VARFÖR ÄR MIN HÄST RÄDD FÖR LASTBILAR?

De flesta lastbilar och bussar använder sig utav ett pneumatiskt bromssystem. Detta betyder att när föraren trycker ner bromspedalen släpps det in luft i en ventil i bromscylindrarna. Desto mer föraren bromsar, desto mer luft blir det. När föraren släpper bromsen släpps luften ut igen. I denna proces bildas ett svagt ljud av tryckluften.


Hästar är, som alla säker redan vet, flockdjur, bytesdjur och flycktdjur. Med andra ord är dom ett djur som lever i flock, äts av andra djur och flyr från faror. För att hästarna ska kunna vila och äta utan att bli uppätna sammarbetar flockmedlemarna genom att några vilar och några håller vakt. För att kommunicera med varandra använder hästarna 4 olicka sätt. Syn, känsel, hörsel och lukt. När en häst i flocken upptäcker en fara ger denna ut en kort och kraftig utandning som alla i hästar i hörhåll reagerar, detta betyder FARA.
Vid en fara flyr man, om man vill överleva.

När en lastbil eller en buss möter en ryttare till häst på vägen har dom oftast förstånd nog att bromsa och vissa hästar upplever att tryckluften som då kommer är en utandning som betyder fara. Hästen är alltså inte dum om den drar iväg när en lastbil kommer,
den är smart och flyr för att behålla livet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0