dressyrformade ridtravre chansen att vissa upp sig. men om man är så emot det här kan man ju göra det lätt för sig och bara tävla vanliga lokala dressyrtävlingar och låta de med "handikapphästar" vara på sina egna ridtravar tävlingar!! :)

2011-01-28 @ 14:04:40
URL: http://sofiasenneberg.blogg.se/
Postat av: Erika

Tycker det är bra. :)

Då får dom en mer ärlig chans.



Här har dom ridtravar tävlingar på våren & sommaren.

Och de är många som ställer upp där faktiskt med sina travare.

Och de verkar väldigt uppskattat ifrån dom.

2011-01-28 @ 18:34:50
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Andrea

Jag tycker att det är bra. En travare är faktiskt en travare, och kommer aldirg att kunna bli lika bra som en vanlig ridhäst, oavsett vad alla säger så det är bra att de gör lite lättare program så att alla kan vara med :)

2011-01-29 @ 19:21:48
URL: http://tteamstenhagen.blogg.se/
Postat av: Anna

Är det inte lite motsägelsefullt att i varje diskussion på nätet hävda att travare kan bli minst lika bra ridhästar som avlade ridhästar- och sen starta speciella förenklade tävlingar? Hur går det ihop? Antingen har de samma förutsättningar och därmed ska ingen diskriminering förekomma. Eller så blir det ett "vi och dom". Det går ej att ha kakan och äta den samtidigt.

Jag tycker att alla hästar som kategoriseras som "ridhäst/ridponny" bör kunna LC/LB med tre gångarter och grunderna i markarbete. Att skapa speciella, enklare program visar inte precis att travare har samma förutsättningar, snarare tvärtom.
Nej ogillar inte travare, men se själva, det är ju motsägesefullt så det skriker om det. Det kan man inte blunda för.

Är man inte tillräckligt utbildad för LC/LB, så kanske man ska avstå att tävla ist, och återkomma året därpå? Liksom sunt förnuft, för det behövs inte särskilda program, de kan alltså tas bort enl min mening.

2015-04-25 @ 13:09:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0